Beauty

7 načina kako se riješiti ispucanih vrhova bez šišanja (i spriječiti da se opet pojave)

  • Ništa bolje od beskopromisnog šišanja kako bismo se riješili ispucanih vrhova
  • Ali, za one nesklone kraćenju kose, prava je bitka održati kosu zdravomi spriječiti pojavu 'cvjetanja'
  • Ovih 7 savjeta pomoći će svima koji imaju kosu sklonu ispucanim vrhovima

Prije nego što počnemo razmišljati o tome kako se riješiti ispucanih vrhova, treba svakako razumjeti što ih uzrokuje. Ispucali, "rascvjetani" vrhovi ili trikoptiloza, kako se tehnički nazivaju, često su rezultat istrošenosti, suhoće, bojenja kose i utjecaja topline pri stiliziranju kose. Inače, vrhovi kose također su najstariji dio vlasi, pa je razumljivo da s vremenom postaju slabi, beživotni, suhi, skloni oštećenjima.

Zdrava kosa Možda vas zanima Bez štetnih sastojaka: najbolji prirodni šamponi za njegovanu i zdravu kosu Rubrika Beauty Beauty

Premda je nemoguće 'popraviti' ispucale vrhove, postoje jednostavni načini za smanjenje štete koju stiliziranje nanose kosi.

1. Djelomično posuši kosu na zraku

Prvi koraci u našoj rutini njege kose mogu utjecati na zdravlje vrhova. Naime, sušenje kose uključuje korištenje fena, tj. topline, koja može isušiti pramenove i dovesti do pucanja. Dakle, ako doista želiš zaštititi kosu, preporučuje se sušenje na zraku dok pramenovi ne budu 50-80% suhi, a zatim korištenje sušila za kosu za oblikovanje i zaglađivanje kutikula.

Obavezno nanesi dobru hidratantnu kremu ako kosu sušiš na zraku kako bi se smanjilo kovrčanje. 

Kosa | Autor: Shutterstock Shutterstock

2. Koristi četku za raščešljavanje ili češalj sa širokim zupcima

Uvijek je dobro započeti s češljem sa širokim zupcima, te je također važno početi od donjeg dijela kose i ići prema gore. Nema štete u tome da kosu podijeliš na pramenove i ne žuriš. Kosa je najfleksibilnija i najranjivija kada je mokra pa se ne smije dodatno pritiskati i snažno četkati. 

Kosa | Autor: Shutterstock Shutterstock

3. Smanji temperaturu alata za oblikovanje

Svaki alat za kosu iznad 180 stupnjeva će smanjiti količinu keratina u kosi. Zdrava kosa sadrži keratin, koji se razgrađuje kada se zagrije preko 200 stupnjeva. Jednom kad se taj proces dogodi, nemoguće je zamijeniti keratin. Općenito, jako je pogrešan mit da što su pegla za kosu ili figaro topliji, to je zato bolje i dugotrajnije kovrčanje. Sve više od 180 stupnjeva znači da samo pretjerano zagrijavaš i oštećuješ kosu.

Kosa | Autor: Shutterstock Shutterstock

4. Ne 'rezuckaj' ispucale vrhove

Mikroskraćivanje ili čupkanje vrhova samo još više remeti vlasi, što dovodi do još jednog ispucanog vrha i tako dalje. Točka u kojoj se kosa prestaje cijepati je mjesto gdje slaba kosa završava, a počinje jaka, tako da će ti to dati naznaku koliko kose doista treba odrezati. 

5. Pametno šišanje

Treba biti oprezan kada je pitanju dotjerivanje. Ako se bojiš izgubiti dužinu, možeš češće posjećivati frizera radi manjih podrezivanja. Frizeri mogu pametno šišati radeći s minimalnim slojevima, tehnikom koja čini kosu dugom, ali izrezuje većinu ispucanih vrhova.

amla ulje za kosu Možda vas zanima Amla ulje za kosu: sve dobrobiti ovog moćnog ulja koje oporavlja kosu Rubrika Beauty Beauty

6. Koristi ručnik od mikrofibre

'Tapkanje' kose je doista dobar način da izbjegneš agresivno grebanje kutikula kose bez obzira na tip kose. Dakle, tapkaj kosu ručnikom od mikrofibre, a zatim omotaj glavu ručnikom da se kosa posuši. Ne samo da ovaj materijal brzo upija vlagu, nego je i nježniji od tvog standardnog ručnika od frotira, što će dugoročno spriječiti ispucale vrhove. 

Kosa | Autor: Shutterstock Shutterstock

7. Investiraj u keratinski tretman

Keratin je vrsta proteina u kosi koji zaglađuje kutikule (slojeve stanica) koje se preklapaju i formiraju pramenove kose, čineći pramenove manje kovrčavim, mekima na dodir i lakšima za oblikovanje. Iz tog razloga su keratinski tretmani u salonu izvrsna opcija. Jednostavno rečeno, zamjenjuju se molekule keratina tamo gdje keratin nedostaje. Međutim, to je tek privremeno rješenje i redovito šišanje u salonu je neophodno.

Kirsten Dunst Možda vas zanima 6 odličnih frizura s kojima će tanka kosa izgledati bujnije - sve je u načinu šišanja Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock

Komentari 0