Beauty

Zašto ne smiješ piti kavu prije depilacije voskom?

Rastu li dlačice brže od brijanja i smiješ li piti kavu prije uklanjanja dlačica voskom tek su neke od priča koje kruže o depilaciji. Što je istina, a što bapske priče?

Naravno da želiš imati glatke noge, gornju usnicu bez brčića, pazuhe bez dlačica - ali neće li ti od brijanja dlake na nogama narasti još gušće i deblje? Smiješ li se brijati iznad koljena? Hoće li laser djelovati ako imaš svijetle dlačice? Sigurno si već čula svašta o raznim načinima depilacije i katkad zbilja ne znaš što vjerovati, a što odbaciti. Mi smo tu da ti pomognemo i jednom zauvijek razdvojimo istine od laži.

Istina: Od depilacije voskom dlačice se stanjuju

Ako redovito depiliraš noge voskom, dlačice će se s vremenom stanjiti, a dok rastu, nećeš pod rukom osjetiti kako te bockaju kratke čekinjaste dlake kakve su nakon brijanja ili kreme za depilaciju, tvrde znalci iz beauty salona, specijalisti za depilacije voskom. Kunu se da klijentice koje godinama dolaze na depilaciju voskom sad imaju znatno slabiji izrast pa je i depilacija brža, lakša i bezbolna.

via GIPHY

Laž: Od brijanja dlačice postaju deblje i tamnije

To je jedna od neistina u koju gotovo svi vjeruju, uglavnom zato što novi izrast poslije brijanja doista pod rukom djeluje grublje. Dlaka ne jača, samo je tako odrezana da djeluje deblje. Brijanjem samo uklanjaš dlačicu s površine kože, što nikako ne može utjecati na debljinu ili boju dlake koja se određuje ispod površine kože, u korijenu i folikulu. Ono što naraste poslije brijanja potpuno je isto kao što je bilo i prije brijanja - jedino vam se može učiniti da su dlačice jače jer su kratke.

via GIPHY

Istina: Ne treba podrezivati dlačice prije voska

Neke od nas vole se “urediti” kod kuće prije odlaska kozmetičarki, jer im je neugodno pokazati pravo stanje stvari. Ali to je potpuno bez veze. Ako si se odlučila na depilaciju voskom u salonu, najbolje je da ostaviš dlačice kakve jesu, u prirodnoj duljini, jer će se tako vosak imati za što zalijepiti i depilacija će biti uspješnija. Kod prelaska s brijanja na vosak, preporuča se da pričekaš tri tjedna od posljednjeg brijanja kako bi dlačice imale vremena narasti.

Možda vas zanima U 3 jednostavna koraka do glatkih nogu Rubrika Beauty Beauty

Laž: Brijanje skida boju

Ok, i je i nije laž. Ako govorimo o pravoj preplanulosti od sunca, brijanje tu ne može ništa. Sunčanje djeluje na stanice s pigmentima koje su u dubljim slojevimakože, dok britvica struže isključivo po površini. No, umjetna boja dobivena sredstvima za samotamnjenje nastaje u površinskim slojevima i britvica je doista može donekle ukloniti jer osim dlačica skida i mrtve stanice kože, a s njima i boju.

Istina: Laser nije idealan za sve

Većina lasera djeluje na melanin, što znači da idealne kandidatkinje imaju tamnije dlačice i svjetliju put. Kod njih će laser postići najbolji učinak jer će se fokusirati na korijen dlačice, a ne na kožu. Ako nisi sigurna je li laser pravi odabir za tebe, posavjetuj se se s kozmetičarkom.

via GIPHY

Laž: Ne smije se brijati iznad koljena

Bapska priča koja se toliko puta ponovila da vjerojatno i ti misliš da je istinita. Ali nije: nema nikakvog razloga da ne briješ/depiliraš cijele noge.

via GIPHY

Istina: nakon voska dlačice češće urastaju

Urastanje je istinski neugodna pojava kad se dlačica ne probije kako treba iz folikule nego ostaje ispod kože pa se na tom mjestu stvara crvenilo, a katkad i upalni proces. Dlačice češće urastaju nakon depilacije voskom jer s vremenom postaju slabije i ne mogu se probiti kroz kožu. Ali to je lako spriječiti - kažu kozmetičarke koje preporučaju blagu eksfolijaciju, i to najbolje sailicilnom kiselinom koja skida mrtve stanice s površne kože bez štetnih nuspojava, a pritom ima i protuupalno djelovanje.

Možda vas zanima Što muškarci zapravo misle o našim dlačicama? Rubrika Life&style Life&style

Laž: Nećeš se porezati tupom britvicom

Oštra britvica možda te plaši, ali njome ćeš glatko izbrijati i osjetljivu kožu pod rukom ili na intimnim dijelovima, dok će tupa britvica zapinjati i mnogo vjerojatnije ozlijediti te. Da izbjegneš nezgodu, uzmi novu britvicu, prije brijanja dobro očisti ili eksfoliraj kožu, a poslije nanesi hidratantni losion ili kremu.

via GIPHY

Istina: Ne smiješ piti kavu prije depilacije voskom

Sigurno nikad nisi dovela u vezu kavu i brazilku, ali od kafeina koža može postati osjetljivija na bol, a slično mogu djelovati i neka sredstva protiv bolova koja sadrže kafein. Ali za bezbolnu depilaciju voskom presudan faktor je spretnost osobe koja je radi - dakle, prepusti to profesionalcima.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0