Beauty

Hranom do brončanog tena? Ove namirnice pomažu u bržem tamnjenju kože

  • Za brzu i zdravu preplanulost, bez rizika za kožu, važno je slijediti adekvatnu prehranu, konzumirajući hranu koja potiče tamnjenje
  • Osim korištenja odgovarajućih krema i ulja za sunčanje s SPF-om, potrebno je posvetiti pažnju prehrani
  • Možda ti se ovo čini kao nešto što neće upaliti, ali uvjeravamo te da hrana koju unosiš u organizam itekako može učiniti ogromnu razliku, kako za zdravlje tvoje kože, tako i za preplanulu put

Put do prekrasne, preplanule puti ide kroz želudac! Kad naučiš što i kako jesti, primijetit ćeš da tvoja koja lakše i brže tamni. Jelovnik bi se trebao sastojati od namirnica koje obiluju ključnim vitaminima i mineralima koji olakšavaju tamnjenje, jer potiču proizvodnju melanina i pomažu u održavanju tonusa kože, štiteći naše tijelo od ljetnih vrućina. To su prvenstveno namirnice bogate karotenoidima.

Karotenoidi su skupina prirodnih žutih, narančastih i crvenih pigmenata vrlo raširenih u prirodi, posebno u tamnozelenome lisnatom povrću te u žutonarančastome voću i povrću. Poznato ih je više od 700, od kojih se 50 može apsorbirati i metabolizirati u ljudskom organizmu. Najznačajniji je spoj u toj skupini karoten (β-karoten) kojeg sadrži mrkva, a koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Likopen, s druge strane, daje crvenu boju rajčici i lubenici, fukoksantin i rodoksantin nalaze se u smeđim i crvenim algama, dok se lutein poput ostalih ksantofila nalazi u velikim količinama u zelenom lisnatom povrću poput špinata, kelja i žute mrkve.

Od nezaobilazne mrkve do rajčice, kao i cikorije, radiča pa do marelica, dinja i trešanja - u nastavku članka donosimo popis namirnica koje će ti pomoći u bržem tamnjenju kože.

Mrkva

Mrkva sadrži čak 1200 mg vitamina A na 100 g proizvoda, što je čini idealnom namirnicom ukoliko želiš brzo potamniti. Sadrži veći postotak beta-karotena od drugih namirnica poznatih kao dobar izvor beta-karotena, poput dinje, marelice i bundeve.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Radič i špinat

Radič sadrži oko 600 mg vitamina A na 100 g, baš kao i špinat, te su stoga namirnice koje bi se u narednim danima trebale učestalo naći na tvom stolu. I radič i špinat su povrće savršeno za lagani i zdravi ljetni obrok, jer sadrže vrlo mali broj kalorija.

Marelica

Marelica sadrži do 500 mg vitamina A na 100 g. Spada u skupinu voća koje najviše pogoduje preplanulosti, zahvaljujući beta-karotenu koji potiče proizvodnju melanina. Marelice također obiluje vlaknima koja također pospješuju rad crijeva. 

Cikorija i zelena salata

Cikorija, kao i zelena salata, može sadržavati i do 260 mg vitamina A na 100 g, što je dokaz da zeleno povrće pogoduje bržem tamnjenju baš kao i narančasto voće i povrće. Cikorija je također izvrstan izvor mineralnih soli: sadrži kalij, kalcij i željezo, sve tvari koje pomažu 'preživjeti' vruće dane pred nama. U svoju ljetnu prehranu za brže tamnjenje uključite i cvjetaču i brokulu koje sadrže selen i također pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, izbjegavajući prerano starenje kože.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Žuta dinja i celer

Žuta dinja sadrži 200 mg vitamina A na 100 g. Jedite ju svježu ili je dodajte u voćnu salatu zajedno s crvenim voćem. Dinja je također bogata vodom pa pomaže u hidrataciji i daje energiju, stoga ju je najbolje konzumirati za doručak ili kao međuobrok. Jednaku količinu vitamina A sadrži i celer koji možete dodati u smoothie ili hladno prešani sok.

Paprika

Paprika može sadržavati do 150 mg vitamina A na 100 g, a bogata je i vitaminom C, snažnim antioksidansom koji pomaže u smanjenju rizika od upala. 

Rajčica i breskva

Osim vitamina A kojeg sadrži oko 100 mg na 100 g, rajčice sadrže antioksidanse i likopen, stoga pomažu u borbi protiv starenja organizma i štite kožu od oštećenja do kojih mogu dovesti sunčeve zrake. Jednaku količinu vitamina A sadrže i breskve koje također obiluju i vitaminom C. Također imaju i blagi diuretički i laksativni učinak.

 | Autor: shutterstock shutterstock

Uzmi u obzir da bi ove namirnice trebala redovito konzumirati najmanje 30 dana prije izlaganja suncu. Također je jako važno da svoju kožu postepeno izlažeš suncu, kako ne bi pocrvenila, kao i da se prije izlaska iz stana te za vrijeme boravka na plaži temeljito namažeš kremom sa zaštitom od sunca. Olival u svojoj liniji SUN nudi bogati izbor krema, ulja i stickova s SPF-om koji pružaju zaštitu osjetljivoj koži lica i tijela od cijelog spektra UVA i UVB sunčanih zraka.

Tijelo obavezno prije i tijekom sunčanja namaži mlijekom za sunčanje s jakim SPF-om, a posebno nakon izlaska iz mora ili bazena. Olival SUN mlijeko za sunčanje SPF 50 idealno je za osobe svijetle puti i osobe sklone alergiji na sunce. Ugodnog je mirisa kokosa i pruža zaštitu kože koja se temelji temelji na kombinaciji mineralnih i kemijskih filtera, obogaćenih maslinovim uljem i kakao maslacem. 

 | Autor: Olival SUN Olival SUN

Ukoliko preferiraš sredstva za sunčanje u obliku ulja, predlažemo ti Sun Oilé ulje za sunčanje SPF koje štiti, njeguje i hrani kožu, te istovremeno potiče jednoliko tamnjenje, a baš kao i mlijeko, dolazi s SPF zaštitom 10, 30 i 50. Vremenom možeš produljivati boravak na suncu, ali glavno i osnovno pravilo je da svakako treba izbjegavati sunčanje u periodu između 11 i 16 sati. Lice je posebno osjetljivo pa ga zaštiti šiltericom ili velikim šeširom te ga obavezno namaži kremom za lice s jačim zaštitnim faktorom (minimalno SPF 30), kao što je Olival Sun Cream krema za lice SPF 30.

I ne zaboravi na usne! Olival će te oduševiti svojim SUPER Mrkva balzamom za usne koji sadrži zaštitni faktor 20. Osim što štiti od štetnih sunčevih zraka, kombinacija ulja i ekstrakata mrkve, masline, kakaovca i nevena štiti od isušivanja, njeguje usne i daje im prirodan sjaj. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0