Beauty
Curly girl metoda - otkrivamo ti sve o popularnoj cgm metodi za njegu kose Curly girl metoda - otkrivamo ti sve o popularnoj cgm metodi za njegu kose Curly girl metoda - otkrivamo ti sve o popularnoj cgm metodi za njegu kose Curly girl metoda - otkrivamo ti sve o popularnoj cgm metodi za njegu kose

Curly girl metoda - otkrivamo ti sve o popularnoj cgm metodi za njegu kose

  • Boriš li se sa svojom neposlušnom kosom i već si isprobala bezbroj metoda njege?
  • Možda se rješenje za tebe krije upravo u cgm metodi, odnosno curly girl metodi koja je zasluženo među jako popularnim načinima brige o kosi
  • Cgm metoda zahtijeva dosta truda i vremena, no rezultat će biti tvoja nikad ljepša kosa!

Lijepa i njegovana kosa svima je cilj koji žele postignuti kroz redovitu njegu kose. No, što kad misliš da sve radiš ispravno, ali tvoja kosa ipak „ne sluša“? Održavanje svakog tipa kose svakako može biti zahtjevno, neovisno o njenoj strukturi i bila ona kovrčava, valovita ili ravna.

Važno je pronaći rutinu i njegu koja savršeno odgovara tvom tipu kose i pravilno ju slijediti, a za mnoge je to upravo cgm metoda, odnosno curly girl metoda. Iako bi se po nazivu moglo pretpostaviti kako je namijenjena samo onima s kovrčavom kosom, ovu metodu mogu koristiti svi tipovi kose jer je odlična i kao sustavan način njege kose, neovisno o tipu tvoje kose.

Što je cgm ili curly girl metoda?

Curly girl metoda slovi za jednu od najboljih i najuspješnijih metoda njege kose koja tvoju kosu može „preporoditi“ i učiniti ju nikad ljepšom. Curly girl metodu ili cgm metodu službeno možemo zahvaliti profesionalnoj frizerki i stručnjakinji za kovrče, Lorraine Massey, koja je napisala i knjigu, svojevrsni korak po korak priručnik o ovoj metodi, Curly Girl: The Handbook. U njoj možeš pronaći savjete kako doći do savršene kose pomoću navedenih proizvoda i tehnika stiliziranja.

Iako joj pomaže u transformaciji da njena tekstura u najboljem svjetlu dođe do izražaja, cgm metoda neće promijeniti tip i teksturu tvoje kose. Ako je tvoja kosa prirodno ravna ili blago valovita, cgm metodu svakako možeš koristiti, no ona neće magično pretvoriti tvoju ravnu kosu u kovrčavu. 

Cijela poanta cgm metode je postizanje zdravije, punije i definiranije kose!

Cgm metoda – postupak i pravila

Curly girl metoda ima određena pravila kojih se moraš prilično strogo držati ako želiš vidjeti uspješne rezultate. Nakon startanja sa cgm metodom, kosu ne bi trebala peglati ni sušiti sušilom za kosu na najtoplijoj razini. Također, ne bi ju trebala četkati dok je suha, već samo mokru i to nakon nanošenja regeneratora i maske.

Kod cgm metode iznimno su važni i proizvodi koje koristiš te njihovi sastojci koji trebaju biti prirodni, o čemu ćeš detaljnije saznati u nastavku.

Iako specifičnosti korištenja cgm metode mogu varirati, ovisno o tipu kose, jer nečija tanja, fina kosa neće zahtijevati jednaku brigu kao ona ultra kovrčava, najvažnije je slijediti iste osnovne korake, a zatim pronaći personaliziranu rutinu. Kombinacijom proizvoda i primjene koja najbolje odgovara tvojem tipu kose, izvući ćeš maksimum iz cgm metode, poboljšati prirodnu strukturu tvoje kose i istodobno smanjiti lomljenje i suhoću.

Pravila curly girl metode

Korak 0: Posljednje „reset“ pranje

Operi kosu sa šamponom koji sadrži sulfate kako bi kosu očistila od silikona i nakupina proizvoda.

Korak 1: Čišćenje

Operi kosu šamponom bez sulfata ili regeneratorom za pranje kose (cowash) i masiraj vlasište najmanje 1 minutu prije ispiranja.

