Posljednje zbogom: Ovi detalji s ispraćaja princa Philipa govore o narušenim odnosima u obitelji

Profimedia / @salmahayek Instagram Posljednji ispraćaj princa Philipa
Vidi originalni članak
  • U sklopu dvorca Windsor održan je posljednji ispraćaj princa Philipa, supruga britanske kraljice Elizabete II. koji je preminuo 9. travnja u 100. godini života
  • Zbog epidemioloških mjera na sprovodu je prisustvovalo tek 30 osoba bliskih pokojniku, a s posebnom pažnjom se promatralo prisustvovanje Vojvode od Sussexa
  • Prvi je ovo susret prinčeva Williama i Harryja nakon više od godine dana, a kako bi protekao u miru osmišljen je i poseban protokol

Posljednji ispraćaj princa Philipa održan je u kapelici St. George koja se nalazi u sklopu dvorca Windsor. Sukladno njegovoj želji priređen je svečan, ali intiman kraljevski pogreb. Ispraćaju je zbog poštivanja epidemioloških mjera smjelo prisustvovati samo 30 osoba, a među njima se našla isključivo uža obitelj te bliski prijatelji britanske kraljevske obitelji.

Pojedini segmenti ovog kraljevskog ispraćaja jasno su pokazali kako u obitelji postoje određene razmirice pa je kraljica bila primorana donijeti i posebne regulative kako ne bi došlo do neželjenih ispada.

Life&style Najdugovječnija ljubav kraljevske obitelji: Pogledaj fotografije s vjenčanja kraljice Elizabete i princa Philipa iz 1947.

Odstupanje od višestoljetne tradicije

Kraljevski protokol sugerira kako bi se muški članovi obitelji trebali pojaviti u svečanim vojnim odorama. Ipak, odlukom kraljice muškarci su bili dužni nositi crna odijela, dok su za žene određene crne haljine. Britanska javnost nagađa kako je ovo odstupanje od višestoljetne tradicije zapravo način da se spriječi još jedan obiteljski sukob.

Naime, usprkos vlastitim željama prinčevima Andrewu i Harryju nije dopušteno nositi vojne uniforme premda su obojica bili aktivni na bojnom polju. Kraljica je svojom odlukom željela spriječiti njihovo izdvajanje u odnosu na ostale članove obitelji.

Podsjetimo, princ Andrew se morao povući iz javnosti i ne obavlja više službene kraljevske dužnosti zbog skandala izazvanog njegovim prijateljstvo s pokojnim američkim pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Njegov nećak Harry pravo nošenja uniforme je izgubio nakon što je samovoljno odlučio prestati biti aktivni član kraljevske obitelji. Zbog istog razloga je ostao i bez počasnih vojnih titula.

Ljudi se ne mogu načuditi koliko princ Harry zapravo liči na djeda. Pogledaj fotku princa Philipa iz 1957.!

Tampon zona

Nadalje, mnoge je zanimalo kako će izgledati prvi javni susret princa Harryja i njegova starijeg brata Williama. Već mjesecima se u medijima špekulira kako braća nisu u dobrim odnosima, a razdor se produbio nakon šokantnog intervjua koji je Vojvoda od Sussexa u društvo svoje supruge dao voditeljici Oprah Winfrey.

U želji da spriječi mogući sukob, kraljica je odobrila posebnu povorku prema kojoj između sukobljene braće kao tampon zona stoji njihov bratić Peter Phillips, sin princeze Anne. Po dovršetku službene ceremonije braća su ipak zajedno napustila kapelicu, a snimka prijenosa je otkrila i kako su razmijenili par riječi.

Članovima britanske kraljevske obitelji, čak i djeci, zabranjeno je igrati ovu društvenu igru

Nakit s porukom

Znakovitim se smatrao i odabir nakita Vojvotkinje od Cambridgea koja je za ovu priliku odabrala bisernu ogrlicu iz kraljičine osobne riznice nakita. Osim kraljice Elizabete II., ovu je ogrlicu do sada imala priliku nositi samo princeza Diana koju je je posudila 1982. godine za nošenje na prijemu državnika u Nizozemskoj.

Također, ovo je drugi puta da je Kate dobila pravo nositi ovu luksuznu bisernu ogrlicu. U istoj je zamijećena i na proslavi 70 godišnjice braka kraljice i princa Philipa održanoj u studenome 2017. godine.

Ujedno, bio je to jedan od posljednjih obiteljskih prijema s kojih je izostala Meghan Markle, tadašnja zaručnica princa Harryja. Vojvotkinja od Sussexa se nije pojavila na današnjem ispraćaju jer je odlučila poslušati savjete liječnika koji su smatrali kako je putovanje za nju suviše rizično budući da se nalazi u visokom stupnju trudnoće.

Ipak, pojavile su se informacije kako se bivša glumica požalila prijateljima kako na ispraćaj nije otišla jer smatra kako bi time izazvala gnjev pojedinih članova obitelj, a ujedno ne želi da sva pažnja bude usmjerena prema njoj.

S kraljevskog dvora Za raskol među šogoricama Kate i Meghan zapravo je kriv Harry. Zna se na čijoj su strani Britanci

Osim Meghan, među 30 odabranih uzvanika nije se našla ni Sarah Ferguson, vojvotkinja od Yorka i bivša supruga princa Andrewa. Poznato je kako s pokojnim svekrom princom Philipom nije gajila dobre odnose, no izvori bliski kraljici ističu kako je bivša snaha čest gost u njezinim odajama te da nerijetko zajedno odlaze u šetnju. Sprovod su pohodile njezine kćeri, princeze Beatrice i Eugenie u pratnji njihovih supruga.

Posjeti Miss7.24sata.hr