Beauty

Maska od luka: kako da iz sijede kose ponovno naraste crna

Rano si počela sijediti i tvoja tamna kosa sada je siva? Evo prirodnog pripravka koji će joj vratiti crnu boju, bez umjetnih boja

Možda nije mirisan, ali ovo je jedan od najstarijih pripravaka za vraćanje crnog pigmenta kosi. Indijke ga koriste, reklo bi se, oduvijek, a znamo kako lijepu kosu imaju. I tako crnu, čak i u starijoj dobi.

Maska od luka

Masku od luka vrlo je lako pripremiti. Uzmi veliku glavicu luka, nasjeckaj je i stavi sa šalicom vode na štednjak da provrije. Kuhaj na laganoj vatri 15 minuta da luk ne omekša pa sve ispasiraj. Ovaj pire odnosno masku od luka nanesi na kosu i ostavi da stoji 30 minuta (treba, naravno, podnijeti miris luka), a zatim operi kosu kao i inače. Masku od luka treba stvaljati barem tri puta tjedno da bi postupak bio uspješan. Bit ćeš iznenađena rezultatom, kosa će vratiti tamnu nijansu kakvu je nekad imala, a promjena će biti vidljiva nakon mjesec dana ovog režima.

No, postoji još jedna djelotvorna, a prirodna maska za "pocrnjivanje" kose...

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kokosovo ulje s limunom

Ovo je jedan od najpouzdanijih kućnih pripravaka kako bi umjesto sijede ponovno izrasla lijepa, crna kosa. Sastojci su jednostavni: pola šalice čistog kokosovog ulja i sok od pola limuna. Kokosovo ulje treba zagrijavati na laganoj vatri dok ne postane toplo (ali ne smije provrijeti) pa umiješati limunov sok. Umasirati obilno u kosu čim se dovoljno ohladi, od korijena do vrhova. tekućina mora još biti topla dok to radiš jer će na taj način uči kroz pore u kožu i prodrijeti do folikula kose. Njeguj redovito tako kosu i postat će, tako kažu, vrlo brzo ponovno crna.

Važno je i ono što jedeš

Kao i uvijek, ono što jedeš uvelike utječe na to kako izgledaš - unutarnje zdravlje može se iščitati iz tvoje kože i kose. U hrani koju konzumiraš (da bi bila dobar je borac protiv sijedih vlasi) uvijek mora biti obilje vitamina B kao što su borovnice jer to potiče proizvodnju melanina. I orašasti plodovi poput badema trebali bi svakodnevno biti na tvom meniju. U prehranu uključi i morsku ribu, tunu i lososa jer su bogati Omega-3 masnim kiselinama i proteinima.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iako živimo u vremenima kad sve dolazi iz bočice ili kutije, neke proizvode za ljepotu možemo i same skuhati, doslovno. Koristimo li ih dosljetno možemo zaobići frizera i kemikalije iz boja za kosu. Možda se isplati probati?

Photo: Thinkstock / Spencer Davies
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • ninočka

    ja jednostavno ne vjerujem da u 21. stoljeću netko vjeruje u bajke o maskama s lukom, limunom i ostalim čarobnim sastojcima koji vraćaju boju sijedoj kosi... strašno