Beauty

Celulit, akne, kilogrami, strije... Žene su nam otkrile kako ih doživljavaju

  • Pritisak da izgledamo savršeno je poprilično velik u eri filtera i društvenim mreža
  • Zato nas je zanimalo kako se stvarne žene osjećaju u svojoj koži
  • 5 sjajnih sugovornica podijelilo je s nama svoja razmišljanja o aknama, strijama, kilogramima i celulitu - i dalo nam nadu u svjetliju budućnost

Znaš li ženu bez strije ili malo celulita, kilice viška, prištića po leđima ili borice? Mi ne, i drago nam je zbog toga. A reći ćemo ti i zašto... Pomisli samo na trenutak kako bi svijet izgledao da smo svi savršeni - da svi imamo male, prćaste nosiće, bujne kose bez ijedne sijede, savršeno meku i glatku kožu, zategnutu stražnjicu... Kako bi to jednoličan svijet bio. Svi isti, a ni po čemu posebni. 

No, zanimalo nas je dijele li ovo mišljenje s nama i druge žene. Doživljavaju svoje akne, svoj celulit, pjegice ili strije kao mrske neprijatelje, skrivaju ih i bore se svim silama protiv njih ili su ih prigrlile, zavoljele i shvatile da su ih te iste nesavršenosti oblikovale u divne, posebne osobe kakve su danas. Evo što su nam rekle: 

Tereza Kralj, studentica, Zagreb

"Iz moje perspektive, imala sam puno nepravilnosti i nesavršenosti na koži koje su mi nekada stvarale nesigurnosti i manjak samopouzdanja. Prije su to bile strije pa čak i višak kilograma na trbuhu, ožiljci.... Vjerojatno kad si mlađi, pogotovo tinejdžer, smatraš da trebaš biti savršen jer se drugačije nikome nećeš svidjeti. I onda kad kreneš samostalno razmišljati, shvatiš da su strije nešto sasvim normalno i da se zbog toga uopće ne treba brinuti te da nas takve sitnice ne trebaju sprječavati da budemo zadovoljne svojim tijelom".

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva

Lina Ernjak, arhitektica, Rijeka

"Zamjećujem nepravilnosti na sebi, kao vjerujem i svaka druga žena, ali ne opterećuje me to previše, kao ni mišljenje drugih. Bezbrižno oblačim kupaći ili bilo koji drugi odjevni predmet koji razotkriva takozvane “tjelesne mane“. Ipak… uz svu tu moju nonšalantnost popustila sam pod nagovorom da isprobam neki 'super novi tretman za celulit. 

 | Autor: Privatni album Privatni album

Kako je moj posao pretežno sjedeći i nemam vremena za redovno vježbanje, primijetila sam da se celulit s godinama pomalo naslagao. Ne bi to mene i dalje toliko brinulo da me maserka nije uvjerila da to trebam riješiti sada, dok još nije kasno. I tako sam, skeptično, posustala i odradila tretmane. Slojevito mazanje krema, folija, sauna, oklagija, gruba masaža… izdržala sam nekako cijeli taj proces. Moram priznati da se razlika vidi. Doduše, obzirom da se ne gledam svaki dan od glave do pete u ogledalo, nije mi to promijenilo nešto u životu, no ajde, barem ću si opipati nešto manje rupica dok se budem sunčala na plaži. Svjesna sam da će se sve to vratiti, ali baš zato jer sam svjesna toga da se uopće ne brinem. 
Imam celulit, trbuščić, grudi nisu savršene... ali sebi super izgledam za svojih 35 godina. Mislim da je zdravo samopouzdanje privlačno samo po sebi. Kad se pogledam u ogledalo naravno da ne izgledam fantastično, ali tko izgleda?! Svi smo mi predivni i posebni na svoj način. Bitno da si ok sama sa sobom".

Kristina Ercegović, poduzetnica i spisateljica, Zagreb

"Žene često imaju (samo)nametnuti pritisak lažnog neostvarivog savršenstva, a dok smo mlađe, pogotovo smo stalno nešto nezadovoljne. I ja sam takva bila. Promjena je nastupila krajem 30-ih, početkom 40-ih godina. Unazad godinu dana imam 28 kg manje, a smiješno mi je kad vidim stare slike pa mislim da sam onda bila debela. S godinama prihvatiš sebe takva kakva jesi, sebe staviš na prvo mjesto, no to ne treba čekati, to možemo odmah.

Kako vidimo sebe, kako razgovaramo sa sobom, jesmo li sebi najveća podrška ili najveći neprijatelj je na nama, i tu je ključ samopouzdanja. Sve kreće i završava s nama. Cure, stavite sebe na prvo mjesto i volite svoje tijelo takvo kakvo jest. Ono vam omogućuje da iskusite život, zar ne?!"

Ivana Levačić, službenica, Vrbovec

"Nisam se nikad previše opterećivala nepravilnostima na koži. Normalno mi je da ponekad dobijem i akne, a s celulitom i strijama sam se odavno pomirila. Treniram i pokušavam se zdravo hraniti, ali nikada si ne bih uskratila nešto od hrane (posebno volim slatko) zbog straha od celulita. Većina žena ga ima, više ili manje, i mislim da svatko treba i te "svoje nepravilnosti" potpuno prihvatiti."

Iva Jerković, novinarka, Zagreb

"Godinama sam imala problem prihvatiti i nositi dva aspekta svog tijela - svoju visinu i oblik tijela. Koliko god smršavjela, moje je tijelo uvijek bilo zaobljeno, a zbog svojih 180 cm sam uvijek stršala.

 | Autor:

No s godinama i iskustvom sam shvatila da moje tijelo nije samo oblo nego i ženstveno, a da moja visina podnosi i koji kilogram viška i da sam s njom, utješno, dobila i duge noge. No, ono što je najvažnije, moje je tijelo zdravo, a to toliko često uzimamo zdravo za gotovo. A od toga nema veće vrijednosti".

Kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, na vidjelo izlazi naša najbolja verzija sebe – autentična, jedinstvena, stvarna. Nije uvjetovano nikakvim standardima ljepote, jer tada standarde ljepote postavljamo sami. Ne gledaj poprijeko nesavršenosti na sebi već uživaj u svojoj koži bez zadrške, ona priča najzanimljiviju priču

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sanya

    razočaravajući članak s obirom na naslov. Inaće mi pjagave nismo ovako savršeno pjegave kakvu ste sliku stavili, takva filmska pjegavost ne postoji, mi pjegave smo pjegave i po bradi i po rukama i po cijelom licu...a ne ovako malo po ... prikaži još!