Znamo da tražiš ideje, imamo za tebe najbolje recepte s krumpirom - pažljivo odabrane

Getty Images
Vidi originalni članak
  • Kod kuće imaš dovoljno zaliha krumpira, ali ti nedostaje  inspiracije za pripremu jela koji će oduševiti sve ukućane?
  • Ovi prilozi ili samostalna jela s krumpirom mogli bi postati glavna zvijezda tvojih obroka
  • Recepte za pijani pečeni krumpir, krem juhu od krumpira, popečke i druga slasna jela od ove namirnice pripremio je missGASTRO u svome specijalu, a mi ti prenosimo djelić "čarolije"

Kuhamo ga, pečemo, stavljamo u juhe i variva, ubacujemo u salate, a bez njega su neka jela nezamisliva. Obožavamo krumpir kao jednu od najzahvalnijih i najukusnijih namirnica. Baš zato što je tako podatan, predstavljamo ti tri recepta koji će omogućiti jedan sasvim novi doživljaj ove namirnice, a i mali odmak od tradicionalne pripreme. Ako si spremana za nove izazove ili si u potrazi za inspiracijom, slobodno se posluži s ova tri genijalna recepta koje je pripremio missGASTRO u svome specijalu.

Još odličnih recepata s krumpirom možeš pronaći OVDJE.
 

Kuhinjski trikovi Kako skladištiti šećer, ulje, brašno, krumpir, sir... da duže ostanu svježi i ne pokvare se

Pijani pečeni krumpiri

Ovu brzu, jednostavnu verziju s bijelim vinom i timijanom možda do sada nisi isprobala, ali to se definitivno isplati. Za pripremu i pečenje trebat će ti samo pola sata, a količina je dovoljna za četiri serviranja. 

Sastojci:

  • 750 g krumpira
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 200 ml suhog bijelog vina
  • 5 grančica timijana
  • Sol, papar

Priprema:

  1. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva.
  2. Krumpir nareži na ploške uz pomoć mandoline. Prebaci ga u posudu, prelij maslinovim uljem, posoli, popapri i promiješaj.
  3. Krumpir poslaži u dublji, nauljeni lim za pečenje. Prelij vinom i rasporedi grančice timijana.
  4. Peci 15-20 minuta. Kad vino ispari, krumpir će vrlo brzo postati hrskav pa pripazi da ne zagori.

Brzi i ukusni popečci od krumpira i poriluka

Kombinacija krumpira i poriluka jelu će dati bogate okuse, a poslužiš li ih s omiljenom sezonskom salatom ili pak kakvim jednostavnim prilogom, postat će ideja kojoj ćeš se rado vraćati.

Sastojci:

  • 500 g krumpira
  • 1 veći poriluk
  • 1 režanj češnjaka
  • 40 g maslaca
  • 1 jaje
  • 100 g krušnih mrvica
  • 2 žlice sitno sjeckanog peršina
  • Sol, papar

miss kuha Savršeno hrskavi izvana i mekani iznutra! Najbolje pečene krumpire uz pomoć ovog trika možeš napraviti i kod kuće

Priprema:

  1. Krumpir skuhaj do pola pa ga naribaj.
  2. Krumpir pomiješaj s češnjakom i porilukom koji se najprije pirjao na maslacu. Začini, dodaj jaje, krušne mrvice i peršin pa promiješaj.
  3. Oblikuj polpete i peci na ulju dok ne poprime zlatnu boju. Možeš ih peći i u pećnici na 180 stupnjeva oko 20 minuta.

Krem juha od pirea i porulika

Juha od pire krumpira i poriluka brzo je gotova i odlična je za lijene, beskrajno duge dane. Osim što ručak možeš pripremiti za 15 minuta, i to u blenderu, nećeš morati žaliti nad bačenom hranom. 

Sastojci:

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 4 velika poriluka (samo bijeli dio)
  • 150 g nasjeckanog luka
  • 1 l pilećeg temeljca
  • 700 g pire krumpira
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • 6 žlica kiselog vrhnja
  • 1 žlica nasjeckanog vlasca

Najhrustaviji krumpirići Za i protiv: je li bolje krumpir posoliti prije ili poslije pečenja?

Priprema:

  1. Zagrij ulje pa dodaj nasjeckani luk i poriluk. Posoli, popapri i pirjaj desetak minuta.
  2. Potom prebaci u blender, dodaj temeljac i pire i izblendaj u glatku smjesu. Vrati juhu u tavu pa umiješaj vrhnje za kuhanje i zagrij.
  3. Posluži uz žlicu kiselog vrhnja i malo nasjeckanog vlasca.

Ako si se tek zagrijala i želiš još inspiracije za odlična jela s krumpirom, još genijalnih recepata možeš pronaći u specijalu koji je pripremio missGASTRO.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr