Beauty 06. siječnja 2022.

Je li tvoje vlasište "pod stresom"? Otkrij znakove kako bi kosa ostala zdrava

Instagram@realbryannaalexis.
  • Tvoje vlasište doista može biti pod stresom
  • Okolina i životne promjene mogu biti uzročnici i stresnog vlasišta
  • Prepoznaj simptome na vrijeme i pobrini se za zdravlje svoje kose 

Život te nikad neće poštediti stresnih situacija, posebno u ‘novom normalnom’ koje trenutno živimo. Iako kao simptome stresa najčešće prepoznajemo nesanicu i problematičnu kožu, znakovi stresnog života i situacija mogu se pokazati i na našem vlasištu, a kao vidljiva posljedica može nastati i prhut. Prema riječima stručnjaka, na izgled i zdravlje kose i vlasišta utječu hormonske promjene koje se, na primjer, mogu iskazati povećanom proizvodnjom sebuma na vlasištu - a stres može itekako poremetiti rad hormona. 

 | Autor: Instagram@realbryannaalexis Instagram@realbryannaalexis

1. Prhut 

Stres može jako oslabiti naš cijeli imunološki sustav, što onda može poremetiti i prirodnu otpornost naše kože, uključujući i vlasište. To onda dovodi do suhoće i “ljuskanja” vlasišta, ali i iritacije i upale kože. Tvoje vlasište svrbi, ljuska se te je jako osjetljivo i masno kad prolaziš kroz stresno razdoblje.

Možda vas zanima... Influencerica nije prala kosu 7 dana kako bi napravila detox kose, sama se uvjeri je li vrijedilo Rubrika Life&style Life&style
 

2. Gubitak kose

Stres može igrati ulogu i u povećanom opadanju kose. Normalno je da izgubimo oko 100 vlasi kose na dan. Kosa nekoliko godina raste, zatim određeno vrijeme miruje, pada i onda kreće novi ciklus rasta. Stres taj prirodni ciklus može poremetiti te djelovati na pojačani gubitak kose u određenom razdoblju obilježenom stresom. Gubitak kose može biti akutan, odnosno kratkoročan, a može prerasti i u dugoročan, kronični problem ako se uzrok ne otkrije na vrijeme. Važno je u tom periodu ne zanemariti brigu o kosi, već nastaviti s redovitom njegom jer će to pomoći kod oporavka.

 | Autor: Instagram@realbryannaalexis Instagram@realbryannaalexis

3. Čupanje i povlačenje kose

Stresni periodi mogu prouzročiti i nezdrave navike, poput čupanja i povlačenja kose. Navika čupanja kose, koja ima i znanstveni naziv trihotilomanije oštećuje vlasište i pogoršava stanje kose, jednako kao i pretjerano i grubo grebanje vlasišta.


Kontroliranje stresa i držanje zdravih navika jako je važno i za zdravlje tvoje kose i vlasišta, ali i tvoje cjelokupno zdravlje i dobrobit. Važno je pronaći kanale za oslobađanje od stresa koji tebi najbolje odgovaraju, bilo da je to sport, joga i meditacija ili uvođenje boljih životnih navika.

Dugu kosu zamijenile su kratkim frizurama Možda vas zanima... Žene s tankom kosom preporodile su se kratkim frizurama. Pogledaj njihove odlične promjene! Rubrika Beauty Beauty

 

Komentari 0