Beauty

7 navika žena koje uvijek imaju onaj lijepi 'glow'

  • Postoje žene koje uvijek izgledaju savršeno odmorno, bez podočnjaka, prištića i onog sivog, beživotnog izgleda kože
  • Dok je za prekrasan, blistavi ten jednim dijelom zaslužna dobra genetika, postoji cijeli niz faktora koji utječu na ljepotu i zdravlje kože. To je dobra vijest, jer to znači da uz određene promjene u svojoj svakodnevnoj rutini i ti možeš imati lijepi 'glow'
  • Dermatologinja nam je otkrila koje to navike utječu na našu kožu te kako postići blistavi izgled kože o kojem svi maštamo

Još nismo upoznali osobu koja ne želi imati zdravu i blistavu kožu. Neke sretnice imaju tu sreću da ne moraju brinuti o aknama, suhoj koži ili rozaceji, no većina žena teško postiže prekrasan izgled kože, a pogotovo blistavost kože. Znaš ono kada ti lice izgleda gotovo nestvarno, savršeno zaglađeno i sa suptilnim, prirodnim sjajem? E, o tome pričamo! Iako zvuči kao puno muke i nauke, dobra vijest je da je taj prirodni 'glow' moguće postići uz neke zdrave navike i dosljednu rutinu. Zdrave navike njege kože nadilaze čak i najbolje i najskuplje kozmetičke proizvode i tretmane, a najbolje od svega je to što ti ne treba hrpa novaca da bi postigla njegovan i blistav izgled kože.

Razgovarali smo s dermatologinjom Nikom Filipović koja nam je otkrila koje navike bi trebalo usvojiti u svoju rutinu, ukoliko želimo imati blistavu kožu, a tebi predlažemo da pomno čitaš i bilježiš, jer razliku na svojoj koži ćeš vidjeti vrlo brzo.

Priušti si dovoljno sna

Kvalitetan san odražava se na cjelokupno zdravlje, a time i na zdravlje kože. Važno je osigurati dovoljno sati kvalitetnog sna svake noći, a to podrazumijeva ''između 7 i 9 h noćnog sna'', tvrdi dermatologinja. Tijekom dubokog sna, tijelo ima priliku obnoviti stanice kože i obaviti potrebne popravke. To uključuje proizvodnju kolagena i elastina, dviju ključnih komponenti kože koje pomažu u održavanju čvrstoće, elastičnosti i mladolikog izgleda. Kvalitetan san pomaže smanjiti upalne procese u tijelu i može doprinijeti smanjenju upalnih stanja na koži, kao i smanjenju razine stresa koji također utječe na zdravlje kože. Također, noćni san omogućuje proizvodima za njegu kože da djeluju na optimalan način. Kada spavaš, proizvodi za njegu kože poput seruma i krema mogu se lakše apsorbirati u kožu i dublje prodrijeti. 

Pronađi način da se opustiš

Živimo vrlo ubrzanim životima i često žongliramo između poslovnih i privatnih obaveza, a sve manje vremena imamo za predah i opuštanje. No, potrebno je pronaći vrijeme za sebe i naučiti se opustiti. Stres može imati negativan utjecaj na zdravlje kože. Osobe pod stresom često primjećuju pogoršanje akni, ekcema, psorijaze i drugih kožnih stanja.

 | Autor: Unsplash Unsplash

''Stres je u današnje vrijeme jedan od najvažnijih faktora koji utječe na izgled i zdravlje kože. Koža je, između ostalog, i imunološki organ koji može reagirati na svaki pad imuniteta i rezultirati pojavom različitih kožnih stanja. Brojne kožne bolesti, kao primjerice psorijaza, atopijski dermatitis ili seboroični dermatitis, se dokazano pogoršavaju u stresnim situacijama. U mladenačko doba kada je pojava akne vrlo česta, stres također značajno može doprinijeti pojavi novih upalnih promjena'', objašnjava dr. Nina Filipović.

Povedi računa o prehrani

Prehrana može imati značajan utjecaj na zdravlje kože. Nedostatak određenih hranjivih tvari poput vitamina, minerala i antioksidansa može dovesti do kožnih problema. Prehrambene navike također mogu utjecati na pojavu akni i drugih stanja kože. Kada nešto nije u redu s kožom mnogi najčešće posegnu za kremom, bez da preispitaju jesu li te kožne promjene odraz unutarnjeg stanja organizma. Dermatologinja napominje kako bi u takvim situacijama trebalo povesti računa o prehrani, ali i o općem stanju cijelog organizma.

''Vrlo često promjene na koži mogu biti posljedica promjena u drugim organima, primjerice jetri, bubrezima, crijevima te se ne kaže uzalud da je koža ogledalo cijelog tijela. Prehrambene navike su samo jedan od faktora stanja organizma, te iako mogu dovesti do pogoršanja određenih kožnih bolesti, ipak su rjeđe sam uzrok problema. Preporukama o pravilnoj i zdravoj prehrani mi kao dermatolozi često uz dodatak aktivne terapije pristupamo liječenju bolesti. No, svakako se preporučuje izbjegavati hranu bogatu šećerom i zasićenim mastima te povećati unos voća, povrća, vlakana i vitamina. Također je potrebno smanjiti unos alkohola'', dodaje dr. Filipović.

Budi hidrirana

Baš kao što je tvojoj koži potrebna hidracija izvana, jednako joj je potrebna i hidracija iznutra. Ne zaboravi da voda čini oko 80% ljudskog tijela i sastavni je dio većine stanica u tijelu, prenosi hranu i kisik u stanice, a iznosi štetne tvari. Obzirom da je koža najveći čovjekov organ, potpuno je očekivano da nedostatak adekvatne hidracije može dovesti do suhe kože, perutanja i drugih kožnih problema. 

