Beauty

Idealna nijansa smeđe kose postoji za svakoga: evo kako odabrati boju koja nam pristaje

  • Ako ijedna boja kose može s trona najpoželjnije boje svrgnuti plavu, onda je to smeđa. Smeđi tonovi su trend koji grabi prema gore velikom brzinom 
  • To nas ne čudi jer je smeđa boja kose jednostavna za održavanje, a mnoštvo toplih i hladnih nijansi nam daje širok spektar mogućnosti da odaberemo onu za sebe idealnu
  • No, pronaći savršenu nijansu smeđe kose i nije tako jednostavno jer trebamo obratiti pažnju na ton i podton kože. Evo što sve trebaš znati o tome
  • Pročitaj također: 3 smeđe, 1 plava i 1 crvena - ove nijanse najpoželjnije su boje kose za jesen

Smeđa boja kose mnogim je ženama, koje čak i nisu prirodne brinete, najdraža i uvijek se okreću njoj. Time nismo niti malo iznenađeni jer njen raspon od hladnih, čokoladnih tonova do onih toplih, crvenkastih omogućuje svima da pronađu idealnu boju koja će im savršeno odgovarati. S druge strane, upravo tako veliki izbor pomalo otežava odabir jer u obzir trebamo uzeti i ton, odnosno podton naše kože kako bi nam nova boja kose laskala i učinila da izgledamo najbolje moguće. 

Ako sada imaš sto upitnika iznad glave, ne brini jer ćemo sve objasniti i pomoći da odabereš nijansu koja ti najbolje odgovara. 

Razlika između tona i podtona kože

Kao što smo već rekli, najlaskaviju boju kose ćeš dobiti ako ju prilagodiš svom tonu i podtonu kože. Ton kože se odnosi na to koliko je tvoja koža pigmentirana, odnosno spada li u kategoriju jako svijetle, odnosno blijede puti, tamne ili srednje tamne puti te se, ovisno o izloženosti suncu, može mijenjati. Podton uglavnom ostaje isti i odnosi se na, možemo to nazvati, nijansu koja se nalazi odmah ispod površine kože i koja određuje njen cjelokupni izgled. Podton može biti hladan, topao i neutralan. 

Kako odrediti podton kože? 

Za početak, važno je naglasiti kako hladan podton uglavnom ima natruhe plave i ružičaste boje te koži daje roskasti izgled, topli podton se manifestira kroz žućkaste, breskvaste i maslinaste nijanse, a neutralan podton je mješavina hladnog i toplog. Kako bi odredila kojeg si podtona, jednostavno pogledaj vene na zapešću. Ako tvoje vene izgledaju plavo ili ljubičasto, tvoja koža ima hladan podton, a ako izgledaju zeleno, tvoja koža ima topli podton. 

Za najlaskaviji izgled, trebaš odabrati boju kose, odnosno tonove koji su jednaki kao podton tvoje kože. Tako će ti, ako imaš hladni podton, najbolje odgovarati hladne nijanse smeđe, a ako imaš topli podton, tople nijanse. 

Smeđa boja kose u hladnim tonovima 

Ako imaš hladni podton, smeđe nijanse koje će ti najbolje pristajati su nijanse kestena, tamna čokolada, espresso i slične. No, tu valja obratiti pažnju i na sami ton kože jer, ako si svijetle ili vrlo svijetle puti, izrazito tamne nijanse ti neće pristajati jer će te učiniti vrlo blijedom. Stoga je najbolje odlučiti se na nešto svjetlije, pepeljaste nijanse. Tamne, bogate nijanse savršeno će odgovarati srednjoj i tamnijoj puti.

Smeđa boja kose u toplim tonovima

Toplom podtonu kože najbolje će pristajati boja u toplim tonovima kao što su jantar, karamela ili zlatno smeđa. Ako imaš topli podton, a svijetli ton, odluči se na smeđu boju s nijansama meda koje možeš primijeniti kroz lagani balayage, a ako si nešto tamnija, brončane nijanse će predivno naglasiti ono najbolje na tvojoj koži. 

Smeđa boja kose za neutralni podton 

Ako je podton tvoje kože neutralan, prava si sretnica. Naime, neutralnom podtonu odgovaraju baš sve nijanse smeđe. Čokoladne, kestenjaste, zlatne, crvenkaste, medene... Ma možeš odabrati bilo koju i svaka će ti odlično pristajati bilo da kosu želiš obojiti u potpunosti ili samo dodati nekoliko pramenova. 

Photo: Instagram @jodielapetitefrenchie

Komentari 0