Beauty

I duga kosa može biti zdrava, a evo i kako

Sanjate o prekrasnoj dugoj kosi na kojoj bi vam svatko pozavidio? Uz ove savjete to možete i ostvariti

Zdrava i duga kosa je ogledalo njege svake žene i simbol seksualne privlačnosti i moći. Duga kosa je nešto čemu većina djevojaka teži, ali za njenu njegu potrebno je mnogo više vremena u odnosu na njegu kratke kose ili kose normalne dužine. Samo pranje i sušenje duge kose može biti prilično težak zadatak sam po sebi, no uz ove savjete izgledat će njegovano i zdravo:

Pravilno pranje kose

Pravilno pranje kose je osnovni korak ka lijepoj i zdravoj kosi. Prvo što treba učiniti je kosu pravilno raščešljate i razmrsite krajeve i čvorove. Također jedna od najvažnijih stvari kod pranja kose je izbor šampona. Šampon treba biti blag i treba ga birati prema tipu kože glave i kose.

Šamponirajte kosu nježnim pokretima uz nježnu masažu vlasišta. Nikada ne budite grubi prema vašoj kosi i nikako ne povlačite prste vodoravno po vlasištu jer lako možete iščupati dlaku iz korijena. Kosu šamponirajte samo jednom. Drugo šamponiranje može oštetiti zaštitni hidrolipidni omotač kose. Također treba povesti računa o temperaturi vode. Dlaka može biti toliko nježna da čak i jak mlaz tuša i pretopla voda može oštetiti. Koristite kvalitetno pakiranje ili balzam kako bi vaša kosa dobila dodatnu njegu. Priuštite joj tretman kakav zaslužuje.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Sušenje kose

Kosu nemojte nikada grubo trljati ručnikom, višak vlage blago utapkajte. Ukoliko kosu grubo trljate ručnikom ne samo što možete iščupati dlaku iz korijena, već izazvati i stvaranje statičkog elektriciteta koji može uništiti zaštitne slojeve dlake. Najbolje je da sušite kosu prirodno, bez sušila, ako već morate koristiti fen ne sušite je na visokoj temperaturi.


Pravilno češljanje

Za njegu duge kose vrlo je važno znati kako treba da se češljate i četkate jer grubo i agresivno korištenje češlja ili četke oštećuje kosu. Prije svega uvijek treba početi češljem sa širim zupcima. Prvo treba raščešljate krajeve, nikako svih odjednom- od korijena do vrhova. Ukoliko češljate pramen po pramen, imat ćete veću kontrolu i manju šansu da nesmotreno pokidate neki dio kose. Budite nježni prema kosi prilikom češljanja, jer previše grubo i brzo češljanje može dovesti do lomljenja kose. Naravno nikada ne češljajte mokru kosu jer tada je najravnija.

Redovito šišanje

Da bi kosa bila njegovana i zdrava, neophodno je: redovito šišanje. Ako planirate vaša kosa i dalje raste, ne bi bilo na odmet da svaka 3 mjeseca skratite krajeve. Ali ako želite samo održite vašu dužinu kose i doprinesete njenom zdravijem izgledu, osvježite krajeve šišanjem na mjesec i pol do dva.

 | Autor: Getty Images Getty Images


Rep ne, ako ne mora

Ukoliko je vaša kosa stalno zategnuta ukosnicama ili vezana u pletenicu ili konjski rep, na pojedinim mjestima gdje je najviše "vučete" moguće je povremeno opadanje kose. Grube gumice za kosu, oštre ukosnice, vezivanje kose čvrsto unatrag (u konjski rep), dugo držanje viklera na glavi ... sve to oštećuje dlaku i dovodi do "cvjetanja kose". Potrebno je koristiti posebne preparate koji će spriječiti oštećenje vaše kose. Također poželjno je izbjegavati spavanje sa čvrsto vezanom kosom. Pustite kosu da se odmori na neko vrijeme.

Photo: Getty Images

Komentari 0