Beauty 26. rujna 2011.

IN boje za kosu

S novom sezonom uvijek stižu novi trendovi koji nas oduševe. Iako u svijetu boja za kosu uvijek postoje dobro provjerene kombinacije nijansi, nove tehnologije, metode bojanja kose i nove beauty ikone nam služe kao motivacija da isprobamo nešto novo.

U najnovije trendove su nas uputili Katica Topčić iz salona Fabula de Forma  koji je ekskluzivni zastupnik linije Revlon Professional za hrvatsku te Sama McKnighta, globalnog ambasadora za brend Pantene Pro-V. Ovu sezonu obilježit će povratak prirodnosti. Uz iznimku trenda jarkih boja na kosi, comeback doživljavaju različite smeđe i crvenkaste nijanse, dok omiljena plava kosa više nije siva ili ledeno plava, nego topla i zlatna. "Nova Revlon Professional kolekcija zasniva se na ideji "novog Hollywooda". Holivudske dive su neupitno naučile iz pogrešaka svojih prethodnica, stoga su diskretnije sa svojim privatnim životima, ali su zato odvažnije i otvorenije prema svojim karijerama." objašnjava Katica Topčić iz ekskluzivnog zastupnika za Revlon, salona Fabula de Forma.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

"One znaju da je moderan izgled važan, pa iako nema jasnih trendova, ipak postoje jasno identificirane boje koje su poželjne. Naglasak stavljamo na crvene, bakrene i tople smeđe nijanse, unutarnje sjenčanje kose, valove i kovrče s mnogo volumena bez obzira na duljinu kose," ističe Katica. "Klasični bob do ramena ili malo iznad njih će najbolje naglasiti novu boju," izjavio je Sam McKnight i dodao: "Takva frizura naglašava sjaj, a 'tupo' rezani vrhovi dobro izražavaju trajnost boje.” Pošto je sam McKnight radeći s poznatim damama kao što su Lady Diana, Kylie Minogue i Nicole Kidman te modelima, vidio koliko bojanje može oštetiti kosu, naglašava kako je jedan od najvažnijih faktora kod obojene kose- njega.

"Unatoč brojnim dostignućima kada su boje za kosu u pitanju, kao što je nova formula koja omogućava manje agresivan tretman, ne postoji dovoljno jasna poruka da će kosa bolje izgledati ukoliko koristite specijalizirane proizvode za bojanu kosu duže vrijeme. Žene znaju koristiti takve proizvode tri tjedna, i nakon toga zaboravljaju na posebnu njegu kose i fokusiraju se samo na proizvode za stiliziranje sve do ponovnog bojanja. Ali sada imamo novu kategoriju proizvoda za njegu bojane kose, Pantene Pro-V Color Therapy kolekciju koja njeguje kosu i pomaže da boja traje duže," savjetuje Sam.

Bojanje za lijene

Koliko ste puta samo željeli kopirati frizuru neke poznate zvijezde ili se pitali u čemu je tajna te fenomenalne boje? Jedan od najnovijih trendova je balayage ili ombre tehnika bojanja koja jamči prirodnu boju. Tehnika se bazira na stavljanju nekoliko nijansi svjetlijih pramenova uz lice kako bi se dobio dojam da je kosa posvijetlila na suncu. Iz Fabula de Forme ističu kako se na taj način dobiva toliko željeni sjaj u kosi i boja koja podsjeća na toliko željenu boju Jennifer Aniston i Drew Barrymore.

"Tehnika se bazira na unutarnjem sjenčanju kose i postizanju lažnog tamnijeg izrasta. Sjena, odnosno pramenovi moraju izgledati kao sunčane sjene: svjetlije na vrhovima i tamnije prema samom korjenu kose. Takvu frizuru nose i glumice iz serije Uvod u Anatomiju, Ellen Pompeo, Sandra Oh i druge, koje je uljepšao Revlon Professional tim" ističe Katica, i dodaje kako je New Hollywood tehnika namijenjena ženama svih dobi, a može se raditi na kratkoj, poludugoj ili dugoj kosi, sijedoj, bojanoj ili prirodnoj kosi, te da svaka dužina ima osmišljenu tehniku kako bi efekt bio potpun.

 | Autor: Davor Puklavec/ Pixsell Davor Puklavec/ Pixsell

"Za mnoge žene je odabir boje za kosu važan dio osobnosti. Tako ćemo boje koje ćemo koristiti odabrati prema tipu kože boji očiju i osobnom stilu, a uvijek radimo u kombinaciji dvije boje:  tamnije apliciramo na korijen dok svjetlije na pramenove koje želimo istaknuti kao sjene. Sjene mogu biti ekstremne žarke boje, ljubičaste, plave, žute…ili jednostavno lagano svjetlije od bazne boje. Važno je naglasiti da je bojanje jednostavno za održavanje jer svako sljedeće zahtjeva samo bojanje korijena," tvrdi jedna od vodećih hrvatskih frizerki. Za ovu sezonu Fabula de Forma predlaže tople crvene, bakrene, smeđe i bež blond nijanse, jer je cilj dobiti efekt sunčanih sjena što rezultira lijepim prelijevanjem tonova iz tamnijih u svjetlije bez vidljivih prijelaza što će nam naglasiti valove ili kovrče u kosi koji su ove sezone najveći hit.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Sam McKnight za kraj dodaje kako je razumljivo da život u urbanoj sredini stavlja kosu pred mnoge izazove poput isušivanja ili zagađenja, ali i da je u pranju obojene kose potrebno zadržati mjeru: "Nakon tretmana bojanja kose, predlažem “preskočiti” pranje dva do tri dana kako biste joj pomogli da zadrži sjaj. Kako biste sačuvali boju što duže, šamponirajte je samo jednom, a ne dva puta kao što mnogi preporučuju."

Komentari 0