Beauty

5 potpuno nepopularnih savjeta koji su mi stvarno pomogli u borbi s aknama

  • Svaka osoba koja se ikada borila s aknama zna koliko je to duboka i teška tema koja uvelike utječe na mentalno zdravlje i samopouzdanje
  • Isto tako, svaka osoba koja se borila s aknama vjerojatno je dobila tisuće savjeta, ali samo su rijetki zaista pomogli
  • Ja donosim stvarne, nepopularne savjete koje su mi pomogli na mome putovanju 

U osnovnoj sam školi učila kako akne nastaju kao jedna od nuspojava puberteta i od tada sam akne povezivala s tim periodom života. Međutim, ja sam cijeli pubertet imala čisto lice, a prve sam akne dobila s dvadeset i dvije godine. Tada sam shvatila da akne ne funkcioniranju ni po kakvim pravilima i od tada sam velik dio svoga vremena posvetila liječenju istih. Isprobala sam svaki savjet - od alternativnih čajeva do najviralnijih proizvoda. Obzirom na to da smo svi znamo za viralne, ja sam odlučila iznijeti neke 'neviralne' savjete koji su meni pomogli i za koje se nadam da će pomoći i drugima. 

Možda vas zanima Evo što se dogodilo otkada sam uvela vitamin C u svoju rutinu njege kože Rubrika Beauty Beauty

1. Akne su više od kože 

Iako su svrstane pod kožne probleme, akne su znak da se u tvome tijelu nešto događa i većinom su uzrokovane unutarnjim problemom, stoga se ne mogu liječiti samo vanjskim putem. Niti jedan viralni proizvod za njegu kože neće ti pomoći ukoliko ne shvatiš pravi uzrok nastanka akni. Moj razlog su policistični jajnici, stoga sam akne liječila kod ginekologa, a ne dermatologa. 

 | Autor: Privatna arhiva Privatna arhiva Foto: privatna arhiva

2. Svakoj koži treba hidratacija 

U najgorem periodu akni nije postojao proizvod koji ne bih stavila na kožu samo da mi lice bude bolje. Mislila sam da je proizvod djelotvorniji ako je agresivniji, međutim, agresivni sastojci većinom ne rade posao, već isuše kožu što uzrokuje dodatne probleme. Tada sam naučila da je dehidrirana koža odlična podloga za akne i da svaka koža treba hidrataciju. Postoje mitovi da masnoj koži ne treba hidratacija, ali to je potpuna laž. Svaka koža, normalna i problematična, zaslužuje kvalitetan pristup, nježnost, dobru rutinu i hidrataciju. 

3. Mikrobiolog 

S vremenom sam naučila da ima toliko vrsta akni i da svaka traži drukčiji pristup pa sam potražila pomoć stručnjaka. Mikrobiolog je spasio moje lice detaljnom analizom bakterije koje uzrokuje akne, a zatim mi je prepisao i lijek za liječenje iste. 

4. Vrijeme 

Kao što sam već napisala, akne su kompleksan i dubok problem koji traži temeljit pristup koji zahtjeva vrijeme. Sve što nudi rješenje preko noći, nije realno ni pouzdano. 

5. Mentalno zdravlje 

U periodu kada mi je lice bilo najgore, nisam mogla biti sretna unatoč svim lijepim stvarima koje su se događale. Akne utječu na samopozudanje i na doživljaj svijeta. Međutim, kada sam prihvatila svoj problem i odlučila uživati u procesu, moje je lice postalo bolje. Znam da zvuči kao 'self-help' citat, ali sve što se događa u nama, odražava se i na nama. Tada sam shvatila da moram naučiti sebe voljeti i kada nisam savršena, jer u suprotnome to nije zdrava ni pravedna ljubav. Nismo potpuno zdravi dok god mentalno zdravlje nije dobro!

Možda vas zanima Otkrila sam savršen proizvod za one kojima se ne da mazati, a imaju suhu kožu tijela kao ja - košta samo 10 eura! Rubrika Beauty Beauty
Photo: Privatna arhiva

Komentari 0