Beauty Kosa 8 prikaza 24. kolovoza 2012.

Jesenske frizure oštrih linija

Dario Hacek za Studio Etra.
1/10

Frizerski studio Petre Granić sakrio se u jednom dvorištu u povijesnom dijelu Zagreba. Tako sakriven, frizerski studio Etra predstavlja pravu beauty oazu u centru metropole u kojoj ne samo da možete dobiti dobru frizuru, nego i uživati u miru kakav se u užurbanim gradovima rijetko pronalazi.

Ženska fascinacija kosom seže duboko u povijest. Lijepa kosa se uvijek smatrala dokazom snage (kod muškaraca) i ženstvenosti (kod žena), stoga ne čudi da je svaka žena barem jednom u životu ošišala lutku, prijateljicu ili sestru dok se igrala frizerke. Neke žene ipak odu korak dalje i cijeli život posvete kosi. Jedna od njih je Petra Granić koja je dijelila isti put kao sve žene te prvo ošišala lutku čiju kosu je zalijepila na svoju selotejpom, a zatim i prijateljicu na što je njena majka prokomentirala kako oni imaju novca za frizera.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

"Bile smo prave "frajerice", u to vrijeme, s otkačenim frizurama. No, tada još nisam shvaćala da je to ono u čemu ću uživati i u čemu sada uživam, a to je biti "kreativni prijatelj Vase kose"(frizer)" prisjeća se Petra koja je fascinaciju kosom razvila i tijekom djetinjstva koje je provela na Ilirskom trgu gdje je išla na satove klasičnog baleta: "Svaka balerina, pa tako i ja morala je imati urednu frizuru skupljenu u punđu. Sjećam se kako sam težila ka kratkom kosom i zamišljala razno-razne frizure. Tu sam osjetila da se želim baviti nečim kreativnim, pa sam pokušala upisati Srednju školu za primijenjenu umjetnost, ali na radost svojih klijenata nisam prošla crtanje, pa sam završila u frizerima."

Petra kaže kako je nakon upisa u srednju školu doživjela pravo razočaranje – ono što su pričali u školi nije ni malo ličilo na ono što je željela raditi. Tako je spakirala kofere i otišla u London gdje je doživjela katarzu i spoznala da postoji i drugačiji svijet frizerstva od onoga koji se uči u školi:

"Kako sam bila radoznala i željna naučiti mnogo toga volontirala sam po salonima, radila prekovremene, upijala boje, rezove i forme – ništa mi nije bilo teško u tom šarenom gradu! Sigurna sam u to da čovjek, kada u njemu ne postoji osjećaj za vrijeme, radi i uči punom parom jer je svjestan da mu to čini dobro i da će mu to biti nagrađeno. Moramo stalno učiti. Ja i dan danas svoj posao nagradim nekim seminarom kako bih usavršila i napunila svoje baterije novim stvarima. Znanje je vrlina."

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell Ova poznata frizerka ipak nije umišljena zbog svog znanja i inozemnog iskustva jer je svjesna kako postoje i mnogo veći od nje, ali i kako je važno, prije svega, misliti na klijenta: "Jednom sam prilikom u Londonu, na najvećem sajmu frizera, intervjuirala meni najveću zvijezdu frizerske struke Trevora Sorbiea koji mi je odao kako još uvijek ima tremu od nastupa i kako za svaku klijenticu kreira i razmišlja što bi joj dobro pristajalo tog trenutka. Taj čovjek je čarobnjak sa škarama, a tako je skroman i divan!  Bez obzira na znanje i iskustvo svakim danom učimo i razvijamo nove ideje. Zato mi moj posao uvijek izmami osmijeh na lice i obožavam ga."

Vjeruje kako dobar frizer nikada ne nameće i ne nudi isključivo novitete, nego sugerira frizuru koja odgovara osobi koja je nosi, koja je nosiva i , što je najvažnije, koja je laka za održavanje. Petra kaže kako to ne znači da frizura mora biti klasična, da postoje i moderne forme, ali da frizura prije svega mora odgovarati karakteru osobe. "Istina je da su Hrvatice spužva za modne trendove, no morat ću vas razočarati: kada je o kosi riječ malo se uplaše, pogotovo mlade djevojke od kojih većina ima dugu kosu i izgledaju klonirano. Budite svoje! Gledati modne časopise ne znači kopirati (sve), već u trend dodati nešto svoje - to je ta originalnost koja čini čovjeka posebnim" objašnjava Petra.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

Kakave ćemo frizure nositi na jesen?

Kao trend koji je počeo ovog proljeća, a nastavit će se i na jesen vidi ombre i dip dye kosu. Petra tvrdi da je to jedan od najisplativijih načina bojenja kose, jer izrasta nema i boja je dulje nosiva. "Što se formi frizura tiče, nosi se dječački kratko s ravnim oštrijim šiškama. Zatim poluduga s istanjenim repastim vrhovima (tu se možete poigrati s raznim bojama pramenova). Duža kosa je zaglađena od čela, a od tjemena blago natapirana s neutralnom trakicom oko glave" otkrila je Petra koja njegu smatra ipak najvažnijim korakom na putu do lijepe kose.

"Kako se njeguje koža tako je bitno da se njeguje i kosa, koja će vam biti zahvalna, a vi zadovoljniji.  Po mojoj procjeni 80% kose pati zbog nedovoljne hidratacije koja se gubi tijekom sušenja fenom, peglanja, feniranja, bojenja... U boljim salonima, kao i u studiju "Etra" se nude Terapije za kosu koje su stvarno učinkovite, a s adekvatnim šamponom i regeneratorom kosa poprima baršunasti izgled. Probajte i nećete zažaliti" tvrdi poznata zagrebačka frizerka čija plava kosa izgleda fantastično, ali i koja je imala neobičnih trenutaka kada je kosa u pitanju.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

"Ima anegdota o jednoj mojoj veseloj frizuri. Bilo je neko rano proljeće, mislim da sam imala 17 godina, bila jako kratko ošišana i poblajhana s velikim iscrtanim narančastim Suncem na glavi (bila sam si sva važna). Žurila sam na praksu kada je u Draškovićevoj tramvaj broj 11 ili 12 zaokrenuo taman u Jurišićevu i stao te je vozač signalizirao rukom 'Like' na frizuru i svi putnici u tramvaju su me gledali. Ja sam se nasmijala, mahnula mu i krenula svojim putem. Bilo mi je to jako simpatično" prisjeća se Petra.

Na pamet joj je pao i jedan manje uspješan eksperiment: "Sjećam se i nezgodnih gafova. Taj se desio taman na otvaranju salona "Etra" 2005. Tada su u modu došle ekstenzije, pa sam ih htjela isprobati na sebi što se pokazalo kobnim. Na dan otvaranja oprala sam kosu, a ekstenzije su se tako zapetljale da ih nisam imala vremena cijele raščešljati već sam dio kose sakrila u zgodan šeširić, a dio je bio pušten. Još je i dobro ispalo jer je slamnati šeširić izgledao zanimljivo."

Nakon sedam godina u svom salonu Etra, Petra ne prestaje uživati u njegovom uređivanju i uvođenju noviteta kao što su boje bez amonijaka koje čuvaju kosu. "Za ambijent u salonu zaslužna je naša divan umjetnica Mare Milin čije su slike posebno rađene za uređenje mog salona. Zahvaljujući njima imamo osjećaj da se nalazimo negdje pored mora, a ne u centru Zagreba" otkrila nam je Petra.

Komentari 0