Beauty
Koliko treba proći vremena nakon što izgorimo na suncu

Ako smo izgorjeli, koliko dugo treba čekati prije nego što se opet vratimo na sunce

  • Opekline od sunca nastaju brže nego što misliš i unatoč svemo što znamo o zaštiti, opet nam se dogodi da izgorimo...
  • Ali, mnogi ne dopuštaju da im to pokvari godišnji odmor i ponovno izađu na sunce bez obzira na opekline
  • Otkrit ćemo ti koliko dugo trebaš čekati nakon opeklina prije ponovnog sunčanja

Napokon dođe toliko željeni godišnji odmor, puna entuzijazma i želje za brončanim tenom udobno se smjestiš na suncu u bikiniju, zadrijemaš na trenutak i - izgoriš. To nikako nije dobar početak odmora, a nekako se mnogima od nas događa da svako ljeto precijenimo što naša koža može podnijeti – a što ne. Trabamo li opet ponavljati: zaštita, zaštita, zaštita...

Ukratko, vrijedi sljedeće pravilo: nakon opeklina ne treba se odmah vraćati na sunce. Ni u kom slučaju, jer, ma kakvo god bile blage opekline, koža je oštećena od previše UV zračenja i vrlo je osjetljiva.

Blaga opeklina od sunca (1. stupanj) zacijelit će za otprilike tjedan dana, dok će za teže opekline s mjehurićima (2. stupanj) trebati oko dva tjedna. Opekline od sunca trećeg stupnja, koje uništavaju gornje slojeve kože i često ostavljaju ožiljke, mogu čak potrajati nekoliko tjedana prije nego što zacijele.

 | Autor: Unsplash/Maciej Serafinowicz Unsplash/Maciej Serafinowicz Foto: Unsplash/Maciej Serafinowicz

Na sunce se smijemo vratiti tek nakon potpunog ozdravljenja

Bez obzira na težinu opeklina, smiješ se vratiti na sunce tek nakon što opekline potpuno nestanu. 

Kako bi zaštitila kožu dok zacjeljuje, obavezno je zaštiti se od daljnjeg izlaganja UV zračenju nošenjem duge odjeće i boravkom u dubokom hladu. Prerano izlaganje suncu može odgoditi zacjeljivanje i povećati rizik od raka kože.

Nakon opeklina je tvoja koža već oštećena i još podložnija daljnjim ozljedama ili opeklinama, stoga se nikako ne smiješ nastaviti sunčati dok opeklina ne prođe odnosno potpuno ne zacijeli. U protivnom riskiraš dodatno oštećenje kože.

Možda vas zanima Viralni SPF korejskog brenda Beauty of Joseon sada je na top popustu koji se isplati iskoristiti! Rubrika Beauty Beauty

Različita brzina zacjeljivanja

Brzina zacjeljivanja opeklina ovisi o tome hoćeš li se zaštititi od daljnjeg djelovanja UV zraka i koliko dobro njeguješ svoju kožu. Čak i ako imaš blaže opekline od sunca, poželjno je pričekati najmanje tjedan dana prije ponovnog izlaganja suncu. Važno je da se opekline prije toga potpuno povuku.

Ako imaš opekline od sunca 2. ili 3. stupnja, nužno je potražiti liječničku pomoć. Opekline trećeg stupnja često se čak liječe u bolnici.

 | Autor: Foto: Unsplash/Julia Caesar

Možda vas zanima Krevet koji hladi, to nam treba ovih dana, točnije noći. IKEA 'ledenu' posteljinu otkrio nam je tiktoker Andro Rubrika Life&style Life&style
Photo: Unsplash/Arturo Rivera

Komentari 0