Beauty

9 razloga zašto tvoja kosa tako voli kokosovo ulje

Volumen, fleksibilnost i vlaga ključne su riječi zbog kojeg ćeš se zaljubiti u kokosovo ulje kao čarobnu formulu za tvoju kosu, ali i kožu

Ako kuhaš zdravo, ovo sjajno ulje već poznaješ, no njegove dobrobiti nadilaze kulinarske sfere – iznenađujuće je dobro za kožu i kosu… Ne, ne govorimo o maslinovom ulju... Ako smatraš da ti je kosa oštećena suncem, dosadna, beživotna, ravna i/ili puna raspucanih krajeva, potrebna ti je supermaska za kosu od kokosovog ulja. Za nekoliko minuta imat ćeš lijepu, zdravu i sjajnu kosu... 

9 benefita kokosovog ulja za tvoju kosu: 

1. Prodire do korijena vlasi, a ne djeluje samo površinski; većina drugih ulja djeluje samo na površinski sloj kose, a ne vlaži je skroz do vlasišta. Kokosovo ulje ima nisku molekularnu masu koja hrani kosu iznutra. 

2. Omekšava suhu kosu; malo kokosovog ulja koristi se kao „silikon“ kako bi se omekšalo kosu i/ili uklonilo kovrče. 

3. "Zabrtvi" kosu: kokosovo ulje prekrije kosu zaštitnim slojem otpornim na statički elektricitet.

4. Povećava sjaj zbog velike količine masnih kiselina, obnavlja i jača kosu te pomaže u borbi protiv štetnih vanjskih utjecaja. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

5. Poboljšava rast kose – tajna je u tome da se treba koristiti svaki tjedan. Umasiraj kokosovo ulje u vlasište i ostavi ga pola sata da djeluje. 

6. Dobro je za sve tipove kose. Hidratizira i hrani suhu i kemijski tretiranu kosu, a također i regulira masnoću i pH kose. 

7. Djeluje antibakterijski te protugljivično, što znači da pomaže protiv prhuti i seboreje. 

8. Bogata je ključnim hranjivim tvarima za zdrav rast kose – poput vitamina E, K i željeza. 

9. Lako ga je pronaći u trgovinama i nije pretjerano skupo. 

Možda vas zanima 7 razloga zašto ženama pojačano ispada kosa Rubrika Beauty Beauty

Kako koristiti kokosovo ulje na kosi?

Nanesi ga po cijeloj kosi, od korijena do vrhova. Dobro ga umasiraj u kožu, a potom omotaj glavu toplim ručnikom. Ostavi tako 30 minuta - nabolje prije tuširanja – potom operi kosu kao i inače. 

Važno je isprati kosu kako bi izbjegla da se masnoća zadrži na njoj, osobito ako imaš tanku kosu. Rezultat? Sigurno će ti se svidjeti – i više nego što si očekivala! Kosa će ti biti odlično hidratizirana i imat će više volumena i fleksibilnosti. Bit će predivna, kao da si izašla iz frizerskog salona. Fino vlažna i sa strukturiranim vrhovima. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Iskušaj kod kuće „tretman“ kokosovim uljem – jedino je bitno da nabaviš 100 posto čisto kokosovo ulje, a ne neko pomiješano s drugim sastojcima. Ako nikad nisi probala ili vidjela kokosovo ulje, ono je prozirno, a na temperaturama ispod 24 stupnjeva se malo „zgusne“ te izgleda kao bijela masa. 

Možda vas zanima Suhi šampon: 3 stvari koje trebaš i 3 koje ne smiješ raditi Rubrika Beauty Beauty

Premda je toplina nužna da kokosovo ulje bolje prodre u kosu, izbjegavaj sunce dok imaš ulje na kosi, jer (kao i svako pregrijeano ulje) može „spržiti“ kosu. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0