Beauty

Kako zaštititi kosu od hladnoće?

Nakon što nam se kosa oporavi do ljeta, dolazi kratki period u kojem izgleda gotovo savršeno. Zima nam polako kuca na vrata, a zajedno s njom i problemi s kosom. Kako njegovati kosu tijekom hladnijih dana otkrio je Krešimir Bezjak iz salona Urban.

Čim se živa u termometru približi nuli, znajte da na snagu stupaju nova pravila o njezi kose. Baš kao što ljeti kosu moramo zaštitit od soli i sunca te drugih faktora isušivanja, zimi se moramo nositi sa statičkim elektricitetom, kosom bez sjaja i masnim vlasištem uzrokovanim kapama. Svaki tip kose ima svoje zakonitosti kada je njega u pitanju, a samo se redovitom uporabom pravih preparata može spriječiti nastanak oštećenja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Jedan od glavnih trikova za njegu kose je odabir pravog šampona: "Osnovna zadaća šampona je da ukloni nečistoće i ostatke proizvoda s kose. Oni ne njeguju kosu, nego je čiste, iako mnogi šamponi uistinu sadrže njegujuće sastojke. Pojedini njegujući sastojci mogu otežati kožu, stoga treba dobro pročitati etiketu" savjetuje Krešimir iz salona Urban koji ove godine slavi 10 godina postojanja i tom prigodom organizira Hair Fest (Dvorana Vatroslav Lisinski, 4. studenog). Dodaje kako se nakon šampona stavlja regenerator.

Kosa bez volumena i masna kosa

Jedan od učestalih problema koji se javlja zimi je kosa bez volumena koja beživotno visi. Krešimir kaže kako takvoj kosi treba posvetiti mnogo pažnje, posebno kada je styling u pitanju: "Postoje šamponi za povećanje volumena, ali oni nisu čarobni. Njihova prednost je što neće otežati kosu poput ostalih, ali pravi volumen se dobiva stiliziranjem. Nakon pranja nanesite na kosu pjenu za volumen. Nemojte stavljati više od preporučenog jer i styling proizvod ima određenu težinu koja bi mogla suviše otežati vašu kosu. Ako kosu oblikujete fenom i četkom posebnu pažnju posvetite odizanju kose od vlasišta. Moja je preporuka da uvijete kosu na velike uvijače, dobro osušite i, kada se kosa ohladi, oblikujete je u željeni oblik." Nakon stiliziranja potrebno je izdaleka nanijeti lak ili sprej za kosu koji ne lijepi, a kao idealnu duljinu Krešimir preporučuje kosi dugu 5 cm ispod ključne kosti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Masnu kosu uzrokuje pojačan rad žlijezdi lojnica. Jedan od glavnih načina održavanja masne kose je za mnoge žene svakodnevno pranje. Krešimir iz salona Urban kaže kako takav agresivan pristup može dodatno iritirati žlijezde. Pranje kose jednom u dva dana je prihvatljivo, a slojevito šišanje idealno. "Jako je bitno da koristite preparate čija je namjena otklanjanje suvišne masnoće s tjemena. U tu grupu proizvoda spadaju šamponi i razni pilinzi koje nakon upotrebe temeljito isperite. Na ručnikom prosušenu kosu obavezno nanesite regenerator koji mora biti namijenjen masnoj ili tankoj kosi. Ako je vaša kosa bojana, nanesite regenerator za bojanu kosu. Regenerator nakon 1 minute djelovanja temeljito isperite" objašnjava Krešimir.

Suha kosa traži dodatnu brigu

Suha kosa na hladnom vremenu postaje još suša i traži dodatnu dozu njege. Krešimir naglašava kako suha kosa koja nije tretirana bojom traži preparate za njegu suhe kose, dok obojena treba proizvode za obojenu kosu. "Nakon pranja šamponom iz odgovarajuće grupe proizvoda, nanesite njegu u obliku regeneratora ili maske koju nemojte do kraja isprati.

 | Autor:

Ako primijetite da vam se nakon ovakvog postupka kosa prebrzo masti, tada spomenutu njegu temeljito isperite, ali na prosušenu kosu nanesite njegu koja se ne ispire tzv. leave in regenerator koji je obično u obliku pjene u spreju ili sl. Od styling proizvoda možete koristiti neki od preparata za izravnavanje kose koji će vašu kosu dodatno otežati i na taj je način ukrotiti" za kraj je dodao Krešimir.

Detalje o šamponima saznajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0