Anti-age: koliko puta tjedno se trebamo seksati da bismo usporili starenje?

Shutterstock/Instagram
Vidi originalni članak
  • Seks uvelike pomaže tvom zdravlju, ali nove studije otkrivaju i da ti pomaže ostati dulje mlada
  • Seks barem jednom tjedno usporit će procesa starenja tvog organizma
  • A znaš li što će se dogoditi ako ga prakticiraš i češće?

Znanost je potvrdila sasvim legitiman razlog da uskoro kreneš u akciju. Seks nije tu samo radi reprodukcije, zbližavanja s partnerom ili, kao mnogima, zabave, jer u njemu leži i puno više od toga.

Seks može poboljšati i tvoje zdravstveno stanje jer je odličan način za uklanjanje stresa, poboljšanje sna, snižavanje krvnoga tlaka i jačanje imuniteta. I to nije sve, jer istraživanja su pokazala da seks može produljiti i toj život. Da, dobro si pročitala! Samo koliko često bismo ga trebali prakticirati?

via GIPHY

Istraživači Sveučilišta California istraživali seksualni život 129 majki koje su bile u vezama. Sudionice su im svakoga dana donosile izvještaje, govoreći koliko su zadovoljne svojom vezom te koliko su često intimne sa svojim partnerima. Istraživači su osim toga od njih uzeli i uzorke krvi kako bi analizirali indikatore starenja.

ISTRAŽIVANJE Otkrili su prosječno trajanje samog seksualnog čina, jesi li - iznad ili ispod?

Kad su usporedili njihove izvještaje s krvnim nalazima pronašli su zanimljiv obrazac. Naime, studija je pokazala da majke koje su sa svojim partnerima tijekom tog tjedna bile intimne barem jednom imale su puno dulje telomere, štitove DNK-a koji određuju duljinu života stanica, od onih koje s partnerima nisu bile uopće. Dakle, seks jednom tjedno produljuje život!

via GIPHY

Naime, telomeri su krajevi kromosoma koji se skraćuju svaki put kada se stanica dijeli, a s vremenom ta stanica umire. Dakle, čim su krajevi dulji, stanica će i dulje ostati živa. Telomere uništava loša prehrana, alkohol, pušenje, ali i prirodni proces starenja. Međutim, čini se da im redoviti seks pomaže da postanu dulji i da se obnavljaju, što znači da stanice dulje žive i održavaju organizam dulje mladim.

Skraćeni su pak telomeri povezani s raznim bolestima kao što su rak, bolesti srca i dijabetes pa dulji telomeri čini se i sprečavaju nastanak takvih bolesti. A znamo i što se još događa tvom tijelu tijekom seksa i kako on može zamijeniti tjelovježbu.

Ljubav i to... Nije pametno probleme u vezi rješavati seksom - osim ako se ne radi o ovih 5 stvari

A osim što seks znači da dulje ostaješ mlada, on pomaže i održavanju tvoje sretne veze. Još je jedna ranija studija pokazala da je seks jednom tjedno doista magičan broj za sretne parove. Naime, to je istraživanje pokazalo da oni koji su u seksu uživali više puta tjedno zapravo nisu bili ništa više sretniji od onih koji su ga prakticirali samo jednom u tjednu. "Otkrili smo da je važno održavati seksualnu povezanost s partnerom, ali dokle je god održavate, ona ne treba nužno biti na svakodnevnoj bazi", rekla je voditeljica istraživanja Amy Muise.

via GIPHY

Dakle, seks barem jednom tjedno idealan je broj da usporiš starenje i pomogneš u održavanju svog zdravlja, ali i ljubavne veze. Iako, prema svemu bismo lako mogli zaključiti da u ovom slučaju niti od viška glava ne boli...

Posjeti Miss7.24sata.hr