Evo kako izgledaju svađe sretnih parova i o čemu to oni raspravljaju..

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Rezultati jednog istraživanja pokazali su da se sretni parovi svađaju drugačije od onih koji nisu sretni u vezi 
  • Svađe i diskusije su sasvim normalne u vezi –pa čak i zdrave
  • Pogledaj koje su razlike između svađe sretnih i nesretnih u vezi… 

Svađe nam pomažu da razjasnimo želje i probleme koje trajno mogu opterećivati vezu. Rezultati jednog istraživanja koje su provela četiri psihologa te objavili u časopisu „Family Proces“ pokazali su da postoje različite svađe u vezi. Naime, parovi koji su sretni jedno s drugim svađaju se drugačije od parova koji su nezadovoljni vezom. 

Odnosi Umijeće svađanja: Ovih 5 stvari bolje nemoj raditi za vrijeme svađe

via GIPHY

Tijek istraživanja 

Psiholozi su molili parove da rangiraju svoje probleme. Pri tome je ispalo da teme poput kućanstva, zdravlja, komunikacije i financija spadaju među glavne okidače stresa. Stvari poput ljubomore, religije ili obitelji bile su puno niže na listi. Potom su znanstvenici rekli parovima da pričaju o svojim problemima te su promatrali kako se ponašaju. 

Kako se svađaju sretni parovi 

Parovi koji su rekli da su sretni u vezi imali su konkretne prijedloge kako riješiti probleme. Pokušali su se „svađati“ s ciljem da pronađu rješenje te se na kraju slože na obostrano zadovoljstvo. Sretni parovi razumiju da moraju zajedno raditi kako bi ponovno pronašli zajednički nazivnik. 

Life&style Obavezno izbjegavati! Razlog br.1 zbog kojeg se polovina svih parova svađa na odmoru

via GIPHY

Kako se svađaju nesretni parovi 

Parovi koji su rekli da nisu sto posto sretni svađaju se ili jako agresivno ili s ciljem da nametnu svoje mišljenje ili da im uspije strategija izbjegavanja. Pokušavaju pobjeći od problema umjesto da otvoreno pričaju o njima. Osim toga, međusobno se okrivljuju za probleme. 

Life&style Horoskopski znakovi koji se stalno međusobno svađaju

„Kad su parovi u stanju razlikovati koje probleme treba hitno riješiti, a koje mogu odgoditi, to je ključ trajne i sretne veze“, objašnjava profesorica Amy Rauer, psihologinja. 

Posjeti Miss7.24sata.hr