Beauty

10 najboljih gurmanskih parfema 2023. mirišu tako da bismo ih najradije pojeli

  • Ovi mirisi su slatki, utješni i mogu te učiniti lagano gladnom - tzv. gurmanski parfemi vrlo su popularni
  • Dok su mirisi nadahnuti slasticama ovih dana savršeno uobičajeni, kategorija je ipak prilično suvremena 

Nastanak gurmanskih mirisa u modernoj parfumeriji , često se smatra, smješten je u 1992. godinu, s izdavanjem Muglerovog mirisa 'Angel'. Prije toga su aromatične kemikalije koje čine gurmanske parfeme bile prisutne, ali su se više koristile kao naglasci ili dodaci, a ne kao zvijezde mirisa.

Parfumeri i obožavatelji mirisa često su klevetali gurmanske parfeme zbog njihove kompozicije s jednom notom, koja je obično bila slatka poput 'kolača s jagodama'. Ipak, u 30 godina otkako su gurmanski mirisi stupili na scenu, njihova je popularnost samo rasla. Čini se kao da je oduvijek postojala grupa ljudi koja želi mirisati na slastice, a ova se posebna kategorija parfema neprestano širila i razvijala te sada ima puno više za ponuditi od samog 'kolača s jagodama'.

Parfemi koje koriste slavne osobe Možda vas zanima 13 omiljenih parfema zvijezda: Bez kojeg mirisa Emma Stone ne može usnuti i zašto Alexa Chung miriše na barski dim? Rubrika Beauty Beauty

Najbolji gurmanski miris

D.S. & Durga Pistachio parfem

Ono što volimo: To je neobičan, ali ugodan miris koji uzdrmava tradicionalna očekivanja od gurmanskog mirisa.

Ono što nam se ne sviđa: Ovaj miris je toliko jedinstven da bi nekima mogao biti previše neobičan.

Marka je poznata po pomicanju granica s neočekivanim mirisima i vrlo pecifičnim pozadinskim pričama, da ne spominjemo beskrajno cool suosnivače supružnike. Samouki parfumer David Moltz i arhitektica Kavi Moltz kreiraju mirise od 2000. godine, a jedan od njihovih najnovijih i najzanimljivijih parfema je gurmanski, 'Pistachio'.

Misliš da mrziš gurmanske mirise? Probaj ovaj zamamni miris, koji crpi inspiraciju iz, da, pistacija, kao i mnoštvo drugih gurmanskih nota, uključujući kardamom, vaniliju i pržene bademe. Mješavina također ima snažnu zemljanu bazu koja nagovještava note pačulija. Cijena: 176,63 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji voćni gurmanski miris

Tom Ford Lost Cherry

Ono što volimo: Mješavina voćne slatkoće, naznake likera od trešnje i zadimljenih osnovnih nota čine ovaj parfem razigranom i hipnotičkom paletom mirisa.

Ono što nam se ne sviđa: Miris nestaje nakon otprilike šest sati nošenja, pa ako tražiš dugotrajnost, odluči se za putnu veličinu i nosi je sa sobom kako bi ga ponovno nanijela tijekom dana.

Ako postoji jedna stvar po kojoj su mirisi Tom Forda poznati, onda je to seksepil. A brend uspijeva preokrenuti gurmansko u senzualno, nezasitno iskustvo s Lost Cherry mirisom. Ovaj parfem nije samo voćni i gurmanski, nego je slatkoća pomiješana s cvjetnim notama, poput turske ruže i jasmina te zadimljenom bazom, zahvaljujući notama tonke, sandalovine, vetivera i cedra. Sveukupno, to je parfem punog tijela koji prekrasno pleše između voća, cvijeća, slatkoće i dima. Cijena: 372,29 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji gurmanski miris vanilije

Juliette Has a Gun Vanila Vibes 

Ono što volimo: Ovaj miris je moderan pogled na tradicionalnu notu vanilije.

Ono što nam se ne sviđa: Možda previše ažuriran miris vanilije - neki bi mogli otkriti da miris više miriše na morsku sol i karamelu bez upečatljivih nota vanilije.

Vanilla Vibes je miris koji moraš osjetiti. Nemoj dopustiti da te note zavaraju - ovo je oceanski miris i slana karamela koja je dovoljno lagana za ljetni dan, ali dovoljno primamljiva za zimsku večer. Ova mješavina nije puna slatka vanilija, nego nijansiraniji zaokret omiljene note, s naznakama morske soli i sandalovine. Cijena: 105, 60 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji miris kave

Yves Saint Laurent Black Opium Eau de Parfum

Ono što volimo: Miriše na kavu s mlijekom od vanilije — na najbolji mogući način.

Ono što nam se ne sviđa: Miris je 'ili ga voliš ili ga mrziš', ali većina obožavatelja (i mrzitelja) može se složiti u jednom: nestaje nakon nekoliko sati nošenja.

Ako voliš miris kave, dopusti ovom kofeinskom mirisu da te oduševi. Snažne note kave spojene su sa slatkom vanilijom i naznakama ružičastog papra, jasmina, pačulija i cedra, što kulminira u bogatom, senzualnom mirisu koji je privukao mnoge obožavatelje (i neprijatelje) od svog lansiranja 2014. godine. Cijena: 87,03 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji slatki miris

Parfums de Marly Oriana

Ono što volimo: Posežemo za ovim parfemom kada želimo slatku - ali ne preslatku - poslasticu.

