Beauty
1/8

Gdje je nestao minival?

Minival ili, kako su ga nekad zvali, 'trajna', u jednom trenutku je jednostavno nestao. Sve o ovom načinu kovrčanja kose otkrila nam je Vesna Gašparić iz Hair Concepta, a o tome kako ljudi danas reagiraju na minival porazgovarali smo s Dinom Bonačićem stilistom i autorom bloga StyleBrickRoad.

Minival se duboko urezao u pop kulturu od 70-ih do 90-ih godina prošloga stoljeća s tim da je vrhunac svoje popularnosti na ovim prostorima dosegao 80-ih godina prošlog stoljeća. Gotovo da nije bilo humoristične serije koja nije spomenula famozno kovrčanje u kontekstu njegove zahtjevnosti, ali i činjenice da uistinu ne stoji svakome. U filmu 'Plavuša s Harvarda' studentica prava Elle Woods rješava slučaj ubojstva koristeći svoje poznavanje tretiranja kose nakon minivala. No, danas je minival otišao u ropotarnicu povijesti, uz pokoju odvažnu iznimku među kojima je i Dino Bonačić s bloga StyleBrickRoad, koji se prošle godine odvažio na ovaj frizerski zahvat:

 | Autor: Privatno Privatno

"Bilo je isto kao i sa svim drugim odlukama vezanim uz kosu - spontano! Jedan dan sam sjedio kod frizerke u stolcu i razgovarao da želim jako kovrčavu kosu (pošto je moja već prirodno valovita), a već 2 dana nakon imao sam glavu prepunu smrdljivog sredstva za minival. Nije me bilo strah jer sam pobornik 'one stare' - kosa je tu da se s njome igra! Na kraju krajeva, u svakom se trenutku može ošišati jer će uvijek narasti natrag", objašnjava Dino koji kaže kako je u početku svima u njegovoj okolini bilo neobično što je napravio minival, no nakon malo smijeha i posprdnih komentara svi su se navikli na novu frizuru, dok je on sam bio sretan što nekoga njegova frizura toliko usrećuje. Međutim, minival nije uvijek bio razlog za čuđenje.

Povijest trajnih kovrča

 | Autor: Thinkstock Thinkstock Vesna Gašparić iz salona Hair Concept , koja je u svojoj dugoj i uspješnoj karijeri napravila više minivala nego što može izbrojati, kaže kako je minival (ili trajna ondulacija) zapravo kemijski proces oblikovanja ravne kose u kovrčavu ili valovitu kosu. Za razliku od drugih metoda kovrčanja, uvojci su u ovom slučaju trajniji i ljepši, a namijenjen je ženama svih generacija, ali prvenstveno onima sa slabijom kosom koje žele volumen. Ističe kako krajnji rezultat ovisi o samoj kosi, njenoj dužini, vrsti uvijača i vrsti proizvoda koji se koristi, ali zbog svoje agresivnosti ne preporučuje ga ženama s finom i tankom kosom.

"Preteča minivala je hladna trajna ondulacija čiji je otac njemački frizer Karl Nessler. Prvu ondulaciju predstavio je javnosti 1906. godine na Oxford Streetu, a pokusno ju je radio na svojoj ženi kojoj je uspio spaliti kosu do skalpa (i to čak dva puta). Tek je 1938. izmišljena nova poboljšana tehnika hladne trajne ondulacije koja je znatno smanjila uništavanje kose i vlasišta", kaže Vesna i objašnjava kako se pravi 'boom' dogodio ipak nešto kasnije:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"70-ih godina prošlog stoljeća trajna je doslovce zarazila cijeli svijet, kako žene tako i muški dio populacije. I filmski i glazbeni svijet također je poludio za trendom kovrčave kose. Zasigurno se sjećate stilova Davidea Bowieja, Meg Ryan, Cher, Jon Bon Jovija... nosili su ga svi, od hollywoodskih zvijezda do domaćica, a nisu mu odoljeli niti mnogi muškarci. Od 70-ih do 90-ih minival je bio neprikosnoveni vladar u svim frizerskim salonima."

Prednosti i mane trajne ondulacije

Kao i svaki drugi način oblikovanja kose i minival oštećuje vlasi. Razlog tome je način na koji preparati djeluju na kosu. Vesna objašnjava da kovrče nastaju slamanjem proteinskih mostova unutar dlake. Danas se koriste proizvodi s manjim udjelom tioglikola i bez amonijaka, ali i koji sadrže keratin, kolagen, svilene proteine ili aminokiseline. Na taj način moderni minival čuva teksturu i manje oštećuje kosu u usporedbi sa starijim metodama, a kosa tretirana minivalom traži i posebnu njegu, što nam je otkrio Dino.

 | Autor: @splashnews.com @splashnews.com

"U trenutku kad sam stavljao minival nisam baš bio svjestan što točno radim kosi. No, odmah nakon što je prošlo onih ključnih 48 sati poslušao sam frizerku i počeo gotovo svakodnevno tretirati kosu regeneratorom, uljem i proteinskim sprejem. Uz to, imam sreću da je moja kosa prirodno kruta i izdržljiva pa se nije previše oštetila", kaže poznati modni bloger.