Korak 2: Regenerator bez sulfata, silikona, parabena i mineralnih ulja

Na dlan stavi veću količinu regeneratora i prođi s proizvodom kroz cijelu kosu, a nakon što naneseš regenerator na cijelu kosu, raščešljaj ju češljem s rijetkim zupcima. Zatim većinu regeneratora možeš isprati s kose, no ne sve.

Korak 3: Stiliziranje

Na mokru kosu nanesi veću količinu gela ili kremu za kosu od korijena do vrhova.

Korak 4: Sušenje kose

Kod ovog koraka vrlo je važno da izbjegavaš toplinu prilikom sušenja kose. Iscijedi višak vode iz svoje kose pomoću pamučne majice, a zatim ju pusti da se osuši na zraku. Nakon što je tvoja kosa u potpunosti suha, rukama prođi kroz nju tako da ju lagano stišćeš, kako bi maknula površinski, hrskavi sloj koji je gel ostavio. Kosu možeš i osušiti sušilo za kosu, no ne na najtoplijoj razini i s dodatkom difuzora.

Korak 5: Ponavljaj korake

Ponovi ove korake prilikom svakog pranja kose. Za pranje kose koristi samo „reset“ šampon ako si slučajno koristila proizvod koji ima silikone ili vosak.

Kod cgm metode zapravo je bitno da izbaciš sve što je za tvoju kosu štetno, a dodaješ ono što ju čini zdravom, obnavlja ju i hidratizira.

Ako počneš slijediti cgm metodu, obrati pozornost na to da izbjegavaš:

-    Proizvode koji sadrže sulfate, silikone, parabene, alkohole, vosak i mineralna ulja
-    Toplinske alate za stiliziranje kose poput pegli za kosu i uvijača za kosu. Povremeno korištenje sušila za kosu s nastavkom difuzora je sasvim u redu.
-    Sušenje kose ručnikom. Umjesto toga, nježno ju položi u pamučnu majicu i kosu umotaj unutra.

Nakon početnog „reset“ pranja, kosu možeš prati na dva načina: šamponom bez sulfata ili regeneratorom za čišćenje.

Cgm metoda - najbolji proizvodi

Šampon bez sulfata sadrži blage sastojke koji nježno čiste kosu od nečistoća i nakupina proizvoda bez da ju isušuju i naprave ju „slamastom“. Najbolji su izbor za blago valoviti tip kose i kosu s neujednačenim kovrčama koja se brzo masti. Regeneratori za čišćenje zapravo su blagi regeneratori koji se koriste kao šampon. Bit će bolji izbor za izrazito kovrčavu kosu kojoj je potrebna hidratacija jer je suha.

Silikoni su sastojci u većini regeneratora i proizvoda za stiliziranje jer tvojoj kosi daju zaglađen izgled i sjaj. No, njih možeš s kose isprati jedino pomoću proizvoda sa sulfatima. Budući da takvi proizvodi nisu dopušteni u cgm metodi, trebala bi izbjegavati i silikone. Jednako vrijedi i za vosak i mineralna ulja.

Najbolji početni proizvodi s kojima ćeš najbolje započeti svoju cgm metodu su nježan šampon ili regenerator za pranje, regenerator i gel. To je formula s kojom započinje većina pri startanju s cgm metodom, no nakon odabira proizvoda, potrebno je pronaći i najbolju metodu korištenja istih, koja će najbolje odgovarati tvojoj kosi. Pri isprobavanju neke od metoda, obrati pozornost na to u kojoj količini koristiš proizvode, koliko ti je kosa mokra i slično kako bi odredila odgovara li ti ta metoda ili ne. Isprobaj ju barem nekoliko puta prije nego kreneš s novom.

Proizvode namijenjene ovoj metodi i „cgm approved“ možeš pronaći na poveznicama u nastavku: ecco-verde.hr i mashala.hr.

Važno je zapamtiti da s curly girl metodom moraš biti strpljiva. Rezultati se neće dogoditi „preko noći“, trebat će i vremena dok pronađeš svoju savršenu rutinu za cgm metodu, kao i cgm proizvode koji ti najbolje odgovaraju. Tvojoj kosi trebat će vremena da se navikne na nove cgm proizvode i njegu, no kad pronađeš rutinu cgm metodu koja ti odgovara i slijediš ju bez iznimaka, tvoja kosa mogla bi postati najljepša dosad!

Možda vas zanima Kosa, nokti, make up – trendovi koji će obilježiti godinu Rubrika Beauty Beauty
 

 

 

Photo: Instagram @thegirlhabit

Komentari 0