Sve što moramo znati o filmu koji je zaradio 11 nominacija za Oscara - i gdje ga se može pogledati

A24
Vidi originalni članak
  • Film 'Everything Everywhere All at Once' pomeo je konkurenciju osvojivši nevjerojatnih 11 nominacija za Oscara
  • Ova indie SF avantura natječe se u kategorijama najboljeg filma, redatelja, glavnih i sporednih ženskih uloga, sporedne muške uloge, glazbe, originalnog scenarija, kostimografije i montaže
  • S vrlo skromnim budžetom film je snimljen u svega 40 dana, a ovoj genijalnoj ekipi što stoji iza njega ne nedostaje ni brojnih drugih zanimljivosti i anegdota

Obitelj Wang živi jednostavnim životom. Vode svoju praonicu rublja, pokušavaju uhvatiti korak s plaćanjem poreza, i jedva čekaju proslavu kineske Nove godine. No, jedan naizgled običan dan postaje sve osim običnog kada se mama Evelyn (Michelle Yeoh) nađe u epicentru multiverzalne pustolovine. Postojanje kakvo poznajemo ugroženo je tajanstvenim i modernim  neprijateljem. Ispostavlja se da postoji više života koje je Evelyn mogla živjeti, a njezina je misija proći kroz sve njih i otkriti tko bi mogao stajati iza ove nagle  promjene u prostorno-vremenskom kontinuumu. Poput Marvelovog dr. Strangea, na Evelyn, sredovječnoj mami, je da spasi stvar i vrati svemir na pravi put. Dok ona skače iz dimenzije u dimenziju, mi smo uvučeni zajedno s njom u avanturu koja je jednako uzbudljiva koliko i duboko emotivna.

Gdje gledati 'Everything Everywhere All at Once' 

Radnja je ovo filma 'Everything Everywhere All At Once' koji je osvojio svijet te pomeo konkurenciju za Oscare osvojivši nevjerojatnih 11 nominacija. Film je postao najveći globalni uspjeh indie studija A24 koji je sa skromnim budžetom od 25 milijuna dolara uspio zaraditi preko 87 milijuna, a iako je sama produkcija filma pod palicom redatelja Daniela Kwana i Daniela Scheinerta tekla savršeno glatko, svejedno nije prošla bez mnoštva anegdota.

Ovaj fascinantni film se može pogledati na platformama Paramount+ i Showtime. Paramount streaming platforma nudi 7 dana besplatnog testnog razdoblja, dok Showtime nudi besplatnih 30 dana. 

Michelle Yeoh je vrlo emotivno reagirala na scenarij

Iza Michelle Yeoh je divna karijere puna uspona. Glumila je u fenomenalnom hitu 'Tigar i zmaj', bila je Bondova djevojka u 'Sutra nikad ne umire', a pojavila se čak i u 'Crazy Rich Asians'. Pa ipak, Michelle je bila posebno ganuta nakon što je pročitala scenarij i doznala kroz što sve njezin lik prolazi, i emocionalno i fizički. Ovaj je film naime doživjela kao priliku da napokon "svojim obožavateljima, svojoj obitelji i svojoj publici pokaže za što je sposobna, da budem smiješna, da bude stvarna, da bude tužna". "Konačno je netko shvatio da mogu sve to", poručila je. 

Jackie Chan je bio prvi izbor redatelja

S obzirom na to da u filmu ima hrpa borilačkih vještina i spektakularnih akcijskih sekvenci, ne čudi što je Jackie Chan bio prvi izbor redatelja za glavnu ulogu. Iako je u kasnim šezdesetima, itekako je još uvijek sposoban odraditi ovakvu ulogu, a puno toga što se događa u ovoj zanimljivoj avanturi uistinu djeluje kao da je skrojeno za ovog legendarnog glumca.

Iako je Michelle na kraju završila s glavnom ulogom, odradila je nevjerojatan posao, a njezina posvećenost scenama borbe koja je jasno vidljiva na ekranu i više je nego dovoljan razlog za nominaciju za Oscara za najbolju glumicu, ako ne i pobjedu u ovoj kategoriji. 

Life&style Objavljene su nominacije za Oscare: SF komedija ima fascinantnih 11 nominacija, njemački film njih 9

Michelle Yeoh se hvalila uspjehom filma Jackieju Chanu

Jackie i Michelle dugo se poznaju budući su zajedno glumili u nekoliko filmova i još uvijek su u kontaktu. Jackie Chan joj je čestitao na uspjehu filma, ali ju je i pitao zna li da su Danielsovi prvo njemu ponudili ulogu. Michelle se samo slatko nasmijala i utrljala mu svoj  uspjeh u lice, kratko mu poručivši: "Da, tvoj gubitak, brate!"

