Beauty 06. lipnja 2013.

Koja je razlika između tonirane, BB i CC kreme?

Thinkstock.
1/9

Posljednjih godina tržište su preplavili proizvodi kojima, usprkos njihovoj popularnosti, mnoge žene i dalje ne znaju svrhu. To nije ni malo neobično, jer brojne kratice i veoma slični proizvodi na policama zbunjuju. U čemu je tajna, otkrila nam je i vizažistica iz Illamasque Mihaela Dodić.

Početke kozmetičke industrije obilježila su dva proizvoda bez kojih ne možemo ni danas – puder i hidratantna krema. Hidratantna krema je najpopularniji proizvod preparativne kozmetike, dok razne vrste pudera omogućuju različite razine prikrivanja nepravilnosti. Kompaktni, u kamenu, tekući – manje je važno, jer je osnovna funkcija pudera bila prikrivanje, dok se njega postizala korištenjem kreme.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Danas postoje BB kreme, CC kreme i tonirane kreme, ali treba uzeti u obzir da nisu svemoguće. BB i CC kreme bi nazvala posebnim vrstama pudera. BB kreme su nešto lakše teksture i manje prekrivne snage, ali nemojte se dati zavarati. Ako dobro prekriva, slobodno proizvod možemo svrstati u kategoriju pudera", objasnila je vizažistica Mihaela Dodić.

Tonirane kreme izašle su iz mode

Kako se kozmetička industrija razvijala, tako je privlačila sve veći broj žena sa sve specifičnijim potrebama. Za potrebe mlade kože i žena kojima nije potrebno jako prikrivanje stvorena je prva tonirana krema. Njeno prikrivanje je slabije, gotovo neprimjetno te stoga idealno za žene koje imaju problema sa suhom kožom i manjkom hidratacije, ali inače imaju uredan ten.

BB kreme su svijet osvojile prije nekoliko godina, pa je česta predrasuda da potječu iz Južne Koreje. Međutim, njihova domovina je Njemačka gdje je dermatologinja Dr. Christine Schrammek razvila proizvod koji će njenim pacijenticama nakon tretmana laserom pružiti dovoljno njege, ali i prikriti crvenilo. Čak i samo ime u prijevodu znači "balzam za nepravilnosti" (Blemish Balm).

 | Autor:

BB kreme su svojom teksturom nešto gušće, imaju malo jače prikrivanje od tonirane, ali i niz sastojaka koji mogu biti anti-ageing, boriti se protiv akni i prištića, davati sjaj koži. Neki idu čak toliko daleko da tvrde kako je njihova BB krema zamjena za sve ostale proizvode za lice kao što su dnevna krema, serum, baza za šminkanje, puder i korektor. Dakako, riječima proizvođača ne treba uvijek vjerovati i činjenica je kako će vaše zadovoljstvo BB kremom, kao i svakim drugim proizvodom, najviše ovisiti o vašem tipu kože.

CC kreme su najnoviji trend u ovoj kategoriji proizvoda i zapravo u svom imenu kriju naziv "kontrola boje" tj. Color Control. One su naprednija verzija BB krema kod kojih je naglašena upravo njihova njegujuća uloga. CC kreme imaju sve njegujuće karakteristike BB kreme, ali i jaču prikrivnu moć. Neke čak prikrivaju u razini pudera srednje jačine što ih čini idealnim za žene s jačim nepravilnostima.

Zamke i problemi

Mnoge žene očekuju čuda kada kupe BB ili CC kremu, jer je većina njih upoznata s efektima toniranih krema i očekuju nešto više.

 | Autor:

Najveća zamjerka koja ide BB kremama dostupnim u Hrvatskoj je loš izbor nijansi, jer većina brendova ima tek dvije nijanse – svijetlu i srednju, koje nisu koordinirane s oznakama ostalih proizvoda pa je tako svijetla nijansa BB kreme često srednja nijansa u kategoriji pudera. Čest problem je i oksidacija tj. promjena boje na licu nakon nekog vremena, kao i javljanje neželjenog sjaja i masne T-zone. U inozemstvu je izbor nijansi mnogo veći, baš kao i izbor BB krema za razne tipove kože.

Ono što mnoge žene razočara je da im se čini kako njihova BB krema nestaje brzo s lica, posebno ako se ranije nanese hidratantna krema te je važno pronaći onu koja teksturom odgovara našem tipu kože, željenom efektu, ali i u dobrom je odnosu s našom svakodnevnom njegom.

CC kreme su kod nas totalna novost, ali već idu stopama BB krema. Jače prikrivanje čini ih odličnom zamjenom za puder i idealnom kombinacijom između njega i BB kreme. Proizvođači su čak riješili i problem manjka nijansi, ali to i dalje ne jamči da se radi o savršenom proizvodu koji će sve zadovoljiti.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

CC kreme je kod nas još uvijek izrazito teško naći i potrebno ih je naručivati izvana, ali pošto je spoj njege i poprilično jakog prikrivanja, mnoge žene su u njoj pronašle svoj omiljeni kozmetički proizvodi.

Bez obzira na njihovu popularnost, velik broj žena i dalje u torbici ima i puder, jer starih navika se teško riješiti, a i mnoge više vjeruju klasičnim proizvodima nego novitetima kojih je iz dana u dan sve više.

Više detalja o BB kremama saznajte u galeriji...

Kako ukloniti ožiljke od akni saznajte na Zdravoj Kravi...

Komentari 0