Beauty

5 stvari koje se mogu dogoditi s tvojim tijelom ako se prestaneš prati sa sapunom

  • Navikli smo misliti da dobra njega kože znači imati potpuno čistu kožu
  • Međutim, trljanje tijela sapunom od glave do pete može donijeti više štete nego koristi za tvoje zdravlje i izgled
  • A što bi se dogodilo kad bi se tuširala bez korištenja sapuna?  

Premda sapun zasigurno dobro miriše, daleko je od toga da je koristan za tvoju kožu. Neki dermatolozi tvrde da bi sapunom trebali prati samo 5 dijelova tijela, a ostale samo vodom dok neki tvrde da bi se moglo i sasvim bez sapuna. Stoga smo odlučili saznati je li dovoljna samo voda da ispere prljavštinu i što se događa kad odlučimo prestati koristiti sapun.

1. Tvoja će se koža osjećati zdravije

Tuširanje samo s vodom uravnotežit će zaštitni sloj tvoje kože. Premda sapun učinkovito uklanja prljavštinu s tijela, također čisti i prirodna ulja koja izlučuje koža. Redovita uporaba sapuna također može poremetiti pH ravnotežu kože, čineći je suhom i nadraženom.

Možda vas zanima Pereš li noge dok se tuširaš? Ovo jednostavno pitanje podijelilo je Internet, neki su se čak i posvađali Rubrika Beauty Beauty

2. Nećeš osjećati tjelesni miris

Premda će nakon tuširanja sapunom kratkotrajno mirisati, to u osnovi čini tvoju kožu osjetljivijom na bakterije. Grubi sastojci sapuna narušavaju ravnotežu između kožnih ulja i bakterija koje žive na našoj koži, što uzrokuje da koža proizvodi još više ulja i bakterija. Antibakterijski sapuni su isto loši, jer ubijaju korisne mikrobe zajedno s lošima.

via GIPHY

3. Očuvat će tvoje intimne dijelove zdravima

Redovito pranje sapunom može isušiti područje genitalija, što bi moglo dovesti do određenih zdravstvenih stanja. Najbolje je koristiti toplu vodu za pranje intimnih dijelova tijela ili vruću kad trebaš ukloniti mirise.

4. Tvoja koža može dulje biti bez bora

Premda su mnogi sastojci u sapunu namijenjeni da kožu učine čistom i svježom, oni zapravo mogu nanijeti više štete nego koristi. Zapravo, mogu oštetiti kiselinski plašt tvoje kože, što zauzvrat može uzrokovati mnoga stanja kože, poput akni i dermatitisa. Pranje sapunom isušuje kožu, što pak može dovesti do bora.

Možda vas zanima Ovaj mali dio tijela većina zaboravi oprati kod tuširanja - a pravi je 'sakupljač' prljavštine i bakterija Rubrika Life&style Life&style

5. To bi moglo smanjiti šanse za razvoj nedostatka vitamina D.

Osim što pridonose preranom starenju kože, sapuni također mogu ometati apsorpciju vitamina D. Naša koža sunčevu energiju pretvara u vitamin D, a neki zdravstveni stručnjaci preporučuju rjeđe tuširanje, jer to može poremetiti ravnotežu kože i isprati dio vitamina D. Međutim, mnogi u medicinskoj zajednici vjeruju da vitamin D ostaje u koži čak i nakon tuširanja.

via GIPHY

Bonus: evo što možeš koristiti umjesto sapuna

Ulja za čišćenje. Sredstva za čišćenje na bazi ulja zdravija su alternativa sapunima. Uklanjaju prljavštinu i mrtve stanice s kože bez narušavanja uljne barijere.

Suho četkanje. Korištenje suhe četke ljušti kožu i ubrzava proces obnove, čineći je mladom i svježom.

Potpuno prirodni piling. Možeš napraviti vlastiti miks koristeći sastojke iz svoje smočnice. Na primjer, kombinacija zobenih pahuljica, meda i šećera očistit će kožu bez oštećenja.

Photo: shutterstock

Komentari 0