Beauty

Doznaj na koliko sve načina - i dobrih i groznih - izolacija djeluje na tvoju kožu. Evo kako spriječiti štetu

  • Gotovo svo vrijeme provodimo u zatvorenom, najčešće pred računalom ili s mobiteljom  ruci
  • Sve to djeluje i na našu kožu
  • Pogledaj kako karantena djeluje na našu kožu te što možeš sada napraviti

Puno vremena provodimo za našim laptopima, tabletima ili mobitelima pa smo izložene većim dozama plavog svjetla. Dvije riječi: „digital aging“ („digitalno starenje“). Osim što dolazi do smetnji sa spavanjem te nabuhlih očiju, dolazi i do problema s kožom – poput hiperpigmentacije, lošeg tena i ubrzanog nastanka bora.

Što možeš napraviti: za početak možeš smanjiti konzumaciju tehnoloških igračaka. Na primjer, čitaj 'pravu' knjigu, a ne digitalnu. Kako bi potakla regeneraciju stanica, pomažu drenaže i masaže kako bi se stimulirala koža te proizvodnja kolagena i elastina.

Možda vas zanima Ako češće jedeš ovih 12 namirnica, imat ćeš više kolagena i tvoja koža će biti mladolikija Rubrika Life&style Life&style

I koža je u stresu

Nesigurnost te briga za svoje zdravlje - ili naših najmilijih - pojačava stres, a razina kortizola eksplodira. Taj hormon uzrokuje nastanak prištića – povećava proizvodnju loja te supstanci u tijelu koje izazivaju upale. Kako bi to spriječila, trebaš pokušati priuštiti si trenutke mira i opuštanja. Vježbaj jogu ili idi u šetnju. Dugotrajno će ti pomoći uravnotežena prehrana s omega-3 masnim kiselinama i magnezijem te smanjenje konzumacije namirnica koje potiču nastanak kortizola – poput kave ili alkohola.

Što možeš napraviti: za smirenje upaljene kože pomažu maske za lice (npr. s aktivnim ugljenom ili zelenim čajem). Te tvari smanjuju upale, čiste te djeluju antibakterijski.

Iskušenja iz hladnjaka

Naši hladnjaci puni su iskušenja – osobito u trenucima dosade. Potrošnja kalorija automatski pada u vrijeme izolacije – zato jer je kretanje ograničeno – i upravo zbog toga bismo trebale jako paziti na prehranu. Pretjeranom konzumacijom, osobito slatkiša, unosimo u tijelo ugljikohidrate te nastaje višak glukoze. To ometa proizvodnju elastina i kolagena – zbog čega se koža opušta te nastaju bore.

Što možeš napraviti: kako bi potakla krvotok na rad, regeneraciju stanica i proizvodnju kolagena, preporučuje se ciljana masaža te maska za lice s kolagenom.

Nedostatak vitamina D

Naravno da za kužu niej dobro puno vremena provoditi na suncu, no vitamin D koji nastaje od zračenja sunca esencijalan je za naše tijelo, osobito za sadržaj kalcija te mineralizaciju kostiju. Zbog karantene ne uspijevamo uvijek dobiti dovoljno sunca – a preporučena dnevna doza je oko 20 minuta na dan.

Što možeš napraviti: možeš pronaći sunčano mjesto na prozoru ili na balkonu, a možeš unijeti vitamin D i u obliku tableta. Ako je moguće, prošeći pola sata dnevno - sama i daleko od drugih, molimo te...

Prava temperatura

Naša koža treba, jednako kao i naše tijelo, određene temperaturne poticaje kako bi se održali krvotok i elasticitet.

Što možeš napraviti: redovite šetnje i provjetravanje prostorija. Osim što će to potaknuti krvotok na rad, probudit će kožu. Dodatno možeš koristiti maske s termo i krioterapijom. Također dobro za kožu: maska za lice koja hladi – ili, u krajnjoj liniji, ledene kocke, ali nikad direktno na kožu...

Veliki plus: koža se može odmoriti

Naravno, izolacija također djeluje i pozitivno na našu kožu – manje je izložena zagađenom zraku, slobodnim radikalima i UV-zračenju te koristimo manje make-upa. Tako se koža može prirodno regenerirati. Usprkos tome nemoj zanemariti čišćenje kože – prašina i znoj mogu ostaviti tragove na koži pa ih navečer moraš temeljito ukloniti.

 

Možda vas zanima Svježa i blistava: Vizažistica otkriva 8 tajni uljepšavanja za žene starije od 40 godina Rubrika Beauty Beauty
Photo: Raj Jariwala/Unsplash

Komentari 0