Beauty
1/7

Koje su posljedice bojanja kose kod kuće?

Bez obzira na krizu i kućni budžet svaka žena želi biti lijepa, pa ne čudi što se sve veći broj žena okreće 'uradi sam' načinu bojanja. Zagrebačka frizerka s dugogodišnjim iskustvom, Vesna Gašparić iz salona Hair Concept, otkrila nam je koje opasnosti vrebaju iz takvog postupanja s kosom.

Kada gledamo paletu boja, sve one se čine više-manje iste. Jedna ima arganovo ulje, druga makadamijino, neka dođe 50 kuna, a neka dvostruko više, ali prosječnu ženu ipak najviše zanima kakvu boju će dobiti na kraju te hoće li joj biti prikrivene sve sijede. Razlike između boja ipak postoje, a najviše se očituju između boja za profesionalnu uporabu u salonima te bojama u slobodnoj prodaji koje nalazimo u drogerijama.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

"Za razliku od profesionalnih boja, boje iz maloprodaje ne sadrže djelatne tvari za njegu i zaštitu uz pomoć kojih se oštećenja prilikom bojanja mogu svesti na minimum. Uglavnom, iako na deklaraciji stoji da sadrže protektivne ili hranjive sastojke, oni se nalaze u zanemarivo malim koncentracijama te nemaju gotovo nikakav učinak.  Komercijalne boje su uglavnom mješavine sirovog pigmenta i razvijača koji iz tog razloga prodiru duboku u kutikulu te razaraju strukturu kose", objašnjava Vesna Gašparić iz Hair Concepta.

Razlika u cijeni, ali i kvaliteti

Profesionalne boje, prema Vesni, sadrže kvalitetne pigmente koji obavijaju samo vanjsku površinu vlasi i na taj način praktički ne oštećuju kosu. Ističe kako je zanimljivo što svi vodeći brendovi u bojama za kosu imaju nekoliko linija: profesionalne, namijenjene frizerima, ali i one lošije kvalitete koje su lako dostupne svima. Kaže kako je razlika u cijeni i kvaliteti neusporediva. Profesionalne boje tako koštaju dva do tri puta više, traže iskustvo u korištenju, ali i daju bolje rezultate. Vesna upozorava da se nikako ne smije smesti s uma da se radi o kemijskom procesu koji može imati razne posljedice.

 | Autor: Hair Concept Hair Concept

"Bojanje kod kuće smatram najvećom greškom, jer neprofesionalno i neadekvatno nanošenje boja loše kvalitete uglavnom dovodi do oštećene kose i promašene nijanse koja nikada ne izgleda 'kao na slici'. Sustavnim korištenjem boja 'iz tetrapaka'  kosa gubi elastičnost i sjaj, postaje suha i ispucala dok ne kraju ne završi kao izgubljeni slučaj s nepovratnim oštećenjima. A tada su nažalost jedino rješenje škare", kaže Vesna.

Ako se baš želite odvažiti na tu avanturu, Vesna kaže kako ipak postoje neki trikovi koji će smanjiti vjerojatnost da budete nezadovoljni. Prvi korak je da birate boju što sličniju boji kose, eventualno dva tona svjetliju ili tamniju, ali da je uvijek bolje ići na svjetlije. Razlog tomu je što boje u slobodnoj prodaji uglavnom ispadaju tamnije nego je prikazano na kutiji, a i ako zeznete nešto, frizer će lakše potamniti kosu, nego posvijetliti.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pravila za bojanje kod kuće

"Dobro je i uvijek kupovati istu nijansu istog brenda. Iako boja kose na kraju može izgledati gotovo jednako, zapravo je riječ o različitim pigmentima, a oni se kasnije teže uklanjaju. I svakako se držite uputa na kutiji i prije uporabe ih pažljivo pročitajte", savjetuje naša stručnjakinja.

