Love&Sex

6 nevjerojatnih stvari koje se događaju tvom tijelu za vrijeme seksa

  • Što se za vrijeme ljubavne igra događa u našem tijelu? Koji se hormoni stvaraju i je li seks doista dobar za naše zdravlje? 
  • Itekako jest, a čak ti može zamijeniti i tjelovježbu
  • Također djeluje protiv bolova, pogledaj kako

Tko se često seksa, može si uštedjeti koji odlazak u teretanu, a i napravit će nešto dobro za svoje zdravlje. S najljepšom sporednom stvari na svijetu možeš skuriti brdo kalorija. Osim toga, vremenom ćeš postati opuštenija i sretnija! Ove stvari koje se događaju s našim tijelom za vrijeme seksa ostavile su najveći dojam na nas…

1. Dolazi do izlučivanja hormona 

Hormoni testosteron i estrogen su seksualni hormoni i stvaraju se i kod muškaraca i žena. Muškarci imaju više testosterona, a žene više estrogena. Osobito testosteron utječe na osjećaj strasti i zadovoljstva. Nakon vrhunca kod muškarca opet padaju vrijednosti testosterona, a kod žena rastu. Zbog toga žene imaju brže volje za novu rundu. Osim toga, hormon prolaktin izaziva kod muškaraca opuštanje i umor nakon ljubavnog čina. Kod seksa se stvara i hormon stresa kortizol, ali i oksitocin – koji je zadužen za izjednačenost te smanjuje osjećaj boli. 

2. Sprječava se inkontinencija 

Mnoge žene i muškarci pate s godinama od slabog mjehura. Osim što nas to jako živcira, neugodno je. Ako se redovito seksamo, onda treniramo muskulaturu zdjelice, a to može spriječiti neugodno i neočekivano pražnjenje mjehura. 

3. Adrenalin ubrzava rad srca 

Adrenalin je hormon kojeg proizvodi nadbubrežna žlijezda te se izlučuje za vrijeme seksa. Osobito netom prije vrhunca. Adrenalin ubrzava disanje te nam srce jače lupa. Osim toga, daje nam osjećaj uzbuđenja za vrijeme ljubavne igre. 

4. Prže se kalorije 

Vođenje ljubavi je dobra alternativa za sport – naime, za vrijeme seksa se skuri gotovo jednaka količina kalorija kao na treningu u fitness-studiju. Ako nemaš volje za sport ili gimnastiku, možeš održavati formu i na ovaj nadasve zabavan način. Na primjer, u jahaćem položaju možeš skuriti 49 kalorija u minuti! 

5. Prirodno sredstvo protiv bolova 

Je li istina da seks može ublažiti bolove? Da, istina je! Za vrijeme orgazma izlučuje se endorfin, takozvani hormon sreće, koji djeluje kao sredstvo protiv bolova. Tako seks može pomoći i kod migrene, tvrde istraživanja. 

Možda vas zanima Muškarci kažu da su ovo najseksi potezi koje žena može napraviti u krevetu Rubrika Love&Sex Love&Sex

6. Jača se imunitet 

Za vrijeme ljubavne igre proizvodi se više antitijela te se na prirodan način jača imunitet. Na primjer, ako si prehlađena, umjesto šalice kamilice možeš otići s dragim na jednu „rundu“ u krevet. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0