Znamo da tražiš ideje, imamo za tebe najbolje recepte s krumpirom - pažljivo odabrane
- Kod kuće imaš dovoljno zaliha krumpira, ali ti nedostaje inspiracije za pripremu jela koji će oduševiti sve ukućane?
- Ovi prilozi ili samostalna jela s krumpirom mogli bi postati glavna zvijezda tvojih obroka
- Recepte za pijani pečeni krumpir, krem juhu od krumpira, popečke i druga slasna jela od ove namirnice pripremio je missGASTRO u svome specijalu, a mi ti prenosimo djelić "čarolije"
Kuhamo ga, pečemo, stavljamo u juhe i variva, ubacujemo u salate, a bez njega su neka jela nezamisliva. Obožavamo krumpir kao jednu od najzahvalnijih i najukusnijih namirnica. Baš zato što je tako podatan, predstavljamo ti tri recepta koji će omogućiti jedan sasvim novi doživljaj ove namirnice, a i mali odmak od tradicionalne pripreme. Ako si spremana za nove izazove ili si u potrazi za inspiracijom, slobodno se posluži s ova tri genijalna recepta koje je pripremio missGASTRO u svome specijalu.
Još odličnih recepata s krumpirom možeš pronaći OVDJE.
Pijani pečeni krumpiri
Ovu brzu, jednostavnu verziju s bijelim vinom i timijanom možda do sada nisi isprobala, ali to se definitivno isplati. Za pripremu i pečenje trebat će ti samo pola sata, a količina je dovoljna za četiri serviranja.
Sastojci:
- 750 g krumpira
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200 ml suhog bijelog vina
- 5 grančica timijana
- Sol, papar
Priprema:
- Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
- Krumpir nareži na ploške uz pomoć mandoline. Prebaci ga u posudu, prelij maslinovim uljem, posoli, popapri i promiješaj.
- Krumpir poslaži u dublji, nauljeni lim za pečenje. Prelij vinom i rasporedi grančice timijana.
- Peci 15-20 minuta. Kad vino ispari, krumpir će vrlo brzo postati hrskav pa pripazi da ne zagori.
Brzi i ukusni popečci od krumpira i poriluka
Kombinacija krumpira i poriluka jelu će dati bogate okuse, a poslužiš li ih s omiljenom sezonskom salatom ili pak kakvim jednostavnim prilogom, postat će ideja kojoj ćeš se rado vraćati.
Sastojci:
- 500 g krumpira
- 1 veći poriluk
- 1 režanj češnjaka
- 40 g maslaca
- 1 jaje
- 100 g krušnih mrvica
- 2 žlice sitno sjeckanog peršina
- Sol, papar
Priprema:
- Krumpir skuhaj do pola pa ga naribaj.
- Krumpir pomiješaj s češnjakom i porilukom koji se najprije pirjao na maslacu. Začini, dodaj jaje, krušne mrvice i peršin pa promiješaj.
- Oblikuj polpete i peci na ulju dok ne poprime zlatnu boju. Možeš ih peći i u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.
Krem juha od pirea i porulika
Juha od pire krumpira i poriluka brzo je gotova i odlična je za lijene, beskrajno duge dane. Osim što ručak možeš pripremiti za 15 minuta, i to u blenderu, nećeš morati žaliti nad bačenom hranom.
Sastojci:
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 velika poriluka (samo bijeli dio)
- 150 g nasjeckanog luka
- 1 l pilećeg temeljca
- 700 g pire krumpira
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 6 žlica kiselog vrhnja
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
Priprema:
- Zagrij ulje pa dodaj nasjeckani luk i poriluk. Posoli, popapri i pirjaj desetak minuta.
- Potom prebaci u blender, dodaj temeljac i pire i izblendaj u glatku smjesu. Vrati juhu u tavu pa umiješaj vrhnje za kuhanje i zagrij.
- Posluži uz žlicu kiselog vrhnja i malo nasjeckanog vlasca.
Ako si se tek zagrijala i želiš još inspiracije za odlična jela s krumpirom, još genijalnih recepata možeš pronaći u specijalu koji je pripremio missGASTRO.