Beauty

5 tretmana koje možeš raditi kod kuće i 5 koje prepusti profijima

Teško je držati prste dalje od prištića i odoljeti da uštedimo koju kunu bojeći kosu kod kuće. Pa, doista, dosta toga možemo i same - koje beauty tretmane je OK da napraviš sama, a koji su veliki NE

Njega lica i kose ti je važna, ali katkad nemaš vremena a ni novca za skupe tretmane kod kozmetičarke ili frizera. Da to napraviš sama kod kuće? Nešto da, nešto ni slučajno! Ako te zanima što možeš obaviti u kućnoj radinosti, a što svakako moraš povjeriti stručnjacima, imamo odgovore.

1. DA: tretmani LED svjetlom

Na tržištu postoje aparati kojima jednostavno i bezopasno možeš obaviti tretman LED svjetlom kod kuće. Tretman uspješno liječi upalne procese i akne, korigira bore i osvježava kožu. Pribor za kućnu uporabu obično nije tako snažan pa ni tako djelotvoran kao onaj kojim se služe u kozmetičkim salonima ili u liječničkim ordinacijama, ali efekt je vidljiv.

2. DA: lagani kemijski piling

Blagi piling nježno će odstraniti površinske mrtve stanice pa će ti koža zasjati zdravim, prirodnim sjajem. Kod kuće upotrebljavaj samo sredstva za površinski piling, nikako agresivnije preparate kojima smiju rukovati samo stručnjaci, jer mogu dovesti do trajnih oštećenja kože. Enzimski piling potiče promjenu stanica, čisti pore i može se bez opasnosti raditi jednom tjedno.

3. NE: sve što se ubrizgava injekcijom

Bio posrijedi botoks, kortizonska injekcija protiv prištića, filer za usnice ili bilo koji preparat koji se mora injektirati pod kožu i u tkivo, uvijek se obavezno obrati profesionalcima. Injekcije smiju davati samo dermatolozi ili estetski kirurzi, a nikako tvoja prijateljica koja ima dva razreda kozmetičke ni susjeda koja je jednom davno radila u bolnici. Naravno, preko interneta se može kupiti sve pa tako i injekcije botoksa u “uradi sama” verziji, ali to odmah zaboravi jer je zbilja preopasno, a posljedice mogu biti strašne: ožiljci koji će te unakaziti, infekcije pa čak i smrt.

4. DA: preljev za kosu

Kad trebaš malo osvježiti boju kose, a nemaš vremena za frizerski salon, preljev koji ćeš naći u gotovo svakoj trgovini odlično je rješenje. Postupak možeš s lakoćom obaviti kod kuće, a dovoljno je dvadesetak minuta da kosi vrati boju i da sjaj, gotovo kao da si bila kod frizera. Odaberi kvalitetni preljev i drži se uputa.

5. DA: tretmani s alfahidroksilnim kiselinama

Sama riječ “kiselina” zvuči zastrašujuće pa se možda ne usudiš takve tretmane primjenjivati kod kuće. Ali zapravo, kreme koje sadrže AHA kiseline kao što je glikolna kiselina, prirodna tvar dobivena iz šećerne trske koja uspješno tretira proširene pore i vidljive znakove starenja, vrlo su učinkovite i sasvim prikladne za kućnu uporabu. Moraš jedino paziti da kiseline u kremi nema više od 10 posto i da je pH najmanje 3.0. Sve jače koncentracije s nižim pH faktorom treba prepustiti dermatolozima jer oni znaju kako rukovati tim proizvodima.

Možda vas zanima Kako sakriti akne u 5 minuta - i to bez pudera! Rubrika Beauty Beauty

6. NE: mikroiglice

Jedan od trenutačno najtraženijih tretmana za ljepotu, mikroiglice su sustav iglica pričvršćenih pod određenim kutom na spravu kojom se prelazi preko lica da se potakne izmjena tvari, proizvodnja kolagena i obnova kože. Kućnu uporabu takvih spravica kupljenih preko intern  | Autor: Instagram Instagram eta nikako ti ne preporučujemo jer je veliko pitanje jesu li iglice sterilne, dovoljno oštre i pravilno postavljene pa se izlažeš velikoj opasnosti da ozlijediš kožu. Ako želiš taj tretman, odaberi iskusnog dermatologa.

7. NE: istiskivanje prištića

Teško je tome odoljeti, ali nemoj nikad istiskivati upaljeni prišt kod kuće jer ćeš samo još pogoršati situaciju. Ako na silu istiskuješ ono što je u prištiću na površinu, zapravo trgaš kožu, oštećuješ je i pojačavaš upalni proces. Dermatolog ili kozmetičarka može ti pažljivo izvaditi prišt ekstrakcijom ili ti dati injekciju steroida da smanji upalu i crvenilo - kažu dermatolozi.

Možda vas zanima 8 zabluda o bojenju kose u koje si možda povjerovala Rubrika Beauty Beauty

8. DA: detoksikacija kose

Kao što ti se tijelo katkad mora odmoriti i očistiti od teške hrane, previše kave i premalo spavanja, i kosa povremeno treba pomoć da se oporavi od bojanja, feniranja, regeneratora i gelova. Postoje već gotovi preparati za detoksikaciju kose, a možeš to obaviti i potpuno u kućnoj radinosti, starinskim metodama kao što je ispiranje jabučnim octom - provjereno učinkovito!

9. NE: kombinirani tretman kože

Premda ti izgleda da je lako kod kuće eksfolirati kožu i poslije nanijeti masku, to je bolje prepustiti stručnjacima. Kozmetičarka ili dermatologinja analizirat će ti kožu i točno odrediti ne samo koji ti proizvodi najbolje odgovaraju, nego i kako djeluju u kombinaciji, za što ti sama nemaš dovoljno znanja. Osim toga, nestručno baratanje priborom za eksfolijaciju ili sredstvima za dubinski piling može ti spaliti kožu i trajno je oštetiti.

 | Autor: Getty Images Getty Images

10. NE: promjena boje kose

Savršena obojana kosa i pramenovi kao što su layage ili ombre zahtijevaju iznimnu stručnost i znanje i zato je najbolje da se prepustiš rukama onih koji znaju što rade. A posebno to vrijedi za drastičnu promjenu boje koju nikad, ali nikad nemoj pokušavati izvesti sama: kosu izbjeljivanjem možeš doslovce spaliti pa nećeš biti plavuša, nego ćelava.

 | Autor: Instagram Instagram

Photo: Getty Images

Komentari 0