Beauty

Kako od brinete postati plavuša, a da pritom kosa ne strada? Donosimo sve korake i savjete

  • Zabavljaju li se plavuše zaista bolje od brineta, pitanje je na koje možeš saznati odgovor jedino ako se i sama odlučiš obojiti u plavo
  • No, bez obzira na to hoćeš li cijelu kosu obojiti u platinasto plavu ili izvući tek nekoliko zlatnih pramenova, prije tog pothvata moraš znati nekoliko stvari

Pretpostavlja se da prelazak iz tamno smeđe u svijetlo plavu boju kose nije težak zadatak, uostalom, pop zvijezde i glumice to rade stalno, zar ne? No ne jednoj se ženi dogodilo da nakon dugih sati provedenih u frizerskom salonu i poprilične sume potrošenog novca, izađu nezadovoljne, bilo da su narančaste poput klauna (ili žute poput uskršnjeg pilića), bilo da im je kosa uništena. Da, istina je, ako imaš prirodno tamnu kosu, preobrazba u plavušu nije jednostavna, a potrebna je i priprema.

Možda vas zanima 10 nijansi plave: Najljepše hollywoodske plavuše Rubrika Beauty Beauty

Ako si spremna pokušati, u postupak uključi sve, od osobnih konzultacija s frizerom do testiranja pramenova kako bi se osigurao najbolji mogući ishod.

Brinete ili plavuše? Koje se bogatije udaju, koje imaju veći IQ, a koje su su bolje u krevetu

Evo što su ispričala tri profesionalna kolorista za The Zoe Report: frizerka Paris Jackson i vlasnica Blonding-only salona, Ricky Fraser, umjetnikom među frizerima i Ryan Sanger, vlasnikom Sanger studija za nadogradnju kose. "Na ljestvici od tamne do svijetle svačija kosa ima svoj broj, pri čemu je jedan najtamnija, odnosno crna, a 10 plava s različitim nijansama i tonovima unutar tog spektra", kaže Fraser. Prijelaz s jednice na desetku nije nemoguć, ali nije uvijek lagan. "Ovisno od koje nijanse boje započinješ i gdje želiš završiti, definitivno možeš odrediti količinu vremena i novca koji će ti trebati da postigneš željeni izgled", savjetuje profesionalni frizer Fraser.

Frizeri dijele savjete o svemu što trebaš znati prilikom pretvorbe u plavušu, ako si prirodna brineta, uključujući koliko tretmana možeš očekivati ​​i kako održavati kosu zdravom. Ovo su njihovi savjeti za transformaciju kose:

Potrebna je osobna konzultacija

Jedna od najvećih pogrešaka je ne konzultirati se s frizerom. "Potrebno je prethodno imati barem 30-minutne konzultacije sa svojim koloristom", kaže Sanger. Na taj način stilist može procijeniti tvoju kosu i reći ti je li uopće moguće postići željenu nijansu.

Neka tvoj kolorist napravi test pramenova

Test pramenova uključuje posvjetljivanje malog dijela kose kako bi se testiralo koliko je vremena potrebno da se boja primi i koju nijansu prirodno postiže. Kosa nekih klijenata prirodno brže hvata boju. Ali ako imaš tamnocrnu kosu i želiš biti platinasto plava, trebat će malo više strpljenja, možda tri ili četiri tretmana.

Otkrij cijelu povijest kose

Na svom prvom savjetovanju treba reći imaš li netaknutu "djevičansku kosu" koja nikada nije bila obojena ili si se prije već farbala. Čak i kad se čini da je sve izraslo, možda je koji obojani centimetar ostao. Zbog toga će biti jako teško postići jednoličnu nijansu plave na cijeloj kosi. "Najveći je rizik ako frizer ne zna povijest tvoje kose", kaže Richardson. Reci mu sve od upotrebe pegle za kosu do tretmana s keratinom. Naoružan svim informacijama, tada može poduzeti korake da zaobiđe sve potencijalne katastrofe s kosom.

Budi sigurna da frizer koristi pravi izbjeljivač

"Posvjetljivač koji koristim sadrži mliječne bjelančevine i vlagu, tako da ne oštećuje kosu", kaže nam Sanger. Predlaže da svog stilista pitaš o tome koje će proizvode koristiti za posvjetljavanje kose kako bi ona i dalje ostala zdrava. "Svakako bih ih pitao što preporučuju i za održavanje i njegu poslije bojenja."

Želiš posvijetliti kosu? Koje su nijanse plave najbolje za tridesete, a koje za četrdesete i kasnije

Znaj da promjena možda neće biti moguća iz jednog tretmana

Prelazak iz tamne u svijetlu je proces koji traje. Sanger čak ima klijente s kojima surađuje više od dvije godine kako bi postigao savršenu nijansu željene plave. "Ako imaš netaknutu kosu, možda će trebati samo jedan pokušaj", kaže Richardson. Ako si prethodno bojala kosu ili je kemijski tretirala, a željena nijansa plavu je presvijetla, rezultati će se postići iz dva, tri ili čak i više tretmana.

Nemoj bojati kosu prije velikog događaja

Zakaži uslugu bojanja najmanje dva tjedna prije, kaže Fraser. Napominje da je za kosu vrlo stresno raditi više kemijskih tretmana jedan za drugim, pa je najbolje ostaviti neko vrijeme između tretmana.

Gustoća i tekstura kose glavni je čimbenik

Klijentica s vrlo gustom, kovrčavom kosom možda će morati biti malo strpljivija i spremnija platiti malo više da bi dobila željenu nijansu plave, kaže Fraser. "Ako frizer klijentu kaže da iako ima kosu s prirodnom gustom teksturom, u jednom tretmanu može od crne, do platinaste boje, definitivno ga laže." Richardson napominje da je to zato što kovrčava kosa zna biti više suha. Dakle, ako imaš prirodno gustu kosu, Sanger preporučuje da se držiš zlatno plavih nijansi, a ne platinastih.

Tekstura kose mogla bi se čak i promijeniti nakon izbjeljivanja

Izgled mojih kovrči promijenio se nakon što sam postala plavuša i nisam to uopće očekivala, ali očito je to sasvim normalno. Ako imaš valovitu kosu i ideš što dalje od svoje prirodne boje, to će više utjecati na izgled uvojaka", kaže Sanger. Ali s tretmanima na bazi proteina možeš vratiti svoju prirodnu teksturu kose. 

Razmisli o održavanju

"Trebala bi bojati korijen svakih šest tjedana", kaže Sanger. "Ranije farbanje bi moglo prouzročiti štetu, a prekasno će stvoriti ružne crte." No, ako nisi spremna biti u salonu svaki drugi mjesec, balayage ili pramenovi mogli bi biti puno bolji izbor od izbjeljivanja, jer ove tehnike zahtijevaju manje održavanja. Ne zaboravi staviti na papir i zbrojiti troškove potrebne za održavanje plave kose.

Možda vas zanima Kakva promjena: Monica Bellucci je - plavuša?! Rubrika Stars Stars

Prije izbjeljivanja pripremi kosu kako bi bila sigurna da je što zdravija

Kada izbjeljuješ kosu, u biti je oštećuješ pa pripazi da bude što zdravija prije bojanja. U tu svrhu sva tri kolorista preporučuju Olaplex, tretman kose koji je jača.

Pripremi se na odricanje od pegle za kosu i visokog repa

Što si prirodno tamnija, to ćeš manje smjeti toplinski oblikovati kosu jer će kosa biti osjetljivija na oštećenja. Još jednu stvar koju trebaš uzeti u obzir: čvrste punđe i repovi mogu prouzročiti pucanje kose. Budući da je kosa u lomljivijem stanju nakon što postaneš plavuša, takve sitnice mogu napraviti veliku štetu, ali znaš kako se kaže "Za ljepotu se treba žrtvovati."

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

Photo: shutterstock

Komentari 0