Beauty
akne positivity

Ponosno ih pokazuju: Ove se poznate ljepotice ne srame svojih nesavršenosti na koži

  • Akne nisu poželjno stanje kože, ali su zasigurno stanje kože s kojim se susreće ogroman broj tinejdžera, ali i odraslih osoba svih dobnih skupina
  • Normalan su dio kožnih problema uzrokovanih različitim čimbenicima poput hormonalnih promjena ili stresa i upravo zato bi se na njih trebalo gledati kao nešto normalno i uobičajeno
  • Iz ovog načina razmišljanja prije nekoliko godina se izrodio acne positivity pokret koji je stekao brojne sljedbenike ujedinjene u želji da se na osobe s aknama, i općenito akne, prestane gledati podignutih obrva

Akne su jedan su od najčešćih kožnih problema s kojim se mnogi susretnu u nekom periodu života. Oko 85% tinejdžera se suoči s aknama u nekom trenutku tijekom svojih tinejdžerskih godina. Kod većine se izbijanje akni vremenom smanjuje, ali nikada u potpunosti ne nestanu. Kod drugih se akne prvi put pojavljuju u odrasloj dobi, nerijetko čak i u 30-ima, 40-ima i 50-ima.

Što sve uzrokuje akne?

Osim na licu, gdje se najčešće pojavljuju, akne se mogu javiti i na drugim mjestima na tijelu, poput vrata, na leđima ili na rukama. Na tim je mjestima smješteno najviše lojnih žlijezdi koje onda pojačano izlučuju masnoće, odnosno sebum. Akne nastaju kad se pora kože kroz koju bi se taj višak masnoće trebao izlučiti, začepi zbog odumrlih stanica kože ili prljavštine.

Hormoni i neadekvatna prehrana najviše utječu na stvaranje akni, a veliku ulogu ima i genetika pa tako određena stanja kože možemo i naslijediti. Akne uzrokovane stresom ili maskne, akne koje su se pojavile kao posljedica pandemije i neprestane potrebe za nošenjem zaštitnih maski, također su česte vrste akni s kojima se mnogi suočavaju.

No, treba uzeti u obzir da postoji rješenje za svaki problem, samo ga je potrebno pronaći. Kad govorimo o aknama, potrebno je prvo identificirati uzrok pojave akni, a potom pronaći odgovarajuću metodu liječenja te, možda i najvažnije – prevenirati problem.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Podizanje svijesti o aknama 

Posljednjih godina svjesnost o ovom problemu iznimno je narasla, a zajednica i potpora ljudi koji prolaze kroz jednake probleme sve više raste, posebno na društvenim mrežama. Upišeš li u tražilicu na Instagramu #acne, primijetit ćeš da najpopularnija objava nije reklama za pjenu za čišćenje mješovite kože sklone prištićima ili tutorial koji ti objašnjava kako puderom i korektorom temeljito prikriti akne i ožiljke od istih. Vrlo vjerojatno će tvoj Instagram Feed preplaviti slike žena koje bez srama s drugim pratiteljima dijele svoje stanje kože i otvoreno pričaju o svojoj borbi s aknama, ali i pružaju podršku svim ženama koje se zbog akni osjećaju ružno, imaju manjak samopouzdanja ili se nose s negativnim komentarima i pogledima okoline. Jedna od tih hrabrih žena koje su u vrlo ranoj dobi shvatile koliko je važno prihvatiti i voljeti sebe te širiti body positivity jezik na društvenim mrežama je i 18-godišnja influencerica Hailey Wait koja je ujedno i jedna od zagovornica skin positivity revolucije.

Acne positivity pokret počeo je jačati na društvenim mrežama otprilike početkom 2018. godine, kada je student Peter DeVito snimio seriju neretuširanih fotografija lica u krupnom planu. Na fotografijama se jasno vidi koža prekrivena aknama i simboličnim natpisom "akne su normalne". Njegov je potez podržala i manekenka Cara Delevingne, repostavši fotografiju na svom profilu, nakon čega je uslijedio porast broja influencera koji su poželjeli promovirati akne i otvoreno govoriti o njima, a ne ih skrivati od tuđih pogleda.

Dok nas body positivity influenceri ohrabruju da prigrlimo nesavršenosti na tijelu poput strija ili celulita, acne positivity pokret ima istu namjeru s aknama i prištićima te njihovu pojavu na licu ili tijelu nastoji prikazati normalnom.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

No, to ne znači da samo tinejdžeri podržavaju acne positivity pokret i javno progovaraju o aknama na društvenim mrežama. Brojne influencerice i slavne osobe u dvadesetima i tridesetima također sa svojim pratiteljima dijele iskrena razmišljanja o svojim kožnim problemima, u ovom slučaju o aknama, a pomak u smislu pozitivne percepcije akni u društvu je itekako vidljiv. Tako sve češće možemo vidjeti neretuširane fotografije javnih ličnosti koje pokazuju realno stanje svoje kože i dijele svoja iskustva s aknama i nesavršenostima na koži te put prema rješavanju ovih kožnih problema, kao i ohrabrujuće poruke podrške drugim ljudima, posebno mladim djevojkama koje se također bore s aknama.

O svojim je problemima s aknama na društvenim mrežama pričala popularna TikTokerica Addison Rae, a nakon što se slavna manekenka Kendall Jenner pojavila na crvenom tepihu Zlatnog globusa s nesavršenim licem prepunim akni koje puder nije uspio prekriti, reakcije njenim fanova bile su izrazito pozitivne. Činjenica da čak i jedna od najangažiranijih manekenki današnjice nije savršena i da se ne stidi svojih akni sigurno je odlična poruka običnim djevojkama i ženama da prigrle svoje nesavršenosti i unatoč njima blistaju. Jenner je tada jednoj obožavateljici koja se poistovjetila s njom, priznavši da i ona vodi borbu s aknama, poručila: ''Nikada nemoj dopustiti da te to sranje zaustavi!''.

I dok je objavljivanje selfieja bez šminke nekoć bio način da se promovira prirodna ljepota, isti potezi javnih ličnosti na temu crvenih mrlja i akni imaju za cilj potaknuti ljude da shvate da nisu jedini s tim problemima i da mogu biti uspješni, lijepi i popularni u društvu unatoč svojim nesavršenostima. Chrissy Teigen je svojevremeno podijelila fotografije svoje upaljene kože koja je rezultat hormonskih promjena koje se događaju tijelu tijekom menstrualnog ciklusa, a Rachel Bloom objavila je fotografiju sa snimanja serije ''Crazy Ex-Girlfriend'' kako bi pokazala kako se hormoni i stres manifestiraju na njezinom licu.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Akne positivity pokret zajednica je koja je potrebna kako se mladi, ali i mnoge odrasle osobe koje se suočavaju s problemima s aknama ne bi osjećale same te kako bi mogle pronaći utjehu, ali i savjete kako se nositi s tim.

Ničija koža nije savršena te se svi u ponekad suočavaju s raznim kožnim problemima, u koje se ubrajaju i akne. Važno je naglasiti kako su akne normalna pojava na koju se može utjecati te nikako ne bi trebale biti nešto što nas sprječava da živimo zadovoljni sa svojom kožom.

Kada se osjećamo dobro u vlastitoj koži, na vidjelo izlazi naša najbolja verzija sebe – autentična, jedinstvena, stvarna. Nije uvjetovano nikakvim standardima ljepote, jer tada standarde ljepote postavljamo sami. Ne gledaj poprijeko nesavršenosti na sebi već uživaj u svojoj koži bez zadrške, ona priča najzanimljiviju priču

Photo: Shutterstock

Komentari 0