Beauty 12. svibnja 2019.

Jasnih 5 znakova koji će ti otkriti da tvoje lice stari brže od tebe, a jedan od njih ima veze sa stresom

Shutterstock/Instagram.
  • Imaš osjećaj da ti lice stari brže od ostatka tijela? Ovi znakovi ti to mogu dokazati – a nudimo i rješenja protiv prebrzog starenja lica 
  • Sunce, pušenje i stres mogu uzrokovati takozvane „rupe“ u gornjem sloju kože, a kroz koje potom mogu ući radikali
  • Nedostatak vlage i kalcija te UV-zračenje mogu utjecati na to da koža s vremenom postane tanja

Ne stari svaki čovjek jednako brzo. Neki za svoju dob izgledaju prilično mlado, a drugi pak djeluju starije nego što jesu. Naime, tek oko 20 do 30 posto promjena na koži je genetski uvjetovano, a ostalih 70 do 80 posto čine vanjski utjecaji – poput UV-zračenja i onečišćenja zraka. Pogrešna prehrana također može doprinijeti tome da koža brže postane blijeda i naborana. Prema ovim obilježjima možeš vidjeti stari li doista prebrzo. 

Pjege od sunca 

Tko se ne štiti dovoljno od UV-zračenja, ta će prije ili kasnije primijetiti smeđe mrljice po koži. Radi se o takozvanim sunčevim pjegama ili mrljama, stručno nazvanima „melasme“. Njihov nastanak pospješuju hormonski faktori – primjerice, kod trudnoće ili kod uzimanja kontracepcijskih tableta. Najbolje sredstvo protiv tih pjegica je prevencija. Kad se jednom pojave, mogu ti eventualno pomoći neki serumi koji sadrže puno vitamina C. 

via GIPHY

Ekstremno suha koža 

Dok se u tinejdžerskim godinama obično žalimo na masnu kožu, u odrasloj dobi dolazi do drugog ekstrema – koža postaje jako suha. Sunce, pušenje i stres mogu uzrokovati takozvane „rupe“ u gornjem sloju kože, a kroz koje potom mogu ući radikali. Najbolje je koristiti dnevnu njegu za kožu koja vlaži kožu – koja sadrži hijaluron, kokosovo ulje ili ceramid. 

Bore 

Fine linije u području očiju također su znak preranog starenja kože. Derma se obično brine da koža ostane napeta i bez bora, ali kako starimo – usporava se obnova stanica te se koža počinje borati. Za napetu i glatku kožu preporučuju se proizvodi sa peptidima, EGF („aktivni faktor rasta kože“) i matične stanice. 

via GIPHY

Napeta koža 

Koža ti je jako napeta nakon dnevnog beuaty-rituala? Moguće je da su proizvodi koje koristiš previše agresivni te neutraliziraju prirodna ulja kože – i izazivaju isušivanje. Radije koristi blage gelove i losione koji će koži pri skidanju šminke dati dovoljno vlage, pa će postati fino meka i elastična. 

Možda vas zanima... Isprobala sam novi mobitel za kojim svi lude - je li ispunio moja očekivanja? Rubrika Life&style Life&style

Tanka koža

Koža može postati tanka poput papira (toliko da se vide krvne žile), a uzrok za to je sljedeći: u starijoj dobi se povlači potkožno masno tkivo te se smanjuje proizvodnja kolagena i elastina. I nedostatak vlage i kalcija te UV-zračenje mogu utjecati na to da koža s vremenom postane tanja. Pomoći ti mogu serumi s peptidima te sredstva za njegu kože s probioticima – koji će napraviti prirodni zaštitni štit kako bi se koža nesmetano mogla regenerirati te prema van izgledati svježe i sjajno. 

via GIPHY

Komentari 0