''Prema mišljenju liječnika smatra se da je dnevno potrebno 8 čaša vode za održavanje adekvatne hidracije i zdravlja, no u određenim situacijama kao što su trudnoća, povećana fizička aktivnost ili boravak pri visokim temperaturama potrebna količina vode može biti i znatno veća. Danas ne postoje istraživanja koja bi jasno pokazala da unosom dovoljne količine vode pomažemo hidraciji kože jer voda najčešće dolazi do drugih organa. Međutim, ono što je vrlo važno jest da unosom dovoljne količine vode sprečavamo dehidraciju koja se značajno odražava na izgled kože i dovodi do gubitka njezine elastičnosti i tonusa'', napominje dermatologinja.

 | Autor: Jana Jana

Zato uz sebe uvijek imaj bočicu JANA VITAMIN +collagen vode nježnog okusa maline s dodatkom tekućeg kolagena, vitamina C i minerala cinka - svega što je tvojoj koži potrebno da ostane zdrava, mlada i blistava .Osim što ćeš svome tijelu osigurati potrebnu hidraciju u bilo kojem trenutku, čak i kada si u pokretu, osigurat ćeš mu i potrebnu dozu kolagena, važnog proteina koji koji čuva zdravlje kože, kose i noktiju, a čija razina starenjem prirodno opada. JANA VITAMIN +collagen osigurat će ti i cjelokupni dnevni preporučeni unos vitamina C, te više od trećine preporučenog unosa cinka - saveznika ljepote i zdravlja kože. Normalno stvaranje kolagena predstavlja za naše tijelo koristan fiziološki učinak, a vitamin C je neophodan u izgradnji, stabilizaciji i pojačanju njegove specifične spiralne građe. Na taj način, uz pomoć esencijalnih nutrijenata, minerala cinka i vitamina C, stvaranjem kolagena se izgrađuje struktura kože i drugih tkiva u organizmu, a koža ostaje duže elastična, zdrava, blistava i bez bora.

Budi fizički aktivna

Redovita tjelovježba jedna je od svakodnevnih navika uz koje će tvoja koža zablistati. Osim što tjelovježba pomaže u kontroli razine stresa koji može uzrokovati razna stanja kože poput pojave akni, preznojavanje će ti pomoći u izbacivanju toksina iz tijela i trenutno će ti dati zdrav sjaj.

''Nakon vježbanja često primijetimo blistav, sjajni izgled kože koji je posljedica povećanja protoka krvi kroz sve organe, pa tako i kožu. Povećanjem protoka krvi povećava se dotok kisika i hranjivih tvari do stanica kože, a istovremeno se odstranjuju toksini iz kože što izaziva tzv. ''post-workout glow''. Također, fizičkom aktivnošću smanjujemo stres, reguliramo san i trošimo kalorije, što sve u konačnici smanjuje vjerojatnost pojave kožnih stanja kao što su ekcem, akne ili psorijaza za koje znamo da ovise o stresu'', pojašnjava dr. Filipović.

Nauči pravilno brinuti o koži

Pravilna higijena kože važna je za održavanje zdrave kože. Nepravilno ili pretjerano pranje kože može poremetiti prirodnu ravnotežu kože i dovesti do problema poput suhoće, osjetljivosti ili akni. Također je važno pronaći kozmetičke proizvode koji su blagi prema tvojoj koži. Upotreba određenih kozmetičkih proizvoda, poput onih koji sadrže agresivne kemikalije ili alergene, može nadražiti kožu i izazvati reakcije poput crvenila, svrbeža ili osipa.

 | Autor: Unsplash Unsplash

''Idealna beauty rutina svake žene sastoji se od 3 osnovna koraka: čišćenja, tretiranja problematičnih područja i hidracije. Čišćenje kože obuhvaća odstranjenje šminke te viška nečistoća i masnoće koji mogu začepiti pore. Drugi korak obuhvaća tretiranje određenih ''problema'' na koži. Primjerice, u adolescenciji primjenom alfa hidroksi kiselina, retinoida ili lokalnih antibiotika liječimo akne, kod osoba s hiperpigmentacijama preporučuje se primjena seruma s vitaminom C, a za tretiranje posljedica starenja kože koristimo retinol, peptide, niacinamid ili hijaluronsku kiselinu. Treći korak uključuje hidraciju kože kojom našu kožu činimo sjajnom i mekanom'', objašnjava dermatologinja. 

Provodi više vremena u prirodi i koristi SPF

Često zaboravljamo da na izgled i zdravlje kože mogu utjecati i brojni vanjski faktori. Čak i ako sve radimo kako treba, potrebno je u obzir uzeti i vanjske faktore kao što su izloženost suncu (UV zračenje), zagađenje zraka, toplina, hladnoća, vjetar i kemikalije. Ti čimbenici mogu izazvati oštećenje kože, prerano starenje, pigmentaciju, suhoću ili iritaciju. Stoga se preporučuje što više slobodnog vremena provesti u prirodi, daleko od smoga i otrovnih čestica u zraku.

''Ne smijemo zaboraviti ni svakodnevnu primjenu fotoprotektivnih krema kojima ne samo da sprečavamo starenje kože potaknuto izlaganjem Sunčevom zračenju, nego i smanjujemo rizik pojave zloćudnih tumora kože'', zaključuje dr. Nika Filipović.

Photo: Unsplash, Maksim Istomin

Komentari 0