Daniel Radcliffe zamalo je dobio ulogu

Jackie Chan nije jedina uloga koja se umalo dogodila, već je oko bilo bačeno i na Daniela Radcliffea. Nažalost, glumac ih je bio prisiljen odbiti jer je u isto vrijeme radio predstavu. Međutim, priznao je da su "oni vjerojatno jedini ljudi na svijetu za koje bi pristao glumiti u filmu bez da je uopće vidio scenarij." Naime, pomalo bizarna premisa filma upravo je onakva vrsta projekta za koju se glumac proslavljen ulogom čarobnjaka ovih dana zanima. Glumio je u nadrealnoj komediji 'Guns Akimbo' koja ima vrlo sličan ton ovome filmu te u Danielsovom redateljskom prvijencu 'Swiss Army Man'.

Film je snimljen za manje od 40 dana

Iako se duljina snimanja znanstveno-fantastične komedije možda ne čini kao zanimljiv podatak, ta je brojka velika stvar. Fotografija na filmovima često zna trajati mjesecima, i to čak bez neuzimanja u obzir beskrajnih ponavljanja scena koja se događaju na svakom filmu. No, redatelji su nekako uspjeli postići nemoguće i snimiti popularan multiverzalni film za svega 40 dana. Kada se uzme u obzir koliko mnoge sekvence izgledaju komplicirano, taj je vremenski okvir još impresivniji. "Bili su tako dobro pripremljeni da su uspjeli pronaći vremena za isprobavanje nekih malih prilagodbi usput", objasnila je glavna junakinja. 

Inspiracija za Deirdre bio je stariji lik Jamie Lee Curtis

Dok su Wangovi vjerno prikazana useljenička kineska obitelj, Jamie Lee Curtis je svoj lik Deirdre, porezne revizorice, pogurnula do apsolutno nadrealnih granica. Od odjeće koju nosi do načina na koji hoda, njezin je lik utjelovljenje bizarnosti na kojoj film počiva. Zanimljivo je da je Deirdre nastala pod utjecajem starijeg lika kojeg je Jamie Lee Curtis nekada glumila. Iako je u pitanju tek vizualna inspiracija, Deirdre je inspirirana likom Elaine Bowen iz komedije 'Otkačena obitelj', a vizualni identitet njezinog lika bio je njezina ideja. Štoviše, glumica je preuzela na sebe traženje čudnih odjevnih kombinacija i frizura koje bi zaposlenica porezne uprave mogla nositi, a inzistirala je na tome da njezin lik ni na koji način ne izgleda kao holivudski glumac. "Samo sam željela biti iskrena prema ovoj ženi", pojasnila je. "U svijetu postoji cijela industrija skrivanja stvari. Korektora. Sve kako bi se prikrila stvarnost onoga što jesmo. Moja je uputa svima bila da ne želim da se išta skriva", poručila je, odaslavši ugodnu body positivity afirmaciju.

Life&style Za sve kojima novi hit film 'Tár' zvuči fascinantno, pronašli smo neke jednako odlične naslove

Koordinator kaskadera obožavao je raditi s Michelle Yeoh

Michelle Yeoh je sama izvodila brojne vratolomije, a blisko je surađivala s koordinatorom kaskadera kako bi sve scene dovela do savršenstva. Nakon bliske suradnje s njom, Timothy Eulich nije ju mogao dovoljno nahvaliti. "Njezini prijašnji filmovi značajno su utjecali na moju odluku o karijeri koordinatora kaskadera. Imati priliku raditi s njom bilo je ništa manje nego fantastično", priznao je.

Redatelji su odbili režirati Marvelovog Lokija kako bi snimili ovaj film

Nakon nevjerojatnog uspjeha koji je redateljski dvojac već sada postigao ovim fimom, gotovo je sigurno da nema studija koji ih neće htjeti za rad na nekom od najvrućih i najzahtjevnijih projekata. A kada je Marvel u pitanju, bit će to njegov drugi pokušaj da ih uspije  vrbovati. Naime, Marvel je htio da ovaj dvojac režira Lokija, slučajno ili ne, još jednu zanimljivu avanturu o multiverzumima, no oni su se radije primili vlastite priče.

Studio A24 prodaje poprilično neobičan merch

Jedna od daleko najupečatljivijih scena u filmu je kada jedan od Evelyninih neprijatelja pokušava skočiti na falusni objekt iz alternativnog svemira koji daje posebne moći. Neobičan predmet predstavljen je i nešto ranije u filmu kao trofej 'Revizor mjeseca', a sada te iste trofeje koji neodoljivo podsjećaju na igračke za odrasle A24 prodaje kao svijeće. Čini se kao da svi uključeni u snimanje ovog filma imaju urnebesno prljav smisao za humor, budući da je Jami Lee Curtis svom kolegi iz serije 'Kraljice vriska', Glenu Powellu, poklonila kondom sa svojim licem kao dar za kraj snimanja. Pokloni su uobičajena tradicija nakon završetka snimanja filma ili serije, no ovo je definitivno bio jedan od najčudnijih ikad darovanih. Pitamo se samo jesu li redatelji ikome od glumačke ekipe darovali trofej 'Revizor mjeseca'.

Posjeti Miss7.24sata.hr