12. lipnja 2014.

Aplikacija uz koje slijepe osobe 'čuju' boje

Thinkstock.

Nakon fotografiranja objekta korisnik dobiva govorno obavještenje o bojama na fotografiji, a svaka boja povezana je s nekim tonom.

Razvoj softvera za pomoć hendikepiranim osobama jedan je od najkorisnijih načina primjene informatičkih tehnologija za poboljšanje svakodnevnog života osoba s tjelesnim nedostacima.

Takvih programa svakog je dana sve više, a značajan prilog dalu su i četiri studenata beogradskog Matematičkog fakulteta koji su napravili besplatnu aplikaciju koja pomaže slijepim i slabovidnim osobama da doslovno - čuju boje. Besplatna aplikacija već je dostupna korisnicima mobitelima koji koriste Windows operativni sustav, a za nekoliko dana moći će je preuzeti i korisnici koji imaju Android uređaje, piše portal 24sata.rs

"Osnovna verzija aplikacije radi na taj način da osoba koja ima oštećeni vid putem aplikacije fotografira objekte koji ga zanimaju, nakon čega dobije govorno obavještenje koja boja je dominantna na snimljenoj površini. Svaka boja povezana je s određenim tonom, tako da korisnik može naučiti slušati boje", kaže Đorđe Relić, jedan od autora aplikacije.

Više saznajte na portalu Poslovni.hr

Komentari 0