Znanstvenici su otkrili vrlo zanimljiv zdravstveni benefit kod djece koja nalikuju - svojim očevima!

Instagam
Vidi originalni članak
  • Svi znamo koliko su majčinska i očinska uloga važne za razvoj djeteta
  • Najnovije istraživanje fokusiralo se na očinsku ulogu i pronašlo zanimljivu vezu sa zdravljem djeteta
  • Bebe koje sliče na oca imat će bolju zdravstvenu sliku od beba koje više sliče na mame

Očeva prisutnost u djetetovom životu utječe na njegovo samopouzdanje i sveukupni razvoj, ali to nije sve. Prema istraživanjima, djeca koja izgledaju poput oca izrastaju u zdravije osobe u odnosu na onu djecu koja više nalikuju mami.

Stars Kakav otac, takav sin! Sličnost Gordona Ramsaya i njegovog jednogodišnjeg sina raspametila fanove

Pokazala je to studija u kojoj su znanstvenici sa Sveučilišta Binghamton usporedili podatke 715 obitelji u kojima su roditelji živjeli odvojeno. Očevi i majke ispitali su u pet faza; najprije tri dana nakon rođenja djeteta, zatim četiri puta tijekom cijele godine. Usporedo se pratilo i zdravlje beba tijekom cijelo godine. Roditelji su potom trebali odgovoriti na pitanje podsjeća li ih njihovo dijete više na oca ili majku.

Prema rezultatima istraživanja, bebe koje su izgledale poput oca bile su zdravije. Iznenađujuće, među bebama nalik svojim tatama bilo je manje slučajeva bolesti, napadaja astme, hitnih intervencija općenito smanjenog boravka u bolnicama. Takve bebe su imale i povoljniju zdravstvenu sliku u odnosu na ostale bebe nakon što su napunile godinu dana.

Love&Sex Ovaj neobičan test s gledanjem pornića može predvidjeti je li muškarac spreman postati otac

Solomon Polachek, profesor na njujorškom sveučilištu Binghamton i jedan od autora istraživanja poručio je kako je očeva uloga ključna u odgoju djeteta što se manifestira na zdravlje bebe. Dodatni dan koji je tata proveo s djetetom može poboljšati djetetovo zdravlje za 10%. 

Čvrsta i kvalitetna veza između djeteta i oca značajna je i tijekom razdoblja adolescencije. Adolescenti koji su u boljoj vezi s očevima imaju manje problema s unutarnjim razvojem i hiperaktivnim ponašanjem

Studije su potvrdile ali i ukazale na kojem je to području još očeva uloga u odgoju važna, jednako kao i majčinska.

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr