Beauty

Znaš li prepoznati koje su tvrdnje o sunčanju istina, a koje mit?

  • Zaštita od sunca postala je glavna beauty tema posljednjih godina
  • Kako postaje popularnija, tako se javlja sve više mitova u koje trebamo prestati vjerovati
  • Znaš li prepoznati koje su od ovih tvrdnji mitovi, a koje istina?

 

 

 

U moru informacija o zaštiti kože od sunca, ponekad je teško pronaći one prave i provjerene. Sada kada vidiš kakvo je tvoje pravo znanje o zaštiti od sunčevog zračenja, pravo je vrijeme da razbiješ sve mitove u koje si nekada vjerovala. Pa krenimo od početka. 

Nisu svi UV filteri jednaki. Dok postoje oni koji reflektiraju sunčevo zračenje (njih nazivamo mineralni filteri), u kremama, losionima i uljima često se koriste takozvani kemijski filteri koji upijaju zračenje sunca, pretvaraju ga u toplinsku energiju i emitiraju nazad u okolinu. Obje vrste su efektivne u zaštiti od sunčevog zračenja, iako imaju različite mehanizme djelovanja. 

Koliko vremena možemo provesti na suncu bez da zadobijemo opekline uvelike ovisi o tipu kože. Generalno gledajući, oni svjetlije puti mogu provesti znatno manje vremena na suncu od onih tamnije puti, a samim time bi trebali i češće koristiti SPF. Proizvodi sa zaštitnim faktorom produžuju to vrijeme, a točno vrijeme možeš dobiti tako da pomnožiš vrijeme koje možeš ostati zaštićena na suncu bez SPF-a sa samim faktorom. Tako, primjerice, osobe svijetle puti na suncu sigurno mogu boraviti 10 minuta. Kada tu brojku pomnožimo s faktorom 30, dobili smo 300 minuta, odnosno 5 sati. 

 | Autor: Unsplash / Jay Wennington Unsplash / Jay Wennington

Sunčevo zračenje sastoji se od UVA i UVB zraka. Gotovo 90 % slučajeva karcinoma kože uzrokuju UVB zrake koje prodiru u vanjske slojeve kože gdje uzrokuju opekline, plikove i oštećenje DNA. S druge strane, UVA zrake prodiru dublje u samu kožu te su odgovorne za fotostarenje i alergijske reakcije. UV zrake posebno su koncentrirane u solarijima koji su jednako štetni kao i samo sunčanje na plaži. Važno je zapamtiti da UV zrake prodiru i kroz predmete pa tako boravak u hladu ne znači da smo potpuno zaštićeni. Također, UV zrake se reflektiraju od pijesak, kamen i druge predmete te tako opet dospijevaju do kože. Također, 50 % UVB i 75 % UVA zraka prodire kroz površinu vode do jednog metra. 

Kod nanošenja zaštitnih sredstava na kožu, najčešća pogreška koju radimo je da ne nanesemo dovoljno proizvoda na kožu, a isto tako i ne obnavljamo zaštitu tijekom dana. Smatra se da odrasloj osobi treba 30 do 40 ml kreme kako bi zaštitila cijelo tijelo, a ta količina odgovara dvije do tri žlice kreme. Također bi se krema trebala ponovno nanositi svaka dva sata te odmah nakon plivanja, intenzivnog znojenja ili brisanja ručnikom. 

 | Autor:

Kako bi tvoja koža bila zaštićena od preranog starenja izazvanog suncem potreban ti je kvalitetan SPF koji ujedno i njeguje kožu. NIVEA SUN Dark Spot Control fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+ pruža trenutačnu zaštitu od UVA/UVB zračenja zahvaljujući patentiranom sastojku LUMINOUS630® dok će hijaluronska kiselina i vitamin E pružiti potrebnu njegu. Idealna za svakodnevnu upotrebu, lagana i nemasna fluidna formula nudi osvježavajući učinak i osjećaj glatke kože, a praktično pakiranje osigurat će da bez problema stane u svaku torbicu. Formula je 65 % biorazgradiva i ne sadrži mikroplastiku, a namijenjena je svim tipovima kože. 

Photo: Unsplash / Jay Wennington

Komentari 0