Beauty 01. kolovoza 2014.

Mark Hayes: „Kosa je utjelovljenje inspiracije!'

Colin Roy.

Preko 35 godina Mark Hayes je inspiracija frizerima diljem svijeta. Svoj modernistički i gotovo arhitektonski pristup kosi kreativni direktor Vidal Sassoona predstavio je gostujući na Hair Design International Festivalu gdje je oduševio kolekcijom 'Prerija'.

„Bila je čast sudjelovati na prvom Hair Design International Festivalu. Bilo je to odlično iskustvo za mene i moju ekipu te smo upoznali mnogo istomišljenika koji su zaljubljeni u ono što rade“, otvoreno kaže Mark Hayes iz Vidal Sassoona.

 | Autor:

Njegova ljubav prema frizerskom poslu rodila se prije 35 godina kada je počeo raditi kao jedan od asistenata legendarnog Vidala Sassoona u Londonu, u South Molton ulici. Kaže da je od početka bio fasciniran mogućnostima koje pruža oblikovanje kose.

„Za mene kosa mora biti utjelovljenje onoga što me inspirira: glazbe, stila, mode, arhitekture i umjetnosti. Odmah sam znao u kojem smjeru se mora razvijati moja karijera, želio sam biti dio njegovog kreativnog tima jer su oni perfekcionisti koji su u potpunosti posvećeni stvaranju najboljeg i bio sam snažno inspiriran njihovim radom“, objašnjava Mark svoje početke.

 | Autor:

Svog prvog susreta s Vidalom prisjeća se pomalo sentimentalno, jer tada nije bio frizerska zvijezda kakva je danas, dok je Sassoon već bio živuća legenda.

„Naš prvi konkretniji susret dogodio se kada sam radio kao jedan od njegovih pomoćnika, a Vidal je posjetio salon i rekao nam
kako su od svih ljudi, upravo asistenti najvažniji za njegovu kompaniju. Vidal je, naravno, bio genije, vizionar, ali pronašao bi vremena za svakoga od nas. Rekao bih da je jedna od najvažnijih lekcija koju sam naučio od njega ta da moram stalno poticati i cijeniti svoju ekipu
, kaže Hayes.

 | Autor:

Svoju ulogu kreativnog direktora u jednoj od najutjecajnijih frizerskih kompanija na svijetu vidi kao nevjerojatno veliku odgovornost, ali i veliku priliku. Smatra da hodate li ijednim gradom u civiliziranom svijetu, 99% frizura koje ugledate napravljene su po Vidal metodologiji i vuku korijene iz načina rada preminulog genijalca.

„Frizerska industrija nije industrija šišanja. Ona se svodi na komunikaciju, bez obzira radi li se o komunikaciji s klijentom u vašoj stolici u salonu ili seminaru gdje vas gleda tisuću frizera. Veliki frizerski profesionalci su tehnički nadareni i kreativno inspirirani, ali imaju i prirodnu empatiju spram svoje publike“, ističe Hayes koji svako bojanje kose ili šišanje doživljava kao neprikosnoveno umjetničko djelo te smatra da su zbog toga svako bojanje i šišanje revolucionarni.

 | Autor:

„U Vidal Sassoonu jednak naglasak stavljamo na trendove i naslijeđe brenda. Naše naslijeđe, koje se sada proteže na 60 godina, uvijek služi kao izvor inspiracije. Ono što je magično su ruke, srca i umovi kreativnog tima te njihove kreativne interpretacije Sassoon lookova“, objašnjava opisujući svoj stil kao 'arhitekturu za lice' pošto su njegove frizure spoj Sassoona i modernizma.

„Za mene, savršena frizura je ona koja izgleda kao prirodan nastavak osobe koja je nosi. Stil koji pristaje osobnosti, obliku lica i građi tijela. Individualac bi trebao nositi frizuru, a ne obrnuto“, za kraj je dodao Hayes.

Više slika pogledajte u galeriji...

Komentari 0