Beauty
1/8

Ispucali vrhovi i kako ih spriječiti

Kada izađemo iz frizerskog salona, obično smo oduševljeni kako nam kosa izgleda zdravo. Svježe obojena, ošišana i stilizirana gubi svoj sjaj iz tjedna u tjedan, a najveći neprijatelj njenog izgleda su ispucali vrhovi. Kako ih spriječiti, otkrio nam je frizer Mario Cerovac iz salona Trilab.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies Vrhovi koji se cvjetaju na dvije ili čak tri vlasi su jedan od najvećih neprijatelja dobre frizure. Osim što izgledaju neuredno i zapušteno, otežavaju friziranje i oblikovanje frizure. Što je najgore, upravo tretiranje kose, uzrokuje njeno pucanje:

"Ispucale vrhove uzrokuje učestalo feniranje, peglanje kose bez adekvatne zaštite ili nedovoljna briga u smislu njege kose", objašnjava Mario Cerovac iz Trilaba. Ako niste sigurni u kakvom stanju je vaša kosa, uvijek možete zatražiti stručno mišljenje.

„Testiranje kose u frizerskom salonu Trilab besplatan je postupak koji daje potpunu sliku stanja zdravlja kose. Postupak je bezbolan i radi se pomoću kamere. Uz pomoć detaljnije analize doznajemo kakvog tipa je vlasište te njegov postotak masnoće. Nakon toga snimamo dužinu kose kako bismo vidjeli koliko je kosa porozna te utvrditi njen sjaj. Krajnji rezultati omogućuju postavljanje dijagnoze na temelju koje se biraju kozmetički preparati koji u potpunosti odgovaraju tipu kose. Prikladi preparati na brz i efikasan način tretirat će kosu i rješiti sve postojeće probleme“, objasnili su u Trilabu.

 | Autor: Petar Glebov/Pixsell Petar Glebov/Pixsell

No, čak i ako ne tretirate kosu toplinom, važno je da je njegujete redovito. Maske, pakunzi, kvalitetni šamponi i regeneratori te zaštita za vrhove su važni jer hrane kosu iznutra i daju joj sjaj. Zato njegujte kosu redovito, čak i ako ne koristite fen ili peglu.

Ako vaša kosa prolazi kroz više aparata tijekom oblikovanja, tada je potrebno poduzeti dodatne mjere zaštite kako bi se izbjegli ispucali vrhovi. Sprejevi i serumi koji štite od topline su nužni, objašnjava Mario:

"Postoje proizvodi koji se nanose na kosu prije oblikovanja toplinskim aparatima te proizvodi koji se mogu koristiti svakodnevno kako bi kosa dobila potrebnu njegu a i samim time i zaštitu. U većini slučajeva preporučuju se proizvodi koji štite do temperature od 220 stupnjeva, jer je to toplina kojom najčešće oblikujemo kosu kada je pegla, fen ili figaro u pitanju."

 | Autor:

Razlog zašto dolazi do pucanja vrhova je i njihova poroznost. Kosa raste iz korijena, pa su tako vrhovi njen najstariji i najsuši dio koji je najpodložniji pucanju. A osim toga, prilikom uvijanja kose, vrhovi ponekad dolaze prvi u kontakt s grijaćom površinom.

Vrhove se stoga treba njegovati posebnim mješavinama ulja. Prije nekoliko godina, jako popularni su bili silikoni, ali trendovi se mijenjaju:

"Za njegu su svakako puno bolja ulja, koja su po mogućnosti na prirodnoj bazi. Preporučujem ženama da radije koriste ulja, jer njegovim korištenjem štitimo kosu od svih vanjskih utjecaja pa i od samog lomljenja i pucanja vrhova. Kroz ulja kosa dobiva potrebnu vlagu, dok silikoni samo zaglađuju površinski sloj kose i u većini slučajeva su dosta teške teksture pa samim time maste kosu", objasnio je Mario i za kraj dodao kako ponekad proizvodi jednostavno nisu dovoljni. Ako je kosa dugo vremena bila bez pravilne njege i zaštite, preostaje jedino šišanje vrhova.

Više o proizvodima za njegu kose saznajte u galeriji...

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0