Ono što nam se ne sviđa: Nije za svakoga, osobito ne za nekoga tko ne uživa u mirisima slatkiša.

Oriana je živahan miris inspiriran slastičarnicom, ali slojevita mješavina nije previše slatka. Umjesto toga, slatke note bijelog sljeza i vrhnja su u parfemu uravnotežene s triom akorda citrusa — mandarine, grejpa i cvijeta naranče — utemeljenih s osnovnim notama ambrete i mošusa kako bi sastavili miris koji brend opisuje kao 'mille-feuille ljuskave slatkoće, mekoće i senzualnosti.'

Parfums de Marly prilično je novi francuski brend, nastao 2009. godine. I naziv brenda, kao i njihova kolekcija mirisa, inspirirani su dvorcem Château de Marly Luja XV., koji je u biti služio kao kraljeva palača za zabave, budući da je ugostio brojne burne događaje. Palača je također prozvana 'mirisnim dvorom', jer je sve, od lepeza do zavjesa, bilo natopljeno opojnim mirisima. Cijena: 235 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji aromatični miris 

Kilian Paris Angels’ Share

Ono što volimo: Seksi, slatka, začinjena poslastica, ovaj miris smješten je u jednako odvažnoj bočici.

Ono što nam se ne sviđa: nekima može biti presladak, poput sirupa.

Ovaj odvažni miris ima jake note konjaka, što je klasično za Kiliana Hennessyja — naglasak je na njegovom prezimenu, Hennessy. Parfumer je nasljednik poznate francuske obitelji proizvođača konjaka, pa je sasvim prirodno da su njegovi s skladu s njegovim nasljeđem.

Uz akord konjaka, tu si i ušećerene note cimeta, tonke, vanilije i kremaste praline. Uz dašak začinjene sandalovine i hrastovine s mahovinom, nudi drvenastu, začinjenu i slatku poslasticu koja će trajati cijeli dan - premda najbolje funkcionira noću. Cijena: 210 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji citrusni miris

Vyrao Free 00

Ono što volimo: Osim što je osmišljen da fantastično miriše, pruža ti osjećaj oslobođenja.

Ono što nam se ne sviđa: Ovaj miris nije toliko dugotrajan u usporedbi s drugim gurmanskim mirisima.

Citrusni gurmanski mirisi zauzimaju delikatnu dihotomiju: snažne citrusne note uparene sa slatkoćom. Vyrao's Free 00 koketira s tom finom linijom s malo sicilijanskog limuna, mandarine i naranče, u kombinaciji sa slatkom vanilijom.

Aromatični koktel ne samo da miriše ohrabrujuće, nego je i dizajniran da izazove osjećaj oslobođenja i seksualnosti. Mješavine su napravljene od 80 posto organskih sastojaka i pakirane u materijale koji se mogu 100 posto reciklirati. Cijena: 157,13 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji čajni miris

Maison Margiela Replika Matcha Mediation

Ono što volimo: Miriše točno poput šalice jakog zelenog čaja.

Ono što nam se ne sviđa: Nekima se može činiti da je miris presladak, jer je bliži aromi matcha KitKata nego šalici zelenog čaja.

Ako tvoj dan počinje ili završava šalicom čaja, razmisli o ovom mirisu nadahnutom matchom. Miris nekako miriše točno poput zelenog čaja, s trajnim daškom bijele čokolade i mošusa. Miris je osmišljen kako bi stvorio osjećaj mira koji nastaje uz šalicu toplog matcha čaja. Cijena: 70,10 eura.

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji 'topli' miris

Philosophy Fresh Cream Warm Cashmere

Ono što volimo: Ima pristupačnu cijenu, te je jednostavan ulazak u svijet gurmanskih mirisa, osobito ako si zainteresirana za klasične mirisne profile.

Ono što nam se ne sviđa: Može ti mirisati na hodajuću slastičarnicu.

Ako tražiš miris koji miriše točno onako kako se osjeća topli pokrivač, isprobaj ovu ugodnu varijantu Philosophy's Fresh Cream. S podlogom od vrhnja i vanilije, začinjen notama mošusa, mandarine, sandalovine i orhideje, miriše poput toplog deserta. Cijena: 46,49 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Najbolji medeni miris

Ellis Brooklyn Bee Eau de Parfum

Ono što volimo: Note meda, vanilije i jantara nude potpuno osjetilno iskustvo.

Ono što nam se ne sviđa: Nekima se miris meda može činiti previše medicinskim.

Osnivač Ellis Brooklyna, Bee Shapiro, stvorio je Bee kao posvetu njegovoj najistaknutijoj noti: medu.

Osim meda, formula sadrži mješavinu toplih aroma, uključujući tamni rum, mahune vanilije, sandalovinu i absolut kakaovca. Parfem miriše utješno, pa čak i nostalgično, budući da ga neki uspoređuju s raznim sjećanjima iz djetinjstva, od žitarica s okusom meda do marshmallowa. Cijena: 31,05 eura. 

 | Autor: Instagram @lela.design Instagram @lela.design Foto: PR/proizvođač

Možda vas zanima Christian Louboutin ne radi samo genijalne cipele, njegov Loubimar najbolji je luksuzni parfem za ljeto Rubrika Beauty Beauty
Photo: Instagram @lela.design

Komentari 0