Beauty

Kako napraviti profesionalnu pedikuru kod kuće u 6 jednostavnih koraka

  • S dolaskom toplih dana sezona sandala je i službeno otvorena, a to znači samo jedno - vrijeme je da svojim stopalima posvetiš malo ljubavi i pažnje 
  • Saloni ljepote ovih dana rade punom parom i teško je zakazati termin za pedikuru u razumnom vremenskom roku, no nemoj da te to obeshrabri i da zbog toga izbjegavaš obuti otvorene cipele
  • Pedikuru možeš odraditi i sama u svoja četiri zida, i to baš poput profesionalke 

Nakon što su tvoja stopala mjesecima boravila u zatvorenoj obući, potrebno im je posvetiti dodatnu pažnju prije nego ''uđu'' u sandale. Osim što je koža stopala nakon duge zime hrapava i zadebljana, potrebno je uzeti u obzir i to da stopala provode puno vremena zatvorena u cipelama ili čizmama što stvara toplo, vlažno okruženje koje gljivice obožavaju. Stoga kod velikog broja ljudi postoji vjerojatnost za razvoj gljivične infekcije noktiju. U tom slučaju, stopala nije dovoljno samo namočiti, a potom skratiti i nalakirati nokte, već je potrebno na adekvatan način zaustaviti širenje gljivica i eliminirati gljivice. Ovo je važan preduvjet za lijepu pedikuru, jer nokat zahvaćen gljivicama počinje žutjeti, zadebljava se, postaje neravnomjeran, hrapav i lomljiv. Nakon što si sigurna da gljivica nema, možeš se u potpunosti posvetiti pedikuri.

Ukoliko želiš cjelokupan tretman kao iz salona, budi spremna na malo više truda. No, to ne znači da te čeka mukotrpan posao. Sve dok imaš osnovni kozmetički alat poput rašpe za pete, škarica za kožicu oko noktiju i kvalitetnog laka za nokte te adekvatne smjernice sigurno ćeš s lakoćom svladati sve korake profesionalne pedikure. Kako bismo ti u tome pomogli, u nastavku ti donosimo 6 koraka pomoću kojih iz udobnosti svog doma možeš napraviti profesionalnu pedikuru kao iz salona. Vjeruj nam kad ti kažemo da će sve tvoje frendice zanimati kod koga radiš pedikuru.

1. Napravi kupku za stopala

Ukoliko na noktima imaš lak, ukloni ga acetonom. Zatim napuni lavor ili kadu toplom vodom i dodaj kupku za stopala sa soli koja će pomoći omekšati zadebljalu kožu i nokte. Odmori stopala u kupki 10 minuta, a potom ih osuši čistim ručnikom. Ako kod kuće imaš sredstvo za uklanjanje viška kožice na noktu, nanesi ga na kožicu nokta i na pete, kako bi zagladila gruba stopala i uklonila žuljeve.

 | Autor: Pexels, Karolina Grabowska Pexels, Karolina Grabowska

2. Oblikuj nokte

Škaricama podreži nokte, a potom rašpicom zagladi nokat i zaobli kuteve. Nježnijom rašpicom možeš vrlo lagano izrašpati plohu nokta kako bi lak bolje prijanjao na nokat. Ukoliko su ti nožni prsti ili pete grubi i zadebljali, upotrijebi rašpicu za stopala kojom ćeš nježno zagladiti kožu i ukloniti višak. 

3. Počasti se masažom stopala

Sada kada su stopala suha, a nokti oblikovani, nanesi malo hidratantne kreme za suhu kožu na svako stopalo. Masiraj stopala i nožne prste nekoliko minuta dok ne budeš sigurna da se krema upila u kožu. Ukoliko imaš električni masažer za stopala, tim bolje.

4. Nanesi tanki sloj baznog laka

Nemoj preskočiti ovaj korak - od ključne je važnosti ako želiš da tvoja pedikura bude postojana, budući da je temeljni, odnosno bazni sloj ono što stvara barijeru između prirodnih ulja s noktiju i laka. Nokte prije nanošenja baznog laka možeš prebrisati sredstvom za odmašćivanje noktiju koji će odmastiti prirodnu nokatnu ploču.

 | Autor: Pexels, Marcus Aurelius Pexels, Marcus Aurelius

5. Nanesi lak u boji u dva navrata

Nakon što se bazni lak osuši, nanesi tanki sloj laka u boji po svom izboru. Ostavi da se osuši (možeš se poslužiti i lakom ili kapima za brzo sušenje), a zatim nanesi drugi tanki sloj. Nokte možeš razdvojiti spužvicom ili vaticom kako bi ih lakše nalakirala.

