Beauty

Kako tretirati i našminkati izgorjelo lice?

Lice najprije treba ohladiti i smiriti crvenilo, a tek zatim ga možete šminkati...

Oblozi od mlijeka i kreme na bazi aloe vere smirit će opekline od sunca. Pročitajte koja pravila za šminkanje morate slijediti ukoliko ste tog dana izgorjeli na suncu.

Lice će ohladiti mlijeko, jogurt i zobena kaša
Opekline od sunca možete prekriti uz nekoliko šminkerskih trikova. Kožu prvo treba umiriti hladnim oblozima od mlijeka, a pomažu i ohlađena zobena kaša i jogurt jer deluju protuupalno i ublažavaju natečenost i crvenilo. Unutrašnju upalu spriječit će lijekovi protiv bolova.

Crvenilo će smiriti mliječna kiselina i aloe vera
Sljedeći korak je hidratacija opečenih dijelova kože. Kako koža može brzo dehidrirati potrebne su joj kreme koje pomažu u dužem zadržavanju vlage, kao i one na bazi mliječne kiseline. Ona također djeluje protuupalno i umirujuće, pa ublažava crvenilo i svrbež. Pomoći će vam i preparati na bazi aloe vere koji pospešuju zacjeljivanje opeklina.

Žućkasti ton pudera skriva crvenilo 
Tek kada se pobrinete za zdravlje kože možete prijeći na šminkanje. Izbjegavajte teške pudere jer će oni samo dodatno iziritirati kožu. Bolji izbor su prozračnije varijante i mineralna šminka, posebno ona na bazi aloe vere. Crvenilo će prekriti žućkasta nijansa pudera jer će uravnotežiti prirodni ton kože, a kao završni potez preporučuje se da nanesete mat bronzer na obraze. Na taj način će vaša koža izgledati preplanulo, ali ne i crveno.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Zlatne nijanse na usnama zakamuflirat će opekline
Ukoliko ste izgorjeli u licu zaboravite crveni ruž, kao i jake koraljne nijanse jer će one samo naglasiti crvenilo kože. Preporučuje se da koristite zlatne tonove, koji će vam vizualno dati dojam preplanulosti.

Kombinirajte boju odjeće
Ljudi sa svjetlijim tenom najčešće dobiju opekline u ljubičastom podtonu, dok oni s maslinastim tenom češće pocrvene. Upravo zbog toga treba biti i oprezan prilikom odabira boja. Svjetla put bi trebala izbjegavati crvene, narančaste i žute boje, a maslinasta crvene, zelene i plave. Također, odjeća bi trebala biti lepršava, jer će u suprotnom samo nadražiti kožu.

Photo: Getty Images

Komentari 0