"Dodala bih i dva veoma važna pravila: nikada sami ne bojajte kosu u crne ili crvene nijanse jer povratka nema. U tom slučaju vam niti profesionalni frizer ne može pomoći. Jedino rješenje je čekati da kosa ponovo izraste, a to sigurno ne želite. Nikada se ne upuštajte u samostalnu izradu pramenova, 'ombrea', 'balayagea' ili 'flamboyagea' jer rezultat sigurno neće ispasti onako kako ste vidjeli na YouTube tutorijalu. Šanse su 99,99% da ćete završiti s kaosom na glavi koji ćete još mjesecima morati popravljati kod frizera", kaže Vesna koja gotovo svakodnevno ima susrete s oštećenom kosom nastalom uslijed neprofesionalnog bojanja.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Što ako krene po zlu?

Vesna napominje kako frizer u velikom broju slučajeva može pomoći, ali da morate biti svjesni da niti oni nisu čarobnjaci koji mogu od žene koja se godinama boja u crno u jednom posjetu napraviti platinastu plavušu. Kaže i kako je lakše popraviti svijetle tonove i njihove narančaste i žute pigmente, jer se kod tamnih boja javljaju veći problemi koji zahtijevaju agresivne tretmane poput blajh kupke i ili skidača pigmenta.

 | Autor: Hair Concept Hair Concept

"Blajh kupka daje najmanje željeni rezultat jer skida boju do ružno-bakrene ili narančaste nijanse s kojom niti klijenti, a niti frizeri nisu zadovoljni te je obavezno ponovno bojanje u neku tamniju nijansu, što opet ne garantira kako narančasti tonovi neće probijati", iskrena je Vesna, "Memorijski skidači boje su nešto manje agresivni, ali i dalje poprilično oštećuju kosu. Oni slojevito skidaju nataložene pigmente i upravo iz tog razloga se javlja onaj problem o kojem smo govorili; klijentice svaki puta uzimaju novu 'tamnosmeđu boju' s police u trgovini, a još k tome ju i nejednako nanesu na kosu. Na kraju dolazi do toga da preparat ukloni različiti stupanj i vrstu pigmenta na svakom pojedinom pramenu što definitivno nije rezultat koji očekujemo. Nakon završetka postupka kosa se ne smije tretirati 72 sata, a na kraju tako izmučenu kosu moramo ponovno bojati u neku tamnosmeđu nijansu kako se prekrile razlike."

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Bez obzira o kojoj metodi uklanjanja boje se radi, ona je uvijek zahtjevna, dugo traje i poprilično košta. Osim toga, takvo tretiranje oštećuje kosu i trebalo bi se koristiti samo u iznimnim slučajevima kada nema drugog izbora. O koliko zahtjevnom poslu se radi svjedoči činjenica da se već i kod nas u nekim salonima skidanje boje naplaćuje više od usluge bojanja, dok je u inozemstvu to gotovo pravilo.

Možemo li bez bojanja?

"Savjetujem svim ženama koji se ne mogu priuštiti bojanje kose iz financijskih razloga da radije ostanu prirodno lijepe i zdrave, nego spržene, uništene i nesretne.  Također, danas postoji širok spektar raznih modernih tehnika bojanja poput 'flamboyagea', 'ombrea', 'balayagea' i slično koje vam mogu dati trendi izgled i pomoći da zablistate, a da pritom ne postajete rob bojanja kose svakih 4 ili 6 tjedana. Ovakvim načinom i nakon nekoliko mjeseci možete izgledati odlično, a da pri tome sačuvate zdravu i sjajnu kosu. Vaši posjeti frizeru neka i budu rijetki, ali neka budu kvalitetni. To će biti vaše zadovoljstvo, a i kosa će vam biti zahvalna. Jer samo veliko iskustvo, znanje i vrhunski proizvodi u rukama profesionalaca dovode do željenog rezultata", za kraj poručuje Vesna.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Kako je kosa ukras svake žene, ne čudi da se u ovo doba odlučuju za jeftiniju varijantu. Međutim, imajte na umu kako upravo te 'jeftinije' metode i tehnike u sebi kriju zamke. Ako boja ne ispadne dobro, čeka vas skupo i dugotrajno sjedenje kod frizera, pa ponekad ona najjeftinija opcija na kraju ispadne mnogo skuplja nego što ste očekivali.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0