Volani - hit detalji ove sezone

Gulliver Image/Getty Images,Pixsell, Davor Puklavec/Pixsell
Ženstvenost, elegancija i sofisticiranost se ove sezone vraćaju na velika vrata zahvaljujući volanima. Stari trend je krenuo u osvajanje prošle sezone pojavom pepluma, a sada je predstavljen na jedan novi način. Volani su sada strukturalni detalji na krutim linijama koji podižu i najozbiljnije komade. Kako i na koji način ih kombinirati savjetuje poznata dizajnerica Aleksandra Dojčinović.
Vidi originalni članak

"Volim se igrati s volanima. Koristim ih već godinama i sretna sam što se vraćaju. Zašto su upravo sada u trendu, ne znam, ali smatram da nikada niti ne izlaze iz mode. Uvijek su prisutni u većoj ili manjoj mjeri", pojašnjava dizajnerica Aleksandra Dojčinović.

Mala povijest volana

Volani se pojavljuju već krajem 15. i 16.stoljeća, a prvenstveno je bio široko nabrani ovratnik koji se često fiksirao žicom. Skup i težak za održavanje, volan je bio samo za bogate. Njegova uloga je bila da drži glavu u ponosnoj i gospodskoj pozi, a bili su izuzetno popularni među plemstvom diljem Europe. I muškarci i žene nosili su neugodne okovratnike samo kako bi pokazali svoju pripadnost visokom sloju društva. Prvi široki volani pojavili su se u Španjolskoj, ali su se ubrzo proširili u Englesku, Francusku, Italiju i Nizozemsku gdje su ostali popularni i u 17. stoljeću. 

Tijekom njihova dva stoljeća povijesti, volani se uvelike razlikuju u veličini i stilu. Oni mogu biti uski i širine palca ili široki do dvanaest centimetara. Volan je mogao biti zatvoren, što je značilo da je išao direktno uz vrat ili otvoreni. Otvoreni volani omogućavali su lakše kretanje glave, a dopustili su ženama da otkriju svoj dekolte, što je bilo u modi u kasnom 16. i početkom 17. stoljeća. Danas su volani sveprisutni, ali u puno modificiranijim izdanjima. Od pepluma, do sitnih volana na ovratnicima, pa do raskošnih haljina i zanimljivih kaputa.

Dizajneri obožavaju volane

Zbog romantičnog dojma, ali i senzualnosti koju pružaju, volani su ove sezone pravi hit među brojnim svjetskim, ali i domaćim dizajnerima. Kolekcije za proljeće/ ljeto 2013. modnih kuća Chloe i Gucci nam pružaju stilizirane jednostavne haljine i komplete s velikim volanima. Givenchy i Balenciaga svojim modelima pružaju dojam raskoši i bogatstva materijala zahvaljujući upravo volanima.

Aleksandra Dojčinović objašnjava kako su danas volani poželjni na svim odjevnim predmetima, ako su kombinirani s mjerom. Smatra kako nije jednostavno napraviti niti posložiti  volane na haljinama. Danas se volani slažu i na trenirke, kupaće kostime, kapute, pa čak i sportske jakne. Uistinu su sveprisutni, a ako su vam draže malo alternativnije opcije, modeli Branke Donassy donose upravo takav pomaknutiji pristup ovome trendu.

Svjetske zvijezde također su ljubiteljice volana, posebice za glamuroznije svečanosti. Rooney Mara izgledala je odlično u Givenchyjevoj bijeloj haljini sa zanimljivom izvedbom volana, dok je Isla Fisher dokazala u raskošnoj crvenoj haljini kako crvenokose ne trebaju izbjegavati crvene nijanse odjeće. Zoe Saldana iskombinirala je dva trenda: prozirne detalje i volane. Francuska glumica Audrey Tautou  se odlučila za casual kombinaciju ravnih hlača i majice s detaljima volana na dekolteu. Domaće ljubiteljice mode također ne kaskaju za trendovima, pa su tako Nikolina Pišek i Korana Gvozdić prigrlile volane za svoje večernje outfite.

Kako nositi volane?

"Da bi volani izgledali dobro, ne ovisi o tipu građe već o tipu haljine. Volani pokrivaju nedostatke, ali također mogu i naglasiti određeni dio tijela. Uvijek je bolja opcija pitati stručno oko prije nego li se odlučimo za određeni kroj haljine s volanima.  Ako je suknja s volanima na nju savjetujem svakako kombinirati usku majicu. Isto tako, voluminozna bluza s velikim volanom bolje izgleda na pencil skirt", savjetuje Aleksandra Dojčinović. 

 Slobodno eksperimentirajte s naborima u ležernim kombinacijama i kod večernje odjeće. Bluzu s volanima iskombinirajte s kožnim hlačama, poigrajte se s bojama poput magente ili koraljne, ili ostanite chic s crno-bijelom kombinacijom. Odlična stvar kod volana je što se vrlo lako mogu prilagoditi bilo kojem odjevnom stilu.

U galeriji detaljnije pogledajte fotografije i ponudu komada s punim cijenama iz hrvatskih trgovina...

Posjeti Miss7.24sata.hr