Beauty

Kava lako oboji zube, no ovako to možeš izbjeći!

Neke vrste hrane i pića mogu obojiti zubnu caklinu, pa tako i najdraža nam kava. No, postoje trikovi kojima žućkasto-smećkasti ton koji donosi stalna konzumacija kave možeš svesti na minimum

Kava je fantastična i točka! Istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, pa čak i pomoći da živiš duže, no kao i sve, ima i svoje loše strane. Na primjer, učestala konzumacija kave može poprilično jako obojiti zube. Kava nije jedina namirnica koja mijenja boju zubne cakline, no jedna je od najmoćnijih. Savjet: dobro je znati da sve što proliješ po bijelom stolnjaku i ostavlja mrlju, ostavit će mrlju i na zubima. Tanin je najčešći krivac za bojenje cakline, a sastavni je dio nekih biljaka poput čaja i kave, lako se lijepi na razbe površine, pa tako i na zube.

Iako je bojenje nemoguće sasvim izbjeći, moguće ga je svesti na minimum. Ključ je održavanje higijene i malo drukčiji način ispijanja kave!

Možda vas zanima Mojih 10 bolnih faza (neuspješnog) odvikavanja od kave Rubrika Life&style Life&style

1. PERI ZUBE NAJMANJE DVAPUT DNEVNO

Želiš li spriječiti nastajanje mrlja na zubima, ne smiješ zaboraviti redovitu higijenu usne šupljine. Zube peri ujutro i navečer, a učiniš li to i nakon svake konzumacije kave, tim bolje! Ali, pripazi! Trebala bi pričekati pola sata nakon ispijanja kave da opereš zube. Naime, kava blago nagrize caklinu i "otvori put" da se ona oboji. Trljaš li tada četkicom, samo ćeš boju jače utrljati u zube. Pričekaš li pola sata, slina će isprati tanin i ponovno ojačati površinski sloj cakline - tad operi zube.  | Autor: thinkstock thinkstock

2. POPIJ VODE ODMAH NAKON KAVE

Ovo se nadovezuje na prethodni savjet. Najbolje je imati čašu vode pri ruci. Nije dovoljno popiti vode, već bi ju trebala nekoliko puta "promućkati" u ustima. Ona će barem djelomično ukloniti naslage tanina, a dobro je i nastaviti piti više vode kroz dan.

3. POPIJ, ALI NE "MUĆKAJ"

Najsigurnije je kavu piti tako da je ispiješ, bez da je previše vrtiš po usnoj šupljini. Logično, tada je manja vjerojatnost da ćeš imati jake naslage tanina na zubima.

4. KORISTI SLAMKU

Još bolje je piješ li kavu koristeći slamku. Tako ćeš izbjeći dodirivanje tekućine i prednje strane zubiju, koji su više vidljivi. Bolje da se oboji stražnja strana, ako se već nešto mora obojiti. 

5. PRESKOČI ŠEĆER

Želiš li zdrave i bijele zube, najbolje je pripaziti na unos šećera jer i on ima tendenciju ostajati na zubima. Kombinacija kave i šećera je dvostruko pogubna za bjelinu!

Možda vas zanima Jesi li znala? Kava može proljepšati kožu i kosu! Rubrika Beauty Beauty
Photo: thinkstock

Komentari 0