I dok je nekada minival bio uniformiran i lako prepoznatljiv, danas se nudi više opcija koje će se lako uklopiti u svačiji stil:

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Definirajući spiralne kovrče sa srednjom debljinom uvijača  možemo dobiti savršenu kombinaciju senzualno-urbanog looka duge kose. Koristeći uvijače redoslijedom horizontalnog i okomitog dobit ćemo igru volumena između distanciranih i zavodljivih lokni, idealnih za kratku do polu dugu kosu. Tako se postiže voluminozni izgled s dozom nestašnosti. Za vrlo kreativne kombinacije možemo se poigrati s vrlo različitim debljinama i dužinama uvijača. Rezultat je slobodna živahna igra valova i kovrča", naglašava Vesna dodavši kako je za dobar minival presudno znanje frizera, njegova educiranost na tom polju i poznavanje kvalitete kose, stoga nije neobično da mnoge žene požale kada se daju u ruke neiskusnom frizeru ili nemaju dovoljno kvalitetnu kosu za takvo što.

"Moram priznati da ako bih se mogao vratiti u taj trenutak, sigurno bih to opet učinio! Trenutno sam preokupiran drugačijim idejama za svoju kosu. Ipak, nije mi žao što sam stavio minival jer vjerujem da takve bezopasne stvari uvijek treba probati", iskren je Dino.

Ako poput Dina, ne požalite zbog minivala, Vesna otkriva kako ćete otkriti sve njegove prednosti. Možete kreirati razne frizure, a ističe i da nema više noćnih mora iz 80-ih jer novi permanentni tretmani mogu dati volumen kosi te je moguće napraviti suptilne valove uz minimalno potreban styling.

 | Autor: @splashnews.com @splashnews.com

"Čarolija kovrča stvara dražesne i neuredne frizure koje uz ispravnu njegu izgledaju živahno i zanosno. S obzirom na veliki tehnološki napredak kozmetičkih preparata, oštećenja kose prilikom apliciranja minivala su svedena na minimum te se danas mogu koristiti bez velikih bojazni za zdravlje kose. Minival svakako nije preporučljiv na bojanoj, blondiranoj i bijeljenoj kosi. Minival je kemijski proces pomoću kojeg tanka kosa dobiva volumen, vizualno postaje bogatija i gušća. Upravo to su glavni razlozi zbog kojih bi žene (i neki muškarci) mogli pribjegavati tom tretmanu", kaže Vesna.

Vraća li se u modu?

Svi znamo da se trendovi rotiraju, kako u modi tako i u frizurama. Dovoljno je da se jedna zvijezda pojavi s pletenicom u pravom trenutku na pravom mjestu i žene diljem svijeta će početi plesti kosu. No, minival kao da je propao u zemlju, barem u obliku u kojem ga poznajemo.

 | Autor: @splashnews.com @splashnews.com

"Minival je vraćen u modu onog trenutka kad se vratio trend bogatih, voluminoznih ženstvenih kovrča i lokni, ali svakako ne u svom izvornom trajnom obliku. Kozmetička industrija puno ulaže u istraživanje i razvoj minivala (hladne trajne ondulacije) i zasigurno ga žele opet lansirati kao veliki modni trend", kaže Vesna Gašparić i nastavlja:

"Međutim, žene su ipak te koje odlučuju i nisu još (ili opet) spremne to prihvatiti. Onda danas imaju mogućnost izbora. Zašto bi imale dugotrajan izgled kad svakog tjedan ili dana mogu izgledati drugačije? Frizure su procesi koji su aktualni zbog svoje upotrebljivosti, aktualnosti ili praktičnosti. Ako imate frizera koji vlada strukom i profesionalnim tretmanom, možete spojiti sve svoje želje s objektivnim mogućnostima i izgledati kako i kada vi to poželite."

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

S minivalom ili bez njega - kovrče treba znati nositi. Minival, iako nije više popularan kao što je nekad bio je dobra opcija da isprobate kako bi vam stajale kovrče koje ste oduvijek željeli. A čak i ako ne budete zadovoljni s time kako vam stoje, sjetite se da kosa uvijek raste te da niste zauvijek osuđeni na minival.

Više slika pogledajte u galeriji...

Photo: Thinkstock

Komentari 0