Beauty

Ključan sastojak koji se treba nalaziti u vašoj kremi ako imate problema s aknama i ožiljcima

  • Retinol je jedan od najpopularnijih i dokazano djelotvornih sastojaka proizvoda za njegu kože
  • Prednosti retinola za kožu uključuju smanjenje bora, tamnih mrlja, a učinkovit je u tretiranju akni i ožiljaka od akni
  • CeraVe Resurfacing Retinol Serum smanjuje vidljivost pora i mrlja nakon nepravilnosti tako što uklanja mrtve površinske stanice kože i daje joj blistavost i ujednačen izgled, a pritom čuva zaštitnu barijeru kože

Retinol je jedan od najpoznatijih i vrlo cijenjenih sastojaka za njegu kože na tržištu. Verzija je retinoida i sintetički je derivat vitamina A, odnosno proizvodi se od vitamina A. Popularan je sastojak bezreceptnih (OTC) proizvoda za njegu kože poput seruma, krema protiv bora i noćnih hidratantnih krema. 

Retinol je jedan od najčešće korištenih, najbolje proučenih i dokazano učinkovitih sastojaka proizvoda protiv starenja na tržištu. Čini kožu mekšom, glatkom i blistavom, pomaže u smanjenju sitnih linija i bora te potiče proizvodnju kolagena. Jedan od značajnih aspekata retinola je da potiče izmjenu stanica kože, što ima učinak pilinga. Suha koža bez sjaja postaje svjetlija s više ujednačenim tonom te povećanim razinama kolagena i elastina. Čvršća koža je glađa i ima manje vidljivih nepravilnosti pa tako čak i neproblematična koža može imati koristi od retinola.

Kako retinol djeluje?

Retinol djeluje na nekoliko načina. Na vanjskom sloju kože (epidermi), retinol ima učinak pilinga i uklanja prljavštinu, mrtve stanice kože i masnoću iz pora. To sprječava stvaranje prištića, a pomaže u poboljšanju teksture i tonusa.

Retinol također djeluje tako da doslovno ulazi pod kožu. Sićušne molekule prodiru duboko ispod epidermisa (vanjski sloj kože) do dermisa (srednji sloj kože). Kad jednom uđe u srednji sloj kože, retinol pomaže neutralizirati slobodne radikale. Tako pomaže potaknuti proizvodnju elastina i kolagena, što stvara učinak "punjenja" koji smanjuje pojavu bora i proširenih pora. Oba ova spoja s vremenom smanjuju pojavu pora, mrlja i ožiljaka od akni. 

 | Autor:

Smanjuje vidljivost prištića na koži

Prema istraživanju objavljenom u Journal of Clinical Dermatology and Therapy, klinički podaci pokazuju da je retinol vrlo učinkovit u  tretiranju upalnih i neupalnih akni. Dokazano smanjuje vidljivost prištića na koži, sprječava nastanak novih prištića, ali i vidljivost ožiljaka od akni.

Retinol je prvi put odobren 1970-ih za upotrebu kod pacijenata s aknama. Pomaže u poticanju izmjene stanica i sprječava začepljenje pora. Blaži je od retinoida koji dolaze na recept pa je učinkovit u liječenju blagih i umjerenih akni, dok se teži oblici akni obično tretiraju retinoidom na recept u kombinaciji s drugim lijekovima koji pomažu u borbi protiv upale i bakterija.

No takav blaži retinol je i nježniji prema koži, odčepljuje pore, čisti kožu i tako sprječava pojavu novih akni, a time i ožiljaka od akni. Osim toga, retinoidi mogu pojačati učinke drugih medicinskih krema i gelova, omogućujući maksimalnu korist od tretmana.

CeraVe novi retinol serum za ujednačen izgled kože

CeraVe, jedan od najpoznatijih američkih skincare brendova, u suradnji s dermatolozima, razvio je novu liniju proizvoda koja rješava nečistoće, sprječava nastanak nepravilnosti i akni, obnavlja kožnu barijeru te uklanja ožiljke i tamne mrlje od akni.

Za pomoć pri zacjeljivanju područja na koži koja su oštećena od nepravilnosti, CeraVe tim je u suradnji s dermatolozima razvio novi serum na bazi retinola. 

 | Autor: Lagane teksture, novi retinol serum za ujednačen izgled kože Resurfacing Retinol Serum obogaćen je korisnim sastojcima, poput niacinamida, koji koži vraćaju teksturu i svježinu koju je nekada imala. Smanjuje vidljivost pora i mrlja nakon nepravilnosti tako što uklanja mrtve površinske stanice kože i daje joj blistavost, a pritom čuva zaštitnu barijeru kože. Pogodan je za mladu, osjetljivu kožu sklonu nepravilnostima, a dio je nove CeraVe dnevne rutine za kožu s postojećim nepravilnostima koja se sastoji od gela za čišćenje za kožu sklonu nepravilnostima, Blemish Control cleanser i gela za kožu sklonu nepravilnostima, Blemish Control gel, a rutina za njegu kože nakon akni uključuje gel za čišćenje Blemish Control cleanser i Resurfacing Retinol Serum.

 | Autor: Oba ova proizvoda obogaćena su ceramidima i 2% salicilnim kiselinama (BHA) koji pomažu u obnavljanju kožne barijere. Gel za čišćenje za kožu sklonu nepravilnostima smanjuje nepravilnosti, upija višak sebuma, smanjuje začepljenost pora te sprječava nastanak novih nesavršenosti, dok gel za kožu sklonu nepravilnostima pomaže ukloniti nepravilnosti i smanjiti vidljive akne u samo tri dana bez oštećenja zaštitne kožne barijere.

CeraVe Blemish Control linija proizvoda nastala je u suradnji sa svjetski poznatim dermatolozima, a karakterizira je djelotvorna formula s kiselinama, retinolom i ceramidima. Pogodna je za uklanjanje nečistoća i sprječavanje nastanka nepravilnosti, obnavljanje kožne barijere te uklanjanje ožiljaka i tamnih mrlja od akni. Sva tri proizvoda iz nove linije dostupna su u CeraVe partner ljekarnama u Hrvatskoj.

Photo: Shutterstock

Komentari 0