Hrvatice prosječno imaju 20 pari cipela u ormaru. Odstupaš li ti od prosjeka?

Shutterstock Ilustrativna fotografija žene koja promatra cipele
Vidi originalni članak
  • Slavna kreatorica Coco Chanel svojedobno je izjavila kako žena ne može imati previše cipela
  • Nas je pak zanimalo koji je prosječan broj, a tu smo naišli na doista raznovrsne podatke
  • Istraživanje iz 2014. godine je otkrilo kako većina Hrvatica ima 20+ pari cipela u svom ormaru

Sto ljudi, sto ćudi. Jedna žena, 19 par cipela... ili 27 pari cipela? Ma ne, možda ipak 39! Čini se kako je ovo jedno od onih mitskih pitanja u rangu "Što je bilo prije, kokoš ili jaje". Istraživači su ipak pokušali dati precizniju brojku koliko to pari cipela prosječna žena ima u ormaru, a sagledavanje njihovih rezultata otkrilo nam je neke doista zanimljive podatke.

Arena Centar Pronašli smo najbolje komade na sniženjima koje vrijedi ugrabiti (prije nego to učini netko umjesto tebe)

Dosad objavljeni podatci variraju od 17 do 39, a uvelike ovise o zemlji u kojoj je istraživanje provedeno. Tako se čini da su Europljanke ipak veće ljubiteljice cipela u odnosnu na Amerikanke. Ipak, bez obzira u kojem dijelu svijeta je anketa provedena usporedna istraživanja pokazuju da žene danas ipak posjeduju više cipela nego što je to bilo 2010. godine.

Primjerice, ankete iz 2007. godine pokazuju da su Britanke prosječno imale 19 pari cipela, dok anketa iz 2019. godine otkriva kako prosječna Britanka ima 39 pari cipela.

Mnogim Hrvaticama ovo je omiljeni model ljetnih natikača. Imaš li ih i ti u svom ormaru?

Naravno da broj cipela ovisi o ispitanicima, njihovim odjevnim preferencama i platežnoj moći, no istraživanja nalik ovima nam ipak otkrivaju i modnu sliku nacije. U istraživanju koje je Deichmann proveo 2014. godine u Hrvatskoj pokazalo se više od 47% ispitanica ima 20 pari cipela, dok je 17% otkrilo kako u njihovim ormarima ipak ima i više pari.

Čak 60 posto žena u Hrvatskoj nastavit će nositi cipele čak i ako ih strahovito nažuljaju, a ovaj trend primjetan je i u drugim istraživanjima. Žene diljem svijeta su zbog lijepog para cipela itekako spremne trpjeti! Isto istraživanje je pokazalo da Hrvatice odmjereno troše na cipele, ali kupuju impulzivno. Također, moderan izgled cipela im je često važniji od njihove kvalitete.

Ljeti ti se često znoje stopala i klizi ti obuća? Imamo spasonosna rješenja

Life&style Nika Pavičić i njena BFF u zabavnom videu ogolile dušu i otkrile koliko se dobro poznaju

Provedena istraživanja na svjetskoj razini iznjedrila su još dva zanimljiva podatka. Prvi otkriva da, iako posjeduju 20 (ili više pari cipela), žene u prosjeku nose samo 5 pari. Dok drugi upozorava kako čak 86% žena posjeduje par cipela koje nikada nisu obule! Nažalost i mi smo se prepoznale u ovim podatcima. A ti?

Posjeti Miss7.24sata.hr