Beauty

Detox za budžet – kako se oporaviti od blagdanskog trošenja

  • Kupovina poklona i svega što je potrebno za blagdane nas veseli, ali može ostaviti veliku rupu u budžetu
  • Uz pomoć nekoliko promjena i dobre strategije kroz siječanj možeš proći bez previše odricanja
  • Važno je pametno birati što i kako te najvažnije, gdje kupuješ

 

Prosinac - taj čarobni mjesec kada problemi ne postoje, veselje je na svakom koraku, a darivanje je nezaobilazno. I dok nas kupovina poklona za najdraže neizmjerno veseli, svi se pravimo da nas isti ti računi neće dočekati u siječnju. No realnost je ipak tu da nam upropasti sve te deluzije pa tako kroz siječanj mučimo sve muke iz prosinca. Ipak, to ne znači da si trebaš uskratiti sve što te veseli, jednostavno moraš naučiti kako se pravilno organizirati i pametnije upravljati svojim budžetom. U nastavku ti donosimo nekoliko trikova kako iskoristiti sve što ti siječanj nudi bez previše odricanja. 

Utvrdi financijsko stanje i napravi budžet

Znaš li koliko si zapravo potrošila tijekom praznika? Prvi korak u oporavku budžeta je svakako utvrditi kakvo je pravo stanje, tek ćeš onda moći napraviti efektivan plan. Sakupi sve račune, bilo da se radi o online kupovini ili u trgovini, kako bi izračunala koliko te je Božić zapravo koštao. Nemoj zaboraviti da su hrana i piće za blagdanske obroke također trošak. Ako koristiš više kartica, uključujući kreditne kartice, vrijedi istražiti kamatnu stopu za svaku i dati prednost plaćanju onih s najvišim stopama prvo.

S ovim novim informacijama dolaze i novi izazovi. Jednom kada saznaš koliko si se istrošila tijekom blagdana, vrijeme je da obnoviš svoj stari budžet i napraviš neke promjene, a ako ga još nemaš, sada je pravo vrijeme da ga napraviš. Drži se jednostavnih tehnika poput praćenja svojih mjesečnih prihoda i fiksnih troškova kako bi utvrdila koliko novca ti preostaje za hranu, štednju, praznike i razne stavke.

Ovo je također vrijeme za smanjenje troškova. Pogledaj možeš li se odreći nečega za sada, bilo da se radi o dodatnoj usluzi streaminga ili dostavi hrane. Smanjenjem potrošnje na nekoliko tjedana možeš usmjeriti taj novac prema plaćanju duga nastalog tijekom praznika. 

 | Autor: Pexels Pexels

Izbjegavaj impulzivnu kupnju

Ovo bi možda mogao biti najteži korak, pogotovo za sve one kojima shopping dolazi kao oblik zabave i razbibrige. Kontrola impulzivnosti prilikom kupovine je važna životna vještina. Tijekom praznika postoji mnogo privlačnih opcija za darove, a kada dođe siječanj počinju i silna sniženja koja su sama po sebi primamljiva. Ako je tvoja slabost online shopping, pokušaj više vremena provoditi s prijateljicama, obitelji ili u prirodi, što dalje od mobitela ili računala kako ne bi pokleknula. 

S druge strane, zadatak je nešto jednostavniji ako je tvoja strast provoditi sate i sate u šetnji kroz trgovine. Jednostavno zaobiđi shopping centre i svoj fokus daj nečemu drugome što te zabavlja, primjerice novom hobiju. Ako već moraš ići na neko mjesto koje će potaknuti tvoju impulzivnost, svakako ponesi popis stvari koje trebaš i drži ga se. 

