Beauty

Imaš žuljeve? Evo kako ih se riješiti

Ljetne sandalice nisu uvijek najudobnije, ali svejedno ih nosimo - makar kasnije imali krvave žuljeve. Ako te pogodio još jedan, evo savjeta kako ih se što prije riješiti

Bilo da su od vježbanja ili naprosto neugodnih potpetica, žuljevi su često neizbježni. Ako ste tvrdoglave kao i mi, nosit ćete te natikače sve dok žuljevi ne prokrvare, a onda se oporavljati nekoliko tjedana. To naravno ne biste trebali raditi. Žuljeve treba tretirati kao mini ozljedu, koja može brže zacijeliti brine li se o njoj adekvatno. Evo 4 savjeta uz koje ćeš brže vratiti svoja stopala u formu.

1. Nemoj probijati žuljeve

Nekad je to vrlo privlačno, kao kad vidiš upaljeni prištić, ipak stručnjaci kažu da je to bolje izbjeći. Probušiš li ga riskiraš upalu i usporavaš proces zacjeljivanja. Najbolje ga je pustiti da sam prođe period oporavka.

2. Ako se žulj probije, pripazi na njega

Probije li se žulj sam od sebe, morat ćeš mu dati malo ljubavi i pažnje. Trebala bi ga tretirati kao ranu kako bi bila sigurna da nećeš dobiti kakvu infekciju. Nemoj skidati mrtvu kožu, već dozvoli tekućini da izađe iz njega u potpunosti i onda ga prekrij suhim i sterilnim zavojem ili flasterom kako bi ga zaštitila od bakterija. 

3. Izbjegavaj pritisak na žulj

Ništa ne usporava oporavak kao pritisak na žulj. Žuljevi nastaju kao rezultat ponavljajućeg pritiska ili trljanja na istom mjestu, pa sasvim ima smisla da će uskakanje u te iste cipele samo pogoršati stvar. Sada uskoči u najudobnije cipele koje imaš, a žulj dodatno zaštiti spužvicama kakve stavljaju na kurje oči - ili izradi male donute od flastera i tako zaštiti žulj od pritiska.

 

Objavu dijeli Phiwo Ndlovu (@phiwo.ndlovu)

4. Imaj ga na oku

Ako primijetiš diskoloraciju, jaču bol, čudan iscjedak ili slično, posjeti doktora, jer to znači da si možda pokupila kakvu infekciju. S tim nije dobro zezati se jer može uzrokovati infekciju krvi. 

Photo: Pinterest/AlbionFit

Komentari 0