Beauty
1/11

Aftershave ili balzam nakon brijanja?

Kada je u pitanju muška njega lica, najčešće nam prvo na pamet pada brijanje. Pronalazak savršenog brijaćeg aparata ili britvice ključan je za izgled i zdravlje kože, ali još bitnija je njega nakon brijanja. Aftershaveovi i balzami nakon brijanja ključni su u održavanju njege lica, a mišljenja smo dobili od Dine Dražić iz Beauty centra Midi te Viktora Drage, umjetničkog direktora i producenta.

Proizvodi za njegu nakon brijanja prvenstveno pomažu koži u oporavku od brijanja, s obzirom da tada često dolazi do iritacija, ponekada porezotina, ali i manjih upalnih procesa.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

"Danas svi žele imati lijepu, nježnu i njegovanu kožu, a muškarci tu nisu izuzetak. Balzami, posebno ako ih uspoređujemo s klasičnim aftershaveom, su mnogo manje agresivni, imaju hranjive i umirujuće sastojke te blag miris koji nije nametljiv. Klasični aftershave je pun alkohola koji isušuje kožu. Iako je muška koža otpornija od ženske, takav način njege je čak i kod muškaraca izašao iz mode", pojašnjava Dina.

 | Autor:

Proizvode za nakon brijanja trebate prvenstveno prilagoditi tipu svoje kože. Ukoliko vam je koža suha potreban vam je preparat koji će je održavati vlažnom. Kako bi izbjeći suhoću i zategnutost kože, birajte one proizvode koji su na bazi ulja ili koji sadržavaju hidratantne sastojke poput aloe. Suprotno tome, za one koji imaju masniju kožu, potrebno je koristiti preparat koji regulira lučenje sebuma i održava kožu suhom.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Klasičan aftershave gubi na popularnosti

Korištenje klasičnog aftershavea je u laganom opadanju zbog alkohola koji sadrži. Ne bi ga se trebalo nanositi u velikim količinama prvenstveno zbog isušivanja i jer ima mnogo veću koncentraciju mirisa u sebi, pa je lako pretjerati. Alkohol u after shaveu može prilično isušiti kožu i pogoršati probleme s kožom, kao što su na primjer prištići od brijanja.

 | Autor: Thinkstock Thinkstock

Može se kazati kako je već je opće poznata činjenica da klasične after shave vodice s alkoholom za dezinfekciju mogućih ranica na koži skoro rade više štete nego koristi. Danas tržištem dominiraju losioni koji pored smirivanja kožu i obnavljaju, hrane, hidratiziraju te štite poput kreme.

Koje su prednosti balzama nakon brijanja?

Balzam poslije brijanja je proizvod koji se prvenstveno koristi za liječenje kože nakon brijanja. Njegova zadaća je da umiri nadraženu kožu i smanjivanje upravo spomenutih ogrebotina i posjekotina. Iz tog razloga, neki balzami u sebi sadrže antiseptički sredstvo za sprečavanje infekcije u razvoju. Balzami također pomažu da tekstura kože ostane glatka i podatna. Za razliku od aftershavea, balzam se utrljava u kožu, a često sadrži i sastojak mente koji sprečava upalne procese i paralelno pruža osjećaj hlađenja kože. Po osobnim preferencama možete odabrati balzame sa ili bez mirisa.

 | Autor: Joanna Paciorek Joanna Paciorek

 

Balzam je odabir i Viktora Drage koji ga koristi jer preferira masnije preparate koji će ukloniti iritaciju kože i istovremeno je nahraniti.

''Koristim balzam jer se u principu jako rijetko brijem skroz, tj. Brijem se s aparatom, ali nakon toga moram staviti balzam jer mi se koža jako iziritira. Uvijek biram malo masnije proizvode koji manje peku. Davno sam negdje pročitao da je dobro balzam nanijeti na čitavo lice, ne samo obrijano područje i moram priznati da to zaista ima super efekt na moju kožu'', zaključio je Viktor.

Ukoliko imate osjetljivu kožu koja zahtjeva više brige, svakako se odlučite za balzame koji će smiriti iritacije i brzo sanirati ranice uzrokovane brijanjem. Ako ipak preferirate klasičnije opcije, aftershave je izbor za vas, ali pripazite na količinu te sastojke i izbjegavajte veliki postotak alkohola koji će vam nepotrebno isušiti i zategnuti kožu.

U galeriji pogledajte više fotografija...

Photo: Thinkstock

Komentari 0