U financijski plan ipak dodaj nešto novca za zabavu

Složit ćemo se da siječanj i nije baš najsretniji mjesec u godini, a previše striktan budžet samo će odnijeti i onaj zadnji komadić zabave. Odvoji dio novca u planiranom budžetu za druženje, odlaske u kino ili kazalište, novi hobi, kozmetiku ili koju krpicu koja te veseli. Ova stavka budžeta jednako je važna kao i ona za hranu ili režije budući da će se bez zabave siječanj činiti kao najduži mjesec u godini, a samim time ćeš imati potrebu dosadu ili loše raspoloženje "liječiti" impulzivnim shoppingom

Kupuj online

Možda ti se ne čini tako, no online kupovina je ipak bolja za tvoj budžet i pri tome mislimo i na kupovinu hrane, kozmetike i drugih svakodnevnih potrepština. Prvenstveno, online shopping pruža lakše navigiranje među cijenama i omogućuje jednostavnije uspoređivanje troškova između različitih proizvoda. Također, online trgovine često nude razne promocije, popuste ili kodove za popust koji se mogu koristiti prilikom kupovine. Ove pogodnosti mogu značajno smanjiti cijenu proizvoda ili čak omogućiti besplatnu dostavu, što može biti od velike pomoći u održavanju budžeta. Još jedna prednost online kupovine je mogućnost pregledavanja recenzija i iskustava drugih kupaca prije donošenja odluke o kupnji što ti omogućuje da bolje procijeniš vrijednost proizvoda i izbjegneš kupnju nepouzdanih ili skupih predmeta. 

Primjer odlično organizirane online trgovine gdje ćeš lako pronaći sve što tražiš je dm online shop. Osim putem dm web stranice, u uvijek povoljnu kupovinu možeš krenuti i u aplikaciji 'Moj dm' i tako još lakše pristupiti preko 17.500 proizvoda po trajno dobrim cijenama.  

 | Autor:

Provjeri aktualne kataloge

Još jedan od trikova kako izbjeći neplansku kupovinu, kako se držati postavljenog budžeta i obaviti povoljnu kupnju bez stresa je da počneš istraživati aktualne kataloge. Katalozi su korisni jer često sadrže informacije o popustima, akcijama ili posebnim ponudama koje je jednostavnije uočiti na jednom mjestu nego kada pretražujemo proizvode u samim trgovinama. 

Neke kataloge možda ćeš pronaći samo u tiskanom obliku dok su drugi online, no aktualni dm katalog, primjerice, možeš pronaći i u tiskanom obliku u svojoj dm prodavaonici i jednim klikom miša saznati sve online. Svakog prvog i šesnaestog u mjesecu vrijeme je za novi dm katalog u kojem možeš pregledati najnovije trendove i informirati se o aktualnim cijenama i posebnim ponudama te saznati sve o promotivnim aktivnostima u dm prodavaonicama. 

U aktualnom dm katalogu pronaći ćeš "Dobre cijene u svako vrijeme" koje će ti osigurati povoljnu kupovinu bez jurenja za akcijama. Kako je to moguće? Zato što dm jamči da "Dobre cijene u svako vrijeme" vrijede za cijeli asortiman, svim radnim danima, u online shopu i u svim dm prodavaonicama, bez dodatnih kupona ili kartica lojalnosti - garantirano minimalno 4 mjeseca.

Dobro biraj gdje kupuješ

To nas dovodi do posljednjeg, ali možda i najvažnijeg savjeta - dobro biraj gdje ćeš kupovati! Nerealno je očekivati da u siječnju nećeš potrošiti baš ništa novca, a za sve što kupuješ je važno odabrati pouzdanu trgovinu koja uvijek nudi najbolje cijene, ne samo u vrijeme akcija. Upravo dm-ov koncept "Dobre cijene u svako vrijeme" garantira da ćeš najbolje cijene pronaći uvijek - bilo da oporavljaš svoj budžet od blagdana, tražiš najbolji poklon za rođendan, spremaš se za putovanje ili jednostavno želiš obnoviti svoju beauty kolekciju ili proizvode za održavanje doma. Cijene u dm prodavaonicama i dm online shopu omogućit će ti uštedu pri svakoj kupnji što će ti biti, moraš se složiti, korisno uvijek, ne samo tijekom siječnja!

Photo: Pexels

Komentari 0