Beauty

Ljetni make up u zlatnim nijansama

Svaka žena je barem jednom došla kući s punom vrećom kozmetičkih proizvoda i zapitala se: "Što sad?" Stručnjaci poput vizažistice Marije Butković tu su da nam pomognu i upute nas što sa svim tim divnim proizvoda koje imamo u kupaonici.

 | Autor: Privatno Privatno Kao jedna od rijetkih vizažistica koja nudi tip obuke "jedan na jedan" i koja ima vlastiti make up studio. Marija Butković spada među vodeće hrvatske vizažiste. Make up za reklamne i modne kampanje, editorijale, revije i snimanja njena su svakodnevica koja ju, kako kaže, čini sretnom, a dio veselja izaziva upravo prenošenje znanja na druge.

"Svoje desetogodišnje znanje i iskustvo rado prenosim djevojkama koje svoju strast za šminkom žele pretvoriti u životni poziv. I dok je jednima važnije naučiti pravilno šminkati sebe, druge polaznice žele naučeno znanje primijeniti na drugima. Omjer je podjednak. Svima njima savjetujem sljedeće: riječ je o poslu koji će od vas zahtijevati puno vježbanja, truda i rada, ali koji će vam s druge strane otvoriti brojna vrata, pružiti kreativnu slobodu i omogućiti nova poznanstva" kaže Marija kojoj je šminkanje bio najprirodniji životni odabir.

Nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost, smjer tekstilni dizajn, shvatila je da joj je make up "u krvi": "Oduvijek sam voljela učiti o umjetnosti, stvarati umjetnička djela vlastitim rukama. Moji roditelji su se prvotno protivili odlasku u vizažističke vode, na kraju sam dobila njihov "blagoslov" jer sam opravdala svoj cilj. Ipak, moja najveća podršku su suprug i djeca. Oni su moj najveći poticaj i najveća inspiracija. Ukratko, sretna sam, srcem zahvalna što su se moji snovi ostvarili!"

Mnogi, baš poput njenih roditelja, u vizažizmu vide riskantno zanimanje, ali Marija se s takvim stavom ne slaže: "Ako nešto istinski želiš, ako jasno vidiš svoj cilj, ako u to uneseš radost i ljubav, uspjeh je zajamčen. Posao kojim se bavim za mene nije uobičajen "posao". To je strast s kojom se rađaš, živiš je svaki dan, i uvijek iznova te istom snagom zaokuplja" objašnjava ova nasmijana vizažistica koja kaže kako i da nije vizažist, ne bi odustala od bavljenja nekim tipom umjetnosti. "Humanost me ispunjava i iznad svegav olim raditi s ljudima te ih činiti sretnima, tako da ću nastojati svoj posao u budućnosti povezati s humanitarnim radom" otkrila je.

 | Autor: Privatno Privatno Snimanja na +40 i na -10, podvodni editorijali ili pak rad s neraspoloženim osobama- sve to spada u opis Marijinog radnog mjesta. No, kaže da bez obzira na sve, svaki angažman doživljava kao novi izazov. Jednako cijeni i jednako se daje prilikom šminkanja mladenki ili na snimanjima za modne revije, serije, editorijale, reklamne kampanje... Ne radi razliku između klijenata poznatih javnosti i onih koji to nisu. Za nju je svaka osoba jedinstvena i važna, stoga se svima posvećuje s jednakim poštovanjem.  "Uistinu mi je teško izdvojiti neki omiljeni dio posla, kada ga volim u cijelosti" kaže poznata vizažistica koja isijava mirom i pozitivnom energijom.

Marijin ljetni make up je, prije svega, jednostavan: "Volim izgledati svježe, odmorno i njegovano. Nikad nisam bila pobornik teške šminke. Mislim da makeup, posebno onaj dnevni treba biti decentan. Važno je na što bezbolniji način pokriti određene nesavršenosti koje svi imamo, i sitnim detaljima istaknuti ono lijepo na nama. Puno pažnje posvećujem hidrataciji kože, kako bi ona izgledala besprijekorno. Bogata Murad hidratantna krema sa zaštitnim faktorom i C vitaminom mi je omiljena. Na meni se najviše ističu obrve kojima posvećujem posebnu pažnju."

Kao najbolji ljetni look ističe onaj koji naglašava preplanulu put. "Preporučujem izbjegavanje teških pudera. Lagana tonirana krema je dovoljna za ujednačavanje boje lica (npr. Laura Mercier - Illuminating Tinted Moisturizer). Za oči savjetujem sjenila ili pigmente toplih nijansi poput zlatne ili bakrene (npr. Make Up For Ever – Star Powder/Peach With Pink Highlights). Kako bi oko dobilo "dubinu" preporučujem nanošenje smeđeg sjenila na pregibe kapaka i u njihove kutove (npr. Bobby Brown – Eye Shadow/Sable). Umjesto rumenila savjetujem kombinaciju rumenila i bronzera koja će istaknuti konture i licu pružiti zavidan sjaj. (npr. Bobby Brown – Shimmer Brick). Za kraj ide maskara i lagano osjenčane obrve.

 | Autor: Privatno Privatno

Kažu kako je u ljubavi, ratu i modi sve dopušteno, ali čak se ni Mariji sve ne sviđa: "Ne bih voljela da zaživi trend tankih obrva. Moje dosadašnje iskustvo je pokazalo kako za savršeno oblikovanim obrvama čezne svaka žena. Osim što uokviruju naše lice, pravilno oblikovane obrve naglašavaju prirodnu ljepotu žene. Danas su u modi HD obrve koje možemo vidjeti na brojnim popularnim zvijezdama. Pobornice gustih, savršeno oblikovanih obrva su glumice: Camilla Belle, Eva Mendes, Megan Fox, Penelope Cruz, supermodel Miranda Kerr i starleta Kim Kardashian. U današnje vrijeme sređene obrve su poput lijepih zubi. Nemam ništa protiv trendova, no svaki makeup trend nije stvoren za svako lice. Dame odišu ljepotom i samopouzdanjem samo ako se dobro osjećaju u svojoj koži, neovisno o trendu koji je trenutno IN, kako je poznati Kevyn Aucoin rekao; niti najsavršeniji makeup ne može prikriti nesavršenosti koje nosimo u sebi- Zato kažem, ljepota je ono što nosimo u srcu."

Photo: Privatno

Komentari 0