Ususret Eurosongu: Evo tko su favoriti ali i što se predviđa našoj uzdanici Miji Dimšić

Instagram@gisou Kalush Orchestra, predstavnici Ukrajine na Euroviziji 2022.
Vidi originalni članak
  • Ovogodišnji Eurosong održati će se od 10. do 14. svibnja u Torinu
  • Ovaj popularni glazbeno-televizijski spektakl svake godine donosi razna iznenađenja i zanimljive nastupe pa ne sumnjamo da toga neće nedostajati ni sljedeći tjedan u Italiji
  • Hrvatsku će predstavljati Mia Dimšić s pjesmom „Guilty Pleasure“, a među najvećim favoritima su Ukrajina, Italija i Švedska

Četrdeset zemalja ove će se godine natjecati na izboru za pjesmu Eurovizije koji će se održati u talijanskom Torinu, u dvorani Pala Olimpico od 10. do 14. svibnja, nakon što je prošlogodišnju pobjedu odnio talijanski bend Måneskin. S pjesmom „Zitti e buoni“ pobjedu su slavili u Rotterdamu u Nizozemskoj.

Iako je opisan kao apolitičan, na Eurosong su ipak utjecala određena ovogodišnja geopolitička događanja, poput ruske ratne invazije na Ukrajinu, nakon čega je posljedično, Rusiji i njenim izvođačima zabranjen nastup na Eurosongu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Eurovision Song Contest (@eurovision)

Dok čekamo sljedeći tjedan i spektakularne performanse na pozornici, zadivljujuće vokale i zanimljive plesne točke koje ćemo gledati u Torinu, donosimo ti nekoliko eurovizijskih zanimljivosti, tko su ovogodišnji favoriti, ali i detalje nastupa naše Mije Dimšić.

Tehnički problemi s pozornicom i zabrana nastupa Rusiji

Iako Eurosong slovi kao jedan od najvećih glazbeno-televizijskih spektakla, organizatori se od samog početka proba uoči ovogodišnjeg Eurosonga suočavaju s raznim problemima. Glavni dio pozornice, tzv. „rotirajuće sunce“ prvog dana proba prestao je funkcionirati te izazvao velike probleme organizatorima i izvođačima.

Na torinskoj pozornici nalazi se posebno dizajnirani rekvizit, „sunce“, te s jedne strane ima reflektore, a s druge LED ekrane. „Sunce“ se prema potrebama nastupa pojedinih izvođača trebalo rotirati na posebnom motoru, koji je nesretnim slučajem uništen.

Budući da više nema mogućnost okretanja, „sunce“ će tako ostati okrenuto samo stranom sa reflektorima. Brojne delegacije zbog toga su morale mijenjati svoj nastup.

Eurovizijska unija radiotelevizija (EBU) oglasila se povodom incidenta: “Tijekom proba, produkcijski tim RAI-ja se suočio s tehničkim poteškoćama na pozornici. Kako bismo osigurali fer i jednak tretman prema svih 40 sudionika, 'sunce' će ostati na istoj poziciji tijekom svih nastupa."

Osim tehničkih poteškoća, na ovogodišnju Euroviziju utjecali su i geopolitički problemi pa je tako nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, odlučeno kako se Rusija neće natjecati na ovogodišnjem izboru za pjesmu Eurovizije.

Iako Rusija ove godine neće nastupati, eurovizijskom natjecanju ponovno će se pridružiti Australija. Australci su na Euroviziji prvi put nastupali 2015. te svake godine nakon toga, a 2022. u Torinu predstavljat će ih Sheldon Riley s pjesmom „Not The Same“.

Najveći ovogodišnji favorit je Ukrajina

Prema kladionicama, od početka čvrsto prvo mjesto drži Ukrajina, a trenutno ju prate Italija, Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Španjolska, koji zaokružuju top 5.

Ukrajinskim predstavnicima tako se predviđa gotovo sigurna pobjeda, a za Ukrajinu ove godine nastupa sastav Kaluš Orkestar, s pjesmom „Stefania“. Pjesma, u kojoj se izmjenjuju žanrovi rapa i narodne uspavanke, svojevrsna je oda majci i lijepim uspomenama, a po mnogima se može tumačiti kao metafora trenutne političke situacije u Ukrajini.

Zanimljivo je i da Kaluš Orkestar zapravo nisu pobijedili na ukrajinskom izboru za pjesmu Eurovizije, već je pobjedu odnijela Alina Pash. No, nakon što je u Ukrajini objavljeno pravilo da zemlju na Eurosongu ne smije predstavljati izvođač koji je posjetio Rusiju nakon 2014., Alina se povukla s mjesta ukrajinskog predstavnika na Euroviziji, budući da je otkriveno kako je putovala na Krim u 2015. Njeno mjesto tako je zauzeo Kaluš Orkestar. 

Na drugom mjestu kao favorit se navodi Italija i njihovi predstavnici, Mahmood i Blanco. Na Festivalu u Sanremu 2022. pobijedili su s pjesmom „Brividi“ te će predstavljati Italiju na ovogodišnjem Eurosongu.

Mahmood je već predstavljao Italiju na natjecanju za pjesmu Eurovizije, 2019. u Izraelu, s pjesmom „Soldi“. Pobjeda mu je izmakla za 26 bodova te je završio na drugom mjestu.

Na trećem mjestu kao favorit nalazi se Švedska. Njihova predstavnica, Cornelia Jakobs, pobijedila je na švedskom natjecanju za pjesmu Eurovizije, Melodifestivalen. Na Euroviziji u Torinu nastupit će s ljubavnom pjesmom „Hold Me Closer“.

Veliku pozornost, posebno kod nas i u susjednim državama, izazvala je i srpska predstavnica za pjesmu Eurovizije, Konstrakta, sa svojom pjesmom „In Corpore Sano“. Prema kladionicama trenutno je na sjajnom dvanaestom mjestu te joj se predviđa siguran ulazak u finale.

Mia Dimšić ipak će dio svoje pjesme pjevati na hrvatskom jeziku

Naša predstavnica, Mia Dimšić u Torinu će s pjesmom „Guilty Pleasure“ nastupiti u prvoj polufinalnoj večeri, 10. svibnja.

Miji će se na pozornici pridružiti troje plesača, a nastupit će u upečatljivoj ružičastoj haljini koju je za nju dizajnirao hrvatski modni dvojac, Elfs.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Eurovision 2022 News 🎵🎶🎤 (@eurovision_onn)

Mia je već odradila dva probna nastupa na eurovizijskoj pozornici, a prema kladionicama trenutno se nalazi na 27. mjestu te joj mnogi ne predviđaju prolazak u finale, no sve se još može promijeniti. Iako do nedavno nije bila sigurna u taj dio, Mia je s timom ipak odlučila kako će posljednji refren pjesme „Guilty Pleasure“ pjevati na hrvatskom jeziku.

Life&style Hejteri napali Miju Dimšić, tvrde da na Eurosong ide kopija hita Taylor Swift, "Willow"
 

Posjeti Miss7.24sata.hr