Beauty

Hoće li najpoznatiji parfemi uskoro biti zabranjeni?

Europska Unija radi na promicanju zakona s kojim mnoge ljubiteljice parfema neće biti zadovoljne. Naime, posebna komisija se trudi progurati odredbu koja bi zabranila 100 potencijalnih alergena u mirisima. To ne bi bilo neobično da se pojedini od tih sastojaka navodno ne nalaze u najpoznatijim svjetskim mirisima.

 | Autor: Chanel No. 5, Miss Dior, Guerlainov Shalimar i Muglerov Angel samo su neki od mirisa koji bi se mogli naći na "crnoj listi". Komisija za zaštitu potrošača Europske Unije sastavila je popis 100 sastojaka koji ugrožavaju korisnike parfema jer su potencijalni alergeni. Među njima se nalaze hrastova mahovina i obična mahovina te mnogi drugi sastojci dobiveni iz prirode koji bi sada morali biti u iznimno malim koncentracija.

Kako bi se uvjerili koji su planovi modnih i kozmetičkih kuća u slučaju da zakon prođe kontaktirali smo Chanel čiji je stav jasan: "Naš najpopularniji miris Chanel No. 5 postoji u svojoj nepromijenjenoj formuli od onog trenutka kada je Coco odabrala peti tester. U 91 godinu nikada nismo dobili niti jednu primjedbu na njega, u smislu da narušava zdravlje. Ovaj mirisni klasik nećemo u budućnosti mijenjati ni pod koju cijenu! Osim toga, mahovina o kojoj svi mediji govore uopće nije dio našeg najpoznatijeg mirisa."

S obzirom da se radi o mirisima koji su obilježili modnu povijest, bilo bi uistinu šteta da nestanu s polica trgovina u Europskoj Uniji. Ono u što smo sigurni je da će se, bez obzira na zakon, pronaći način da se klasici poput Chanela No. 5 sačuvaju. Naš prijedlog je da ih proglase kulturnim dobrom i stave pod zaštitu UNESCO-a jer bi bilo uistinu šteta da svijet mode i ljepote izgubi takve velikane.

Photo: Chanel

Komentari 0