6. Ne zaboravi na završni lak (top coat)

Kada si sigurna da se lak u boji osušio, završi pedikuru tankim slojem završnog laka, odnosno top coata. On će pomoći zaštititi lak u boji od pucanja i preranog ljuštenja te će samim time pedikura duže trajati. Idealno bi bilo ništa ne raditi narednih 30 minuta kako bi bila sigurna da je lak u potpunosti suh.

Zdrava stopala su najljepša

Baš kao što vodiš računa o higijeni tijela, jako je važno voditi računa o higijeni stopala. Mnogi zaboravljaju na zdravlje svojih stopala i noktiju, no ono je važan preduvjet za lijepu pedikuru. Zanimljivo je da svaka šesta odrasla osoba u svijetu ima gljivičnu infekciju noktiju. Gljivične infekcije nisu samo estetski, već i ozbiljan zdravstveni problem. Nokat zahvaćen gljivicama najlakše ćeš prepoznati po tome što postaje neproziran, gubi sjaj i počinje žutjeti, zadebljava se, postaje neravnomjeran, hrapav i lomljiv. 
Dobra higijena glavni je faktor prevencije, a osim održavanja stopala čistima i suhima, važno je usvojiti jednostavne navike koje će osigurati zdravlje stopala i noktiju:

  • Nokte na nogama drži kratkima i reži ih pravilno dezinficiranim škaricama za nokte ili grickalicama.
  • Cipele ne smiju stiskati stopalo ni biti neudobne, ali niti prevelike, a prednost daj obući od prirodnih materijala kako bi stopalo moglo disati.
  • Obuća je nakon nošenja vjerojatno vlažna, stoga ju je važno pustiti da se osuši na otvorenom.
  • Gljivice se lako prenose s osobe na osobu, stoga s ukućanima nemoj dijeliti škarice za nokte, ručnike, čarape i obuću.
  • Ne hodaj bosa na javnim mjestima poput svlačionice, bazena i javnih kupališta.
  • Kade i tuševe redovito čisti sredstvima koja uništavaju mikroorganizme.

Liječenje gljivične infekcije noktiju

Gljivice na noktima znaju biti prilično tvrdoglave, stoga trebamo što prije prepoznati da se radi o gljivičnoj infekciji, ali i biti uporni u liječenju ako ih želimo izliječiti do kraja. Nažalost, u liječenju gljivica na noktima ne postoje prečaci, jer nokti rastu sporo, posebno na nogama. Upravo zato je važno odabrati lijek koji će učinkovito ukloniti gljivice, poput Exoterbyn® ljekovitog laka za nokte, a pritom se lako primjenjuje. Može se kupiti u ljekarnama bez liječničkog recepta i vrlo je jedostavan za korištenje - dovoljno ga je nanijeti poput klasičnog laka za nokte, a sama primjena lijeka traje 30-ak sekundi dnevno. Formulacija s nosačem aktivne molekule kitozanom omogućuje bolje prodiranje samog lijeka kroz zaraženi nokat sve do izvora infekcije, a bez potrebe za rašpanjem nokta. Exoterbyn® možeš, ako je potrebno, nanijeti i na nokte ruku, obzirom da se gljivice lako šire s noktiju nogu i na nokte ruke. 

I zapamti - u liječenju gljivica na noktima važno je biti ustrajan, jer se lijek mora koristiti dovoljno dugo da bi došlo do izlječenja, odnosno dok ne izraste zdrav nokat. Preporučeno trajanje liječenja noktiju na rukama traje 6 mjeseci, a noktiju na nogama 9 do 12 mjeseci.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Sandoz. 

Reference:

  1. Sažetak opisa svojstva lijeka Exoterbyn 78,22 mg /ml ljekoviti lak za nokte. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno lipanj, 2023.
  2. Uputa o lijeku Exoterbyn 78,22 mg /ml ljekoviti lak za nokte. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno lipanj, 2023.
  3. Priručnik za samoliječenje, Gljivične infekcije kože, Jasminka Vugec Mihok, mag.pharm, GLJZ
  4. Thomas J et al. Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics (2010) 35, 497–519. Dostupno na: Toenail onychomycosis: an important global disease burden - Thomas - 2010 - Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics - Wiley Online Library, pristupljeno lipanj, 2023.
  5. Westerberg DP and Voyack MJ. Am Fam Physician. 2013;88(11):762-770. Dostupno na: Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment - PubMed (nih.gov), pristupljeno lipanj, 2023. 6. 
  6. Šveikauskaite I and Briedis V. Molecules, 2020 Jul; 25(13):3043. Dostupno na: Molecules | Free Full-Text | Potential of Naftifine Application for Transungual Delivery (mdpi.com), pristupljeno lipanj, 2023.
Photo: Unsplash

Komentari 0