Beauty

I kosa stari. Kako je njegovati da dugo ostane lijepa?

Kosa se uvelike mijenja s godinama. Nažalost, o tome često premalo znamo da bismo na vrijeme prevenirale znakove starenja. Zato... Upoznaj ih i spriječi!

Kada pričamo o starenju, uvijek pričamo o licu i tijelu, s naglaskom na kožu koja prva pokazuje očite znakove protoka vremena. Međutim, kako koža postaje manje elastična, pojavljuju se pjege i bore, tako stari i kosa, s malo drugačijim čimbenicima. Kako možemo zaustaviti starenje kože, postoje i anti-age preparati za kosu, iako u stvari pravilnom njegom danas možemo uvelike utjecati na ljepotu i izdržljivost naše kose u budućnosti - i to bez posebnih, fancy proizvoda.

Možda vas zanima Evo koliko često zapravo ti trebaš prati kosu Rubrika Beauty Beauty

1. Kosa sijedi

Najočitiji znak starenja kose je pojava sijedih vlasi. Zašto kosa sijedi? To je prvenstveno genetski uvjetovano pa se može posijediti i vrlo rano, već u 20-ima, dok su neki od drugih faktora stres, loša prehrana, ekstreman životni stil, premalo sna ili kakva ozbiljna bolest. Kosa sijedi zbog sve manje proizvodnje melanina s godinama, a on je zaslužan za boji u kosi - sijeda kao boja ne postoji, to je kosa bez boje! Sijeda kosa drugačije prima pigment iz boje za kosu, što znači da je se mora i bolje njegovati nakon bojenja. Predlaže se korištenje anti-age šampona i regeneratora, posebice korištenje proizvoda s masnim kiselinama i sastojcima za zaštitu boje.  | Autor: Instagram Instagram

2. Postaje tanja

Žene poslije 40-e počinju imati tanje i finije vlasi, zbog čega je ukupan dojam kose da je laganija i tanja. Kosa istovremeno počinje i gubiti više vlasi no dosad (normalno opadanje je 100-120 vlasi na dan), što također stvara značajnu promjenu već na prvi pogled vidjet ćeš da tvoja kosa nije kao prije. 

Možda vas zanima Ako imaš tanku kosu, jedna od ovih 12 frizura stvorena je za tebe Rubrika Beauty Beauty

3. Gubi volumen

To ide ruku pod ruku uz tanje vlasi koje više opadaju. Gubi se volumen u dužini, ali i na kruni glave, pa žene u tim situacijama brže bolje posegnu za još više styling proizvoda ne bi li dobile volumen. To je jedna od grešaka koju bi trebale izbjegavati, jer kosa koja stari je osjetljivija, a proizvodi za styling mogu samo još više oštetiti kosu.

4. Brže puca

Kosa gubljenjem proteina ne gubi samo boju već i elastičnost. Tanja i finija kosa kakvu dobivamo s godinama je također osjetljivija i brže puca. Ovakva kosa puknut će pri bilo kakvom potezanju ili neopreznom stiliziranju. Zato je dobro koristiti ili kapsule ili proizvode s proteinom da kosi daju što je moguće više čvrstoće.

Možda vas zanima 5 stvari o bojenju kose koje ti nisu rekli Rubrika Beauty Beauty

5. Sporije raste

Brzina rasta kose povezana je s vlasištem, i to zdravim vlasištem. Ako je vlasište u balansu i kosa će brže rasti. Međutim, kroz godine kosa dolazi više u fazu stagniranja nego rasta, što znači da u jednom trenutku više nećete moći nositi tako dugu kosu kao prije. Da bi održali kosu što zdravijom, a i jednako tako da raste što brže moguće, morate paziti na to da vlasište ostaje zdravo, s prirodnim masnoćama! Treba dakle pripaziti da vlasište ne isušimo prečestim pranjem, da ne koristimo proizvode koji baš isušuju (npr. šamponi za suho pranje, proizvodi za masnu kosu), a treba izbjegavati i sve one koji sadrže sulfate.  | Autor: Instagram Instagram

6. Mijenja joj se tekstura

Gubljenjem proteina kosa postaje suša, a mijenja i svoju teksturu, pa tako kovrčava kosa može postati ravna, a ravna može postati valovita - i u biti se to ne može promijeniti, ne možemo dobiti natrag našu "staru" kosu!

7. Postaje manje sjajna

Kosa s vremenom postaje manje sjajna i pomalo beživotna baš radi manjka proteina, točnije keratina i prirodnih masnoća koje upravo daju na sjaju. Sijede vlasi s druge strane nemaju jednaku načinu odbijanja svjetlosti i radi toga također djeluju više beživotno.

Photo: Instagram